ام اس یک بیماری خطر ناک و ناتوان کننده ای است که خیلی بی سرو صدا و آرام شروع می شود که و به صورت مزمنی در سیستم اعصاب مرکزی پیش روی می کند که در نهایت منجر به از بین رفتن پوشش ملین تارهای عصبی می شود که این خود به تدریج باعث می شود که اختلالات فراوانی در انتقال پیام عصبی بین مغز و سایر قسمت های دیگر بدن می شود که به مرور نشانه های ام اس ظاهر می شود که به مرور زمان باعث از بین رفتن اعصاب می شود .
ام اس مانند لوپوس یک بیماری خود ایمنی است به این معنا که سیستم ایمنی به بافت خودش حمله می کند و باعث از بین رفتن غشاهای می شود که روی مغز و نخاع را پوشانده و از آنها محافظت می کرده زمانی که این ملین از روی تارهای عصبی از بین برود پیام های عصبی به کندی به تمام بدن انتقال پیدا می کنند.
ام اس بیماری است که در طول سالیان زیاد پیشرفت می کند و که با پیشرفتش شاهد بروز نشانه های ام اس به طور شدید و ناتوان کننده برای بیمار هستیم. در ادامه این مطلب با شایع ترین علائم بیماری ام اس آشنا خواهید شد.
علائم و نشانه های ام اس
مشکلات بینایی
از شایع ترین و متداول ترین نشانه های ام اس دوبینی است که باعث اختلال در دید می شود دلیل این اختلال، وجود التهابات درون بدن است که روی اعصاب بینایی اثر گذاشته که در موارد شدید تر منجر به از دست دادن بینایی هم می شود. این مشکل به طور معمول یک چشم را درگیر می کند.
مورمور شدن و بیحسی
بی حسی و مور مور شدن مداوم دست و پا یکی دیگر از علایم ام اس است. همانطور که گفتیم ام اس روی اعصاب و نخاع اثر مستقیم می گذارد به همین دلیل سیگنال های خفیفی به سرتاسر بدن ارسال می شود که منجر به بی حسی و مور مور شدن صورت دست ها پاها و انگشتان می شود.
درد و گرفتگی عضلات
گرفتگی های عضلانی ناگهانی یکی از علائم بسیار آزاردهنده و دردناک ام اس است. این گرفتگی ها معمولا شدید و دردناک هستند، که بیشتر در قسمت های پایین بدن مانند دست ها و پاها اتفاق می افتد که بعد از چند دقیقه برطرف می شوند.
خستگی و ضعف
بیشتر افرادی که به ام اس دچار می شود در مراحل نخست ابتلا دچار خستگی های بیش از اندازه و ضعف بدون علت میشوند. خستگی مزمن زمانی اتفاق میافتد که اعصاب موجود در ستون فقرات تخریب میشوند. این خستگی معمولا بهطور ناگهانی اتفاق می افتد و برطرف شدن آن چندین هفته طول میکشد. این ضعف و ناتوانی بیشتر در پاها مشاهده می شود.
مشکلات تعادل و سرگیجه
سرگیجه و مشکلات در برقراری تعادل می تواند تحرک فرد مبتلا به بیماری ام اس را کاهش بدهند. افراد مبتلا به ام اس اغلب احساس گیجی و سبکی سر میکنند یا حس میکنند دنیا دور سرشان میچرخد. این علائم معمولا هنگامی اتفاق میافتند که فرد از جایش بلند میشود.
اختلال در عملکرد جنسی
ناتوانی در برانگیختگی جنسی یکی دیگر از مشکلات افراد مبتلا به ام اس باشد. اختلال در عملکرد جنسی و ناتوانی در برقراری ارتباط از سیستم عصبی مرکزی آغاز میشود یعنی جایی که ام اس به آن حمله میکند. که در نتیجه موجب به وجود آمدن چنین مشکلاتی برای این افراد می شود.
اختلال در عملکرد مثانه و روده
اختلال در عملکرد مثانه و روده، نشانه دیگری است که حدود 80 درصد از افراد مبتلا به ام اس را درگیر میکند. این اختلال میتواند شامل تکرر ادرار، نیاز فوری به دفع ادرار یا ناتوانی در نگهداشتن ادرار باشد. علائم مرتبط با ادرار، اغلب قابلکنترل و درمان هستند. برخی از افراد مبتلا به ام اس نیز به یبوست و اسهال دچار میشوند یا کنترل رودهشان را از دست میدهند و دچار بی اختیاری مدفوع میشوند.
کاهش حافظه
از رایج ترین نشانه ها ابتلا به ام اس کاهش و ضعف حافظه، ناتوانی در تمرکز، صحبت کردن و مشکلات زبانی است که این مشکل در نتیجه پیشرفت این بیماری است که البته خیلی وقت ها می تواند از علائم شروع این بیماری باشد.
تغییر در سلامت عاطفی
افسردگی عمده در میان افراد مبتلا به ام اس بسیار مشهود است. فشارهای ناشی از بیماری ام اس میتواند به تحریکپذیری، تغیرات خلق و خو و بی ثباتی عاطفی نیز منجر شود. بی ثباتی عاطفی شامل حملههای خنده و گریهی غیر قابلکنترل است.
سایر علائم بیماری ام اس
همهی افراد مبتلا به بیماری ام اس، علائم مشابهی ندارند. ممکن است علائم مختلفی در هنگام شدت یا حملات ام اس ظاهر شوند. علاوه بر نشانههای ذکر شده در بالا، سایر نشانه های ام اس عبارتند از:
- از دست دادن شنوایی
- تشنج
- لرزش غیر قابل کنترل
- مشکلات تنفسی
- لکنت زبان
- اشکال در بلع غذا
در موارد شدید تر ام اس می تواند توانی راه رفتن و تکلم را از فرد بگیرد.