شناسه : ۱۷۱۵۲۵۴ - دوشنبه ۱۱ شهریور ۱۳۹۸ ساعت ۱۵:۵۴
شاخص بهای تولیدکننده در بهار امسال برای کدام بخشها بالاتر رفت؟
در این گزارش شاخص کل قیمت تولیدکننده به 471.4 درصد رسید که نسبت به فصل مشابه سال قبل حدود 70 درصد رشد داشته است. تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در بهار 98 به 69.5 درصد رسید. این در حالی است که تورم سالانه شاخص کل تولیدکننده در بهار سال جاری 58.6 درصد برآورد شد.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از اعتماد، هر دو شاخص تورمی نسبت به زمستان 97 به ترتیب با افزایشی 3.4 و 5.1 درصدی همراه بوده است.بخشهای خدمات و صنعت با تورمهای حدود 6 و 13.7 درصد در رتبههای بعدی قرار دارد. بیشترین تورم فصلی مربوط به بخش کشاورزی با تورم 35.5 درصد است. شاخص بهای تولیدکننده از آن جهت اهمیت دارد که نوعی شاخص پیشنگر است و میتوان از تحلیل اعداد آن در بهار 98، به تغییرات قیمت شاخص مصرفکننده در انتهای تابستان 98 رسید. این شاخص یکی از معیارهای سنجش عملکرد اقتصادی تولیدکنندگان است که سطح عمومی قیمت کالاها و خدماتی که تولیدکنندگان عرضه میکنند، نشان میدهد. این شاخص علاوه بر اینکه میتواند شمایی کلی برای قیمت کالاها و خدمات مصرفی در ماههای پیشرو بدهد، تاثیراتی نیز بر تصمیمگیری صاحبان صنایع، سرمایهداران و سرمایهگذاران بگذارد و مسیر سیاستهای اتخاذی برای تولیدکنندگان را تغییر دهد. در واقع هدف از این شاخص چیزی جز اندازهگیری تغییرات قیمتی کالاها و خدمات تولیدکنندگان نیست. هر چند که این اندازهگیری به صورت غیرمستقیم هزینههای تولیدکنندگان را نیز دربرمیگیرد.به دلیل ماهیتی که شاخص بهای تولیدکننده دارد، روند قیمتها در بازارهای مختلف عمده و خردهفروشی تا حدی روشن میشود.
انتظار افزایش قیمت محصولات کشاورزی و زراعتی؟
شاخص کشاورزی ضریب اهمیت بیش از 13 درصدی در شاخص قیمتی تولیدکننده دارد. این شاخص در فصل بهار به 541.3 درصد رسید که نسبت به فصل زمستان 35.5 درصد نسبت به بهار سال 97 بیش از 88 درصد رشد قیمتی داشته است. در شاخص زراعت و باغداری نیز وضع بهتری حاکم نیست. این شاخص در بهار به 547.7 درصد رسید که نسبت به زمستان و بهار 97 به ترتیب 72.8 و 77.1 درصد رشد داشته است. تورم نقطه به نقطه در بخش کشاورزی در زمستان 97 حدود 67.5 درصد برآورد شده بود که در بهار 98 به 83.2 درصد رسید. تورم سالانه بخش کشاورزی در بهار سال جاری نیز 66.6 درصد تخمین زده شد.افزایش شاخصهای قیمتی تولیدکنندگان، سرمایهگذاری در این بخش را با مخاطراتی مواجه میکند که میتواند بر تامین امنیت غذایی تاثیراتی بگذارد. از سوی دیگر اتخاذ سیاستهای اقتصادی که به نااطمینانی در آینده اقتصادی همچنین آینده تورم بینجامد، میتواند شاخصهای قیمتی را افزایش بیشتری دهد. با مقایسه این دو شاخص در مییابیم که تورم تولیدکننده طی یک سال افزایش قابل توجهی داشته و اگر روند افزایشی ادامه داشته باشد، در تابستان 98 شاخص بهار مصرفکننده در برخی اقلام استراتژیک مانند گندم افزایش مییابد.
شاخص صنعت، بیشترین رشد بخش تولیدکننده
بخش صنعت بعد از تلاطمهای ارزی بیثباتیهای بسیاری را تجربه کرد هر چند با وجود ثبات نسبی بازار ارز و کاهش تلاطمهایش در سال جاری، این بخش همچنان پیشتاز افزایش قیمتهاست. طبق گزارش مرکز آمار بخش صنعت با ضریب اهمیت حدود 51.5 درصد در شاخص بهای تولیدکننده در بهار سال جاری به 545.4 درصد رسید که نسبت به فصل زمستان 13.7 و نسبت به بهار سال قبل 88.7 درصد افزایش داشته است. تورم نقطه به نقطه تولیدکننده بخش صنعت در زمستان 97 حدود 89.2 درصد بود که در بهار به 88.7 درصد رسید. بخش صنعت بیشترین تورم سالانه را در بین شاخصها داشت که عدد آن 77.2 درصد تخمین زده شد.بیشترین تغییر در زیر شاخه تولید کاغذ و محصولات کاغذی با افزایشی حدود 168 درصدی نسبت به بهار سال 97 بوده است که این نشان میدهد با وجود کمک و مساعدت برای افزایش عرضه کاغذ در بازار، هنوز تولید کاغذ با هزینههای گزافی انجام میشود.
استخراج زغالسنگ، مسبب افزایش شاخص بهای بخش معدن
شاخص معدن نیز از افزایش قیمتها بینصیب نماند و در بهار به عدد 474.6 رسید که نسبت به بهار سال قبل و زمستان 97 به ترتیب 64.3 درصد و 17 درصد افزایش داشته است. بخش معدن سه زیرشاخه استخراج زغالسنگ، کانههای فلزی و سایر معادن دارد که استخراج زغالسنگ با وجود اینکه کمترین درجه اهمیت را در بین زیر شاخهها دارد اما با افزایش 111.2 درصدی نسبت به سال قبل بیشترین افزایش را در بین زیر شاخهها به نام خود ثبت کرد. تورم نقطه به نقطه و سالانه بخش معدن در بهار سال جاری به ترتیب 64.3 و 60 درصد بود. تنها شاخصی که هم نسبت به فصل زمستان و هم نسبت به بهار سال 97 کاهش بها داشته است، تولید برق است. شاخص قیمت تولید برق با وجود اینکه در بهار به 110 رسید اما نسبت به بهار سال قبل منفی 17.3 درصد کاهش قیمت را تجربه کرد.
هزینههای بالا در بخش خدمات
شاخص تولیدکننده در بخش خدمات نیز در بهار سال جاری به 347.8 درصد رسید که بعد از شاخص تولید برق، کمترین مقدار است. هر چند این شاخص نسبت به زمستان و بهار سال 97 به ترتیب 6 و 32.6 درصد افزایش داشته است. از سوی دیگر تورم نقطه به نقطه و سالانه این شاخص در بهار سال جاری نیز به ترتیب 32.6 و 27.3 درصد برآورد شد که نسبت به تورم تولید در بخشهای صنعت و معدن ملایمتر است. البته باید به این نکته توجه داشت که بخش عمده هزینهها در بخش خدمات به هزینه و دستمزد مربوط میشود. زیر شاخه هتل و رستوران، بیشترین شاخص قیمت در بهار سال جاری را با عدد 539.3 درصد به خود اختصاص دادند. شاخص قیمتی در این زیر شاخه نسبت به سال قبل افزایشی 58 درصدی داشته است. هزینههای انبارداری، حمل و نقل و ارتباطات در صورت سود و زیان شرکتها وارد میشود و افزایش در آنها سود و زیان شرکتها را تحت تاثیر قرار میدهد. شاخص قیمتی در این زیر شاخه نیز با افزایشی 48.6 درصدی نسبت به سال قبل به 436 درصد رسید.