سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز 07:30 با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
ربیعی بدل زد؛ ما همراهی میکنیم تا «آقا مشکلات را حل کند»!
«علی ربیعی»، فعال چپ و سخنگوی دولت رئیسجمهور روحانی، به تازگی طی اظهاراتی در استانداری سیستان و بلوچستان گفته است: هیچ دورهای در نظام جمهوری اسلامی ایران به سختی دوران کنونی نبوده است.
او تصریح میکند: «تمام مسائل و دشواریها با رهبریهای خردمندانه ولایت فقیه و همراهی دولت به راحتی حل و مرتفع خواهد شد»!
ربیعی در صحبتهای خود همچنین اظهار کرده است: یکی از مشکلات سیستان و بلوچستان فقدان گفتوگو است.[1]
*در صحبتهای ربیعی پیرامون جایگاه رهبری و دولت یک قلب و فنّ بدل آشکار صورت گرفته و آن اینکه دولت، همراه نیست بلکه سررشتهدار تمام امور کشور است و اوست که نیاز به همراهی دارد.
به سخن دیگر اینکه دولت از مردم رأی میستاند که برای امور مختلفه بر اساس شعارهایی که داده است تدبیر کند و تمام دستگاههای نظام و از جمله رهبری نیز با آن همراهی خواهند داشت.
و گرنه اگر قرار بود دولت و شخص رئیسجمهور فقط نقش همراهی داشته باشند و مدیر تمام امور کشور رهبری نظام باشد؛ پس چه نیازی به انتخابات و آنهمه شعارهای پرطمطراق و تکرار میکنم و غیره؟!
هرگز نباید از یاد برد که جایگاه رهبری در نظام جمهوری اسلامی یک «مدیریت کلان ارزشی» است که علیالرویه در تصمیمات و روندهای دولت دخالت نمیکند و نقش همراهی دارد.
ضمن اینکه بر اساس فلسفهای که از جایگاه ولایت فقیه میشناسیم؛ مسئولیت مستقیم رهبری فقط در دو حوزه «امنیت و دین» است و در سایر امور شاهد تنفیذ حکم به رئیس جمهور هستیم.
صورت سادهتر و مثالی کلام اینکه آقای روحانی، آقای ربیعی و دوستان ایشان در ستاد مشترک دولت و اصلاحطلبان، تمام راهبرد دولت برای اجرائیات کشور را بر چیزی به نام برجام مبتنی کردند و در این راه حتی از خطوط قرمز نظام هم گذشتند اما اکنون که برجام شکست خورده، گوشت به دو برابر قیمت رسیده و قیمت اقسامی از لبنیات هم بصورت شبانهروزی گران میشود؛ میگویند ما همراهان رهبری نظام هستیم و کلید خرد و تدبیر نزد ایشان است!
بدیهی است که چنین مهملی حتی در دموکراسیهای نوپا و فاقد مراجع اجتماعی سیاستورز نیز پذیرفته نیست. زیرا دولتها در هنگامی که اشتباهاتشان آشکار میشود و یا مردم در جریان غلط بودن مسیر آنها قرار میگیرند؛ به جای «مقصّرتراشی»، مسئولیتپذیری میکنند.
این استدلال مجدداً مورد اشاره قرار میگیرد که نفس برگزاری «انتخابات» نشان میدهد مسئول تمام امورات و اجرائیات کشور، شخص رئیسجمهور و حامیان او هستند نه رهبری نظام.
لازم به توضیح است که تأکید ربیعی بر اینکه هیچ دورهای به سختی دوران کنونی نبوده است نیز انگاره صحیحی نیست و بدیهیست که در دوران جنگ تحمیلی، شرایط کشور از هر حیث، سختترین شرایط برای مردم و نظام بوده است.
بزرگنمایی مشکلات، مقولهایست که مقام معظم رهبری مسئولان و مردم را از آن بر حذر داشتهاند...
***
چاپلوسی ویژه در روزنامه دولت؛
«گاندو» بخاطر عصبانیت از پیروزیهای دولت ساخته شد!
فردی به نام مهدی ذاکریان، در یادداشتی در سرمقاله پنجشنبه گذشته روزنامه دولتی ایران نوشته است:
«تیم دیپلماسی ایران به رهبری ظریف با اقدامات مخرب دو جبهه مخالف داخلی و خارجی روبهرو شد. گروهی در داخل با پیگیری برخی از برنامهها سعی کردند در راستای پیشرفت کشور و نظام موانعی ایجاد کنند که مصداق عملی آن تهیه سریالی به نام «گاندو» بود که رسانه ملی پخش کرد. تهیه چنین سریالی در ادامه اقدامات تخریب کننده علیه دستگاه دیپلماسی بود که به دلیل عصبانیت از پیروزیهای ایران در شش سال گذشته صورت گرفت.»
این یادداشت میافزاید:
«چه در این سالها اسرائیل ضعیف، عربستان منزوی و امارات مجبور شد مواضع خود را تغییر دهد و امریکا هم در پیگیری نظریه فروپاشی حاکمیت جمهوری اسلامی شکست بخورد چنانکه ترامپ و وزیر خارجهاش رسماً اعتراف کردند به دنبال تغییر رژیم نیستند و میخواهند با ایران گفتوگو کنند. درخواستی که با این پاسخ قاطع ایران مواجه شد که مذاکره بدون بازگشت امریکا به اجرای تعهدات برجامیاش امکانپذیر نیست. در چنین شرایطی که ایران به دنبال تقویت مواضع خود در عرصه بینالمللی بود عدهای در داخل کمر همت بستند تا دیپلماسی را در ایران ضعیف کنند.»
در بخش پایانی یادداشت ذکر شده همچنین میخوانیم: محور گاندو- پمپئو تلاش میکند، این دیپلماسی کم هزینه را تخریب کند و کشور را به پیگیری یک سیاست پرهزینه برای ملت و نظام جمهوری اسلامی وادار کند. به عبارت دیگر پیوند سعودی- اسرائیل- امریکا و مخالفان داخلی نظام جمهوری اسلامی به پیگیری این سیاست پرهزینه برای ایران مستحکمتر از گذشته به کار خود ادامه میدهد.[2]
*ما قضاوت درباره محتوای این یادداشت و خاصّه تأکید آن بر اینکه سریال امنیتی گاندو به دلیل عصبانیت از پیروزیهای دیپلماسی دولت در 6 سال گذشته! ساخته شده است را بر عهده مخاطبان محترم وامیگذاریم.
***
فرمان «تحریم خاموش انتخابات» صادر شد
لیدر منزوی اصلاحطلبان طی اظهاراتی در جلسه با چندتن از معتمدان خود خواستار رواداری بیشتر از سوی حاکمیت برای انتخابات شده و در عین حال از گروههای اصلاحطلب خواسته است تا گزارش توانمندیهای خود را به مردم بدهند.
به گزارش کانال امتداد، خاتمی در عین حال با تأکید بر اینکه قهر کردن با صندوق رأی، انحلال رأی مردم است، همچنین تصریح میکند: اصلاح طلبان نمی توانند به هر قیمتی وارد انتخابات شوند و انشالله فضا باز شود و صلاحیتها تأیید شوند!
*سخنان لیدر اصلاحطلبان به مثابه صدور فرمان عمومی در اردوگاه جریان چپ برای «تحریم خاموش انتخابات» است. تحریمی که طی آن از ارائه لیست خودداری میشود اما بیانیه عدم حضور نیز قرائت نمیشود.
این روش تحریم انتخابات البته پیش از این توسط سایر اعضای هسته سخت اصلاحات همچون حجاریان، صفاییفراهانی، الویری، تاجزاده و اصغرزاده[3][4] نیز مورد تأکید قرار گرفته و فقط منتظر یک امضا بود!
در تکمله این کلام نبایستی از یاد برد که تأکید بر حضور در انتخابات و عدم ارائه فهرست انتخاباتی بصورت همزمان، دقیقا به معنای تحریم انتخابات و اعتراض به حاکمیت است.
و این خیلی ساده است که چپها میتوانند مثل مدل سال 94 عمل کنند و در هر شرایطی نسبت به اعلام یک فهرست انتخاباتی اقدام کنند.
اما گویا معارضه با نظام جدیتر از این حرفهاست و آنها نیّات جدیدی در قبال انتخابات اسفند 98 دارند.
عدم استفاده اعضای هسته سخت اصلاحات از عبارت «تحریم انتخابات» نیز دلایلی دارد که بایستی آنرا در رفتارهای مشابه آنها در انتخاباتهای مجلس نهم و مجلس هفتم جستجو کرد!
تحلیلگران معتقدند، اعضای ستادی جریان خاص به انتخابات اسفند 98 بعنوان یک آتشزنه نگاه میکنند و همانطور که سعید حجاریان گفته است؛ مسئله اصلی این رخداد را نفس انتخابات نمیدانند بلکه آنرا در اعتراضاتی که قرار است با راهبری آنها در خیابان صورت بگیرد، میجویند.[5]
لازم به توضیح است که منظور اصلاحطلبان از «شرایط حضور در انتخابات» تعیین تکلیف برای شورای نگهبان و اصرار بر تأیید صلاحیت شدن چهرههای پیر و البته مسئلهدار این جریان خاص سیاسی است که در سه دولت سازندگی، اصلاحات و اعتدال حضور داشتهاند و اگرچه کارنامه آنها مشحون از ناکارآمدی و فتنه است اما قصد دست برداشتن از نفحات و انتفاعات مناصب در مجلس و غیره را ندارند و به هر قیمت ممکن میخواهند در روزهای واپسین عمر سیاسی نیز از این مقولات بهرهمند باشند.
و این در حالی است که آنها به روشنی میدانند شورای نگهبان و کلیت نظام، قدمی هم در مقابل زیادهخواهی آنها به عقب برنخواهد داشت.
ذکر این نکته ضروریست که ستادیهای چپ عنوان کردهاند اگر صلاحیتشان تأیید نشود؛ نظام اسلامی باید در انتظار شکافته شدن سقف خود[6] و تکرار اغتشاشات دیماه 96 باشد.[7]
اظهارات اعضای هسته سخت اصلاحات اما در حالیست که برخی معاریف دیگر اردوگاه جریان چپ که در همین اردوگاه از آنها با عنوان اصلاحطلبان هزینهنداده یا بدلی یاد میشود! بصورت علیالدوام بر حضور در انتخابات اصرار دارند. این افراد که تنی چند از آنها نیز از نمایندگان مجلس هستند اصرار دارند که عبور از انتخابات ممکن نیست و جریان اصلاحات حتما در انتخابات شرکت خواهد کرد.
محمدرضا تابش، فعال اصلاحطلب و از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به تازگی در برنامه تلویزیونی دستخط و در پاسخ به این سؤال که «برخی از همفکران شما البته از افراد تند اصلاحطلب اشاره کردهاند که اگر در انتخابات مجلس آینده کاندیداهای اصلی ما تائید شوند وارد صحنه میشویم و اگر تائید نشوند، مسئولیتش متوجه شورای نگهبان است و ما وارد نمیشویم.» گفته است:
«من مخالف هستم. همیشه روش من این است که «رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود، رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود». من معتقد این هستم که راه و مرام اصلاحطلبی گذر از صندوق رای است. هر چه مشارکت مردم بیشتر باشد و پایداری نظام و انقلاب بیشتر است. ما مدیون و وامدار مردم هستیم. مردم ولی نعمت ما هستند و باید کاری کنیم که با استفاده از ظرفیت های مادی و معنوی این کشور، سطح رفاه و معیشت مردم و عمران و آبادانی کشور در جایی قرار بگیرد که مردم خاطره بسیار خوبی از حاکمیت دین در ایران داشته باشند. این وظیفه انقلابی، شرعی و دینی ما است و انشاالله در این مسیر حرکت کنیم.»
این اظهارات خوب و منطقی اما بعید است که در پژواک موضع هسته سخت اصلاحات مبنی بر تحریم خاموش انتخابات، که از پشت بلندگو هم بیان میشود! شنیده شود.
به این معنی که در صورت قطعی شدن تحریم خاموش انتخابات مجلس یازدهم، باز هم شاهد دعوای همیشگی اصلاحطلبان بدلی و اصلی خواهیم بود و اگرچه کسانی از اصلاحطلبان به مجلس خواهند آمد اما موضع اصلی و رسمی ستاد جریان سیاسی خاص از جای دیگری و توسط کسان دیگری ابراز خواهد شد...
***
1_ https://www.isna.ir/news/98042814548/
2_ http://www.iran-newspaper.com/newspaper/page/7110/1/516908/0
3_ mshrgh.ir/972403
4_ mshrgh.ir/974926
5_ mshrgh.ir/938200
6_ mshrgh.ir/974926
7_ mshrgh.ir/973691