به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان؛ به نقل از روزنامه المنار فلسطین، عربستان به شیوههای مختلفی برای تأمین هزینههای تجاوز به یمن روی آورده که از میان آن ها می توان به افزایش هزینههای دریافتی از حجاج و عمره گزاران اشاره کرد که این امر انتقادات شدید کشورهای عربی و اسلامی از جمله مغرب، تونس و الجزایر را در پی داشته است.
بن سلمان ولیعهد سعودی دریافت مالیات از همه منابع درآمدزا را به دلیل وضعیت نامساعد مالی ناشی از جنگ و تجاوز عربستان به یمن، افزایش داده است و این بار وارد پرونده حج شده است، بگونه ای که از اقدام صدها هزار مسلمان به ادای فریضه دینی حج بهره برداری کرده و هزینههای حج را برای بسیاری از کشورهای عربی به بهانه بالا رفتن هزینههای حمل و نقل زمینی و اقامت در هتلها، افزایش داده که البته از کشوری به کشور دیگر متفاوت است.
بن سلمان از زمانی که به سمت ولیعهدی انتخاب شد، عربستان سیاست افزایش مالیات و افزایش قیمت محصولات یارانهای را در پیش گرفته است و اقتصاد عربستان به دلیل بازداشت بازرگانان و سرمایه گذاران و سخت گیری به آنان و جنگ عربستان در یمن و اختصاص پولهای هنگفت برای شورای تفریح با مشکل مواجه شده است.
ذخایر ارزی عربستان نیز به صورت بی سابقه کاهش یافته و از 737 میلیارد دلار در سال 2014 میلادی یعنی قبل از جنگ به 487 میلیارد دلار در ژوئیه سال 2017 رسید و علاوه بر کاهش ذخایر ارزی، شتاب دولت عربستان در دریافت وام از دیگر علل افزایش مالیاتها است.
وزارت دارایی عربستان اوت سال 2017 میلادی اعلام کرد بدهی عمومی کشور به 91 میلیارد دلار رسیده است. همچنین انتشار اسکناسهای سعودی در سپتامبر سال 2017 به ارزش نه میلیارد و نهصد میلیون دلار و انتشار اوراق قرضه بین المللی به ارزش 12.5 میلیارد دلار باعث شده است بدهی دولت به 113.4 میلیارد دلار افزایش یابد.
نشریه انگلیسی تایمز هزینههای روزانه جنگ را در یمن 250 میلیون دلار برآورده کرده و نشریه آمریکایی فارن پالسی نیز هزینههای جنگ را در یمن فقط در شش ماهه اول امسال از جمله قراردادهای نظامی عربستان حدود 725 میلیون دلار تخمین زده است.
از این رو صدای برخی کشورهای عربی و اسلامی با آغاز سفر حجاج برای ادای فریضه حج در پی مخالفت با افزایش نرخ گذاری توسط دولت سعودی در مقایسه با سال گذشته بلند شده است.
دهها نفر از نمایندگان مجلس مغرب به دلیل افزایش شدید نرخ حج برای کشورشان در سال کنونی اعتراض کرده اند این در حالی است که احمد توفیق وزیر اوقاف اسلامی مغرب گفته است که افزایش هزینه حج به دلیل نرخ گذاری مقامات سعودی است. وی دوشنبه گذشته به نمایندگان مجلس گفت هزینههای حج 3665 درهم افزایش یافته است چرا که دولت سعودی قیمتها را افزایش داده است.
نمایندگان مجلس مغرب خشم خود را از افزایش شدید هزینه حج بیان کردند و گفتند با توجه به بدرفتاری سال گذشته دولت سعودی و توهین به حجاج مغربی، کم بودن غذا و تاخیرهای زیاد در انتقال حجاج به مشاعر مقدسه، حالا چرا باید هزینههای حج به شدت افزایش یابد؟
وزارت اوقاف و امور اسلامی مغرب نیز از بی توجهیهای پزشکی و نبود خدمات غذا و مسکن برای حجاج مغربی به مؤسسه مردم نهاد حجاج کشورهای عربی انتقاد کرد.
وزارت اوقاف تونس علل افزایش قیمتهای حج را که به 13896 دینار رسیده، افزایش مالیاتها در فرودگاههای سعودی و افزایش هزینههای حمل و نقل در داخل خاک عربستان اعلام کرده است.
قیمت حج برای حجاج تونسی نیز 2399 دینار در مقایسه با سال گذشته افزایش یافته که باعث خشم بسیاری از حجاج شده است.
الجزایر نیز از اقدام دولت سعودی به افزایش هزینههای حج بی نصیب نمانده چرا که قیمت حج برای حجاج الجزایری از 525 هزار دینار به 565 هزار دینار الجزایری افزایش یافته است. وزارت اوقاف الجزایر در بیانیهای اعلام کرد هیئتی را برای مذاکره درباره قیمتها به عربستان اعزام کرده است.
هزینههای حجاج مصری نیز به گفته هشام امین عضو کمیته عالی حج و عمره وابسته به وزارت گردشگری مصر، پنج درصد افزایش یافته است.
قیمتهای حج برای حجاج مصری و اقامت آنان در هتلهای پنج ستاره بدون پول هواپیما به 125 هزار لیره مصری (هفت هزار و ششصد دلار آمریکا) رسیده است.
حجاج فلسطینی و محاصره شدگان در نوار غزه نیز از سوء استفاده دولت سعودی از مراسم حج در امان نمانده اند و عربستان قیمت حج برای حجاج فلسطینی را از 2435 دینار اردنی (معادل 3440 دلار) سال گذشته به 2790 دینار اردن معادل 3941 دلار افزایش داده است.