ماهان شبکه ایرانیان

افزایش سرمایه‌های بورس با چه تحولاتی همراه بود؟

همنوایی حق تقدم‌ها با قیمت سهام

علیرضا توکلی دنیای اقتصاد : هفته گذشته که روند کلی بازار مثبت بود، معاملات حق‌تقدم‌ها نیز مثبت و بعضا هیجانی بود، به‌گونه‌ای که در مواردی قیمت حق‌تقدم بالاتر از خود سهم شد

سخوز ح: «سیمان خوزستان» که در فروردین 1394 به قیمت 445 تومان عرضه اولیه شد در شمار عرضه‌های ناموفق جای گرفت زیرا به خاطر وضعیت اقتصادی کشور و از آن مهم‌تر وضعیت صنعت سیمان، بازدهی چندانی برای خریداران آن نداشت، جز اینکه در 3 مجمع سالانه پس از عرضه اولیه، حدود 100 تومان سود نقدی به سهامداران داد. قیمت سهام سخوز تا زیر 200 تومان هم رفت و حدود 4 سال از عرضه اولیه گذشت تا سهامداران توانستند مجددا قیمت عرضه اولیه راروی تابلو مشاهده کنند، موفقیتی که پس از چندماه ماراتن سخت و همراه با عرضه فراوان سهامداران حقوقی حاصل شد. نکته جالب آن بود که این سهامداران حقوقی عرضه‌کننده، برخی از شرکت‌های سیمانی بودند که خود چند سالی است با زیان دست و پنجه نرم می‌کنند و با کمی صبر می‌توانستند در قیمت‌های بالاتر عرضه‌ها را انجام داده و سود بیشتری کسب کنند، اما احتمالا به‌شدت پول لازم داشتند. سهامداران سخوز در چهارمین مجمع سالانه خود پس از عرضه اولیه که در نیمه دوم خردادماه امسال برگزار شد، تقسیم 80 تومان از سود سالانه بیش از 100 تومانی را تصویب کرده و سپس در مجمع فوق‌العاده نیمه تیرماه، افزایش سرمایه حدود 115 درصدی از مطالبات و آورده نقدی را مصوب کردند. با این تصمیم، سرمایه سخوز از 65 میلیارد تومان به 140 میلیارد تومان رسید. بخش عمده‌ای از منابع 75 میلیارد تومانی افزایش سرمایه، صرف جبران سرمایه‌گذاری در ساخت «کارخانه سیمان‌العماره عراق» خواهد شد که سخوز مالک حدود 60 درصد آن است. کارخانه مزبور در واقع آسیاب سیمانی است که کلینکر را از داخل کشور دریافت کرده و تبدیل به سیمان می‌کند. باتوجه به اینکه این سرمایه‌گذاری با مجوز دولت عراق صورت گرفته و صادرات کلینکر به عراق هم درحال‌حاضر آزاد است، پیش‌بینی می‌شود که سود مناسبی از بابت این سرمایه‌گذاری عاید شرکت شود. راه‌اندازی آزمایشی کارخانه سیمان‌العماره در اواخر بهمن سال گذشته انجام شد و براساس کنفرانس خبری فروردین مدیرعامل سخوز، آماده راه‌اندازی نهایی بود که به‌خاطر سیل در استان خوزستان و عدم امکان ارسال کلینکر محقق نشد. در نیمه تیرماه امسال 150 تن کلینکر به کارخانه ارسال شد تا با تبدیل آن به سیمان، تولید کارخانه شروع و تثبیت شود. کلینکر مصرفی این کارخانه آسیاب سیمان در عراق، توسط شرکت‌های سیمانی سهامدار آن یعنی «سیمان خوزستان» سخوز، «سیمان بهبهان» (سبهان) و «سیمان فارس‌نو» (سفانو) تامین خواهد شد و در همین راستا سخوز قرارداد صادرات 360 هزارتن کلینکر طی یک‌سال از ابتدای تیرماه امسال را امضا کرده است. این کلینکر قرار است به نرخ متوسط هر تن 19 دلار صادر شود. در واقع از صادرات کلینکر هم سودآوری مناسبی نصیب سخوز خواهد شد. حق‌تقدم سخوز سه‌شنبه گذشته با قیمت پایانی 2816 ریال گشایش یافت که روز چهارشنبه هم اختلاف قیمت بیش از 30 تومانی با خود سهم را با در نظر گرفتن 100 تومان واریزی حفظ کرد.

هفته گذشته 5 مجوز افزایش سرمایه صادر شد. دو شرکت بیمه‌ای در این فهرست 5‌تایی حضور دارند، که اولی نماد بورسی «بیمه پارسیان» (پارسیان) است که 100 میلیارد تومان معادل یک‌سوم سرمایه فعلی، افزایش سرمایه خواهد داد که 70 میلیارد تومان آن از محل مطالبات و آورده نقدی و 30 میلیارد تومان آن از محل سایر اندوخته‌ها و به‌صورت سهام جایزه است. نماد بیمه‌ای فرابورسی «بیمه پاسارگاد» (بپاس) هم می‌تواند سرمایه حدود 340 میلیارد تومانی خود را 50 درصد از محل سود انباشته و اندوخته به‌صورت سهام جایزه افزایش داده و به بیش از 500 میلیارد تومان برساند. این افزایش سرمایه بپاس نیاز به برگزاری مجمع نداشته و باتوجه به اینکه هیات مدیره مجوز اجرای آن را در مجمع فوق‌العاده قبلی دریافت کرده، تصویب آن را به جلسه خود در روز چهارشنبه 16/ 5/ 98 موکول کرده است. «عمران و توسعه فارس» (ثفارس) مجوز افزایش سرمایه 80 درصدی از مطالبات و آورده نقدی را از سازمان بورس دریافت کرد، درحالی که تقاضای افزایش 20 درصدی از سود انباشته را هم داده بود که ظاهرا پذیرفته نشد. شرکت بورسی «موتورسازان تراکتورسازی ایران» (خموتور) هم سرمایه حدود 71 میلیارد تومانی خود را از محل مطالبات و آورده نقدی دوبرابر خواهد کرد تا ساختار مالی خود را اصلاح کند. آخرین شرکت دریافت‌کننده مجوز افزایش سرمایه در هفته قبل، نمادی از بازارپایه «ج» است که البته هنوز معامله‌ای روی آن صورت نگرفته است. «گروه توسعه هنر ایران» (وهنر) می‌تواند سرمایه 85 میلیارد تومانی خود را از محل سود انباشته به کمتر از صد میلیارد تومان یعنی حدود 17 درصد افزایش برساند. در این صورت عمده سود حاصل از سال اول فعالیت خود (26 تومان به ازای هر سهم) را به سرمایه تبدیل می‌کند، درحالی که بخشی از آن (یعنی 78 ریال) را در مجمع سالانه تقسیم کرده بود. پیشنهاد هیات مدیره وهنر افزایش سرمایه 100 درصدی از دو محل «سود انباشته» و «مطالبات و آورده نقدی» بود که سازمان بورس با بخش انباشته آن موافقت قطعی کرد و بخش آورده را به مرحله دوم موکول کرد. «سرمایه‌گذاری توسعه شهری توس‌گستر» (وتوس) اعلام کرد 762 ریال خالص ناشی از حراج حق‌تقدم استفاده‌نشده را به همراه سود مجمع سالانه اخیر، از 15 مردادماه در شعب بانک صادرات به سهامداران حقیقی پرداخت خواهد کرد.  دو شرکت «نفت پارس» (شنفت) و «کی‌بی‌سی» (کی‌بی‌سی) از ثبت افزایش سرمایه به ترتیب 60 درصدی و حدود 20 درصدی، هر دو از محل مطالبات و آورده نقدی خبر دادند. حراج حق‌تقدم استفاده نشده شرکت فرابورسی «آ س پ» (آس‌پ) روز چهارشنبه گذشته با معاملات در حجمی کم، 95 تومان قیمت خورد که با درنظر گرفتن 100 تومان واریزی از قیمت سهم بیشتر بود. جالب اینجاست که در دوره معاملات اولیه حق‌تقدم این نماد، قیمت سهم زیر صد تومان بود و قیمت حق‌تقدم بالای 10 تومان. فاصله حدود 6 ماهه بین دوره پذیره‌نویسی اولیه و حراج از یکسو و رشد سهم (همگام با رشد بازار) از سوی دیگر، سبب چندبرابر شدن قیمت حق‌تقدم شد. البته از 100 میلیون حق‌تقدم منتشر شده حدود 13 میلیون آن استفاده نشده و حراج آن تا 6 شهریور ادامه دارد.

artava@chmail.ir

10

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی