به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از خبرآنلاین، حالا چند سالی است تجارت کنکور به یکی از پرسودترین تجارتها در ایران بدل شده است، تجارتی با هدف قبولی در رشته های مطرح در ایران، رشتههایی که شاید حتی بازار کار مناسبی را نداشته باشند اما تحت تاثیر تبلیغات با اقبال بالای مخاطبان روبرو می شوند .
بررسیهای میدانی در سطح شهر تهران و دیگر شهرهای بزرگ نشان میدهد تبلیغات کنکور جزو لاینفک چیدمان شهری در ایران شده اند، تجارت پرسود چاپ کتابهای کمک آموزشی که البته در سریال هیولا روایتی طنزگونه از شیوه عمل موسسات به تصویر کشیده شده است.
هر چند برخی سلبریتیهای آموزشی برای برگزاری هر جلسه تا 10 میلیون تومان نیز در نزدیکی زمان برگزاری امتحانات طلب می کنند اما داستان برای متوسط ها به گونهای دیگر رقم می خورد . کسانی که نه از چرخه اقتصادی کنکور بیرون میمانند و نه پولهایی در این ابعاد هزینه میکنند.
اتفاقا برآوردها نشان می دهد این افراد هستند که چرخ این تجارت را به حرکت در می آورند. انها که با رویای پذیرش در رشتههای خوب برای حضور در کلاس های کنکور هزینه هایی بالا پرداخت می کنند .
کمک آموزشی پرمخاطبترین رشتهها چقدر هزینه برمیدارد؟
گروه تجربی با تراکم شدید مخاطبان روبروست . امارها نشان می دهد بیش از 637 هزار داوطلب در گروه تجربی ثبت نام کرده اند . بالا بودن رقابت در این رشته سبب شده است هزینه کلاسهای کمک اموزشی در این بخش بالا باشد . محاسبات نشان می دهد حداقل هزینه موردنیاز برای شرکت در کلاسهای کمک آموزشی 20 میلیون تومان است که این رقم در وضعیت متعارف حتی به 150 میلیون تومان نیز قابل افزایش است.
زهرا یک دانش آموز رشته تجربی که در مدرسه ای دولتی در منطقه 4 تهران تحصیل می کند، در مورد هزینه شرکت در کلاسهای کنکور گفت: هزینه شرکت در هر دوره از کلاسهای یکی از دروس تخصصی رشته تجربی که در موسسه برگزار شده است به 2.5 میلیون تومان می رسد . این مبلغ برای کلاس های دروس عمومی 900.000 تومان است.
وی می گوید اگر تمام دروس تخصصی و عمومی را برنداریم و تنها در نصف آنها شرکت کنیم باید ده میلیون تومان برای کلاس ها پول پرداخت کنیم. وی می گوید: پولی که برای خرید کتب درسی پرداخت می شود یکی دیگر از هزینه های کمرشکن کنکور است و شرکت در آزمون های آزمایشی نیز هزینهای جداگانه در بر دارد.
به گفته وی تنها حضور در آزمون های آزمایشی برای اطلاع از وضعیت ، حداقل یک میلیون تومان پول می خواهد و اگر کسی تنها کتاب های کمک اموزشی را خریداری کند و در آزمون شرکت کند لازک است 5 میلیون تومانی بابت این امر هزینه نماید.
پای کلاسها به مدارس باز شد
در این میان دانش آموزانی هستند که در کلاس های کنکوری که در موسسات برگزار می شوند شرکت نمی کنند و هزینهای که مدرسه برای آنها مقرر کرده است را پرداخت می کنند.
آیه یکی دیگر از دانش آموزان رشته تجربی است که در مدرسه ای دولتی در منطقه 8 تهران تحصیل کرده است ، در مورد هزینه های کنکور میگوید:" ما 8 میلیون تومان برای کلاس های کنکور مدرسه پرداخت کردیم و 4 میلیون تومان نیز برای خرید کتابها و شرکت در آزمون های آزمایشی پرداخت شد، به این ترتیب در حالی که هیچ معلم خصوصیای نگرفتهام و در هیچ سمیناری شرکت نکردم 12 میلیون تومان در سال پیش دانشگاهی برای قبولی در کنکور پرداخت کردم."
فائزه، یکی دیگر از دانش آموزانی است که با او صحبت کرده ایم او در مورد هزینههای کنکور میگوید:" 25 میلیون برای کلاسها به مدرسه پرداخت کردیم و پول کتابها تقریبا 4 میلیون تومان شد و اگر پول جزوات و اردوی عید مدرسه را نیز به آنها اضافه کنیم که 4 میلیون تومان هزینه برداشته است جمعا 32 میلیون هزینه کردم."
کیارش، دانشآموز منطقه 3 در مدرسه ای دولتی نیز در این خصوص گفت: ما هشت میلیون تومان بابت کلاسهای فوق برنامه به مدرسه پرداخت کردیم و در نهایت در گروه های 5 نفره، از معلم های دروس تخصصیمان خواستیم برایمان کلاس خصوصی برگزار کند . این کلاس ها در 5 جلسه با حضور 5 نفر برگزار می شود و شیوه تست زنی را آموزش میدهند. هزینه این کلاسها برای هر نفر 5 میلیون تومان است.
به گفته وی با احتساب هزینه 4 میلیون تومانی کتاب ، 17 میلیون تومان برای آمادگی شرکت در کنکور پرداخت کرده و رشته مد نظرش مهندسی عمران است.
طهورا ، دانش آموزی که در دبیرستان سمپاد تحصیل می کند، در این مورد گفت: به خاطر فشارهایی که این مدرسه به دانش آموزان می آورد تصمیم گرفته است، در کلاسهای کنکور مدرسه حضور نیابد اما دوستانش بابت هزینه استقرار در پانسیون به مدت یک سال، خریدن کتاب ها، گرفتن معلم خصوصی برای تمام دروس و گرفتن مشاور تحصیلی و شرکت در آزمون به طور تقریبی 40 میلیون هزینه کردهاند."
بعد از طوفان کنکور
چرخه اقتصادی کنکور اینجا متوقف نمیشود. پس از اعلام اسامی مجازشدگان، پای مشاوران به میدان باز میشود. اینجا نیز هزینههایی بالایی متوجه دانش اموزان است.مبلغی که برای انتخاب رشته به مشاوران پرداخت می شود، بین 150 هزار تومان تا یک میلیون تومان است. سلبریتیهای مشاور در این حوزه که برای دانش آموزان شناخته شده هستند، حتی تا دو میلیون تومان نیز بابت مشاوره انتخاب رشته دریافت میکنند .
افزایش مداوم هزینههای جانبی شرکت در کنکور، در حالی اتفاق میافتد که سال هاست طرح حذف کنکور در مراجع تصمیم گیری دست به دست می شود .
نکته مهم در این میان اما آمار بالای بیکاری در میان تحصیلگردگان است . بررسی وضعیت بازار کار ایران نشان می دهد کمترین میزان بیکاری به گروههایی با تحصیلات زیر دیپلم و گروه هایی با مدرک فوق دکترا اختصاص دارد ، به این ترتیب روشن می شود به رغم شکل گیری چرخه تجاری پرسود برای کنکور، هنوز ارتباطی میان بازار کار ایران و رشتههای تحصیلی وجود ندارد و این چرخه بدون توجه به واقعیات اقتصادی در حال حیات و تداوم تبلیغات است.