چرخش همزمان سانتریفیوژها با چرخ زندگی مردم یکی از مهمترین شعارهای رئیس جمهوری در انتخابات 92 برای سامان دادن به وضعیت اقتصاد و معیشت مردم در کنار فعال بودن چرخه هسته ای کشور بود.
بنابراین تیم مذاکره کننده هسته ای ایران پس از استقرار دولت یازدهم فعالیت خود را برای عملی کردن این شعار آغاز کرد که نتیجه این مذاکرات در 27 دی ماه سال گذشته به ثمر نشست.
تحلیل های متفاوت در زمینه دستاوردهای برجام ارائه می شود به این منظور برای بررسی وضعیت همدان پس از اجرایی شدن برجام، با استاندار همدان به گفت و گو نشستیم.
استاندار همدان روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا به بیان دستاوردهای پس از برجام در این استان پرداخت و گفت: جذب سرمایه گذاری خارجی در بخش تولید محصولات صنعتی و کشاورزی استان در قالب سه طرح ساخت 2 نیروگاه خورشیدی با ظرفیت 14 مگاوات و سرمایه گذاری 16 میلیون یورو از اقدام های پس از برجام بود که در این استان صورت گرفت.
محمد ناصر نیکبخت افزود: ساخت یک واحد تولیدی بتن سبک گازی با سرمایه گذاری ارزی 6.5 میلیون دلار و 900 میلیارد ریال با دریافت مجوز سرمایه گذاری از سازمان سرمایه گذاری خارجی کشور در مرحله اجرا و راه اندازی است.
وی اضافه کرد: جذب سرمایه گذاری خارجی در بخش تأمین ماشین آلات و دانش فنی و مهندسی پایه برای ایجاد و سرمایه گذاری واحدهای تولید حائز اهمیت استان همدان از جمله تولید بخاری گازی هوشمند و تولید قطعات الکترونیکی از دیگر دستاوردهای برجام در همدان است.
وی بیان کرد: در یکسال گذشته ارتباط مالی و اعتباری بانکهای عامل استان با بانکها و مؤسسات اعتباری بین المللی بیش از 50 بانک عامل در کشورهای مختلف برقرار شد.
استاندار همدان اظهار کرد: نرخ جابه جایی و مبادلات پولی از 18 تا 19 درصد به 7 درصد تقلیل یافته، همچنین شاهد کاهش نرخ بیمه کالای مبادلاتی با دیگر کشورها در بخش حمل و نقل بین المللی به ایران هستیم.
نیکبخت به کاهش هزینه حمل و نقل کالا در بخش واردات به ایران اشاره کرد و افزود: در سالهای گذشته مقصد بیش از 60 درصد محصولات صادراتی همدان، کشور عراق بوده ولی در یکسال اخیر به دلیل ناآرامی های به وجود آمده در کشور مقصد، صادرات کالا روند نزولی داشته است ولی با تغییرات حاصل از اجرای برجام و برقراری مراودات کالا با دیگر کشورهای منطقه و حتی کشورهای آفریقایی، سهم صادرات استان حفظ شده است.
وی با ذکر آمار صادرات اعلام کرد: تعداد اقلام صادراتی این استان به دیگر کشورهای منطقه از 50 قلم به 97 قلم افزایش یافته که این رویه عاملی برای توانمندسازی بخش تولید و تجارت استان شده است.
استاندار همدان افزایش تعداد کشورهای هدف صادرات کالاهای استان را از 31 کشور در سال 94 به 37 کشور در سال جاری از دیگر دستاوردهای برجام برشمرد.
نیکبخت گفت: بخش قابل ملاحظه ای از واردات کالا مربوط به ماشین آلات خط تولید و مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی استان است که گویای امکان ارتباط با سازندگان خارجی ماشین آلات خط تولید در راستای احیای واحدهای تولیدی و سرمایه گذاری جدید داخلی استان است.
وی افزود: با اجرایی شدن برجام، شاهد خرید دانش فنی و مهندسی پایه، تولید 120 هزار تن اتیلن اکساید از شرکت شل هلند و نیز واحدهای اتانول آمین و گلایکول اتر با ظرفیت های 30 و 50 هزار تن از شرکت سولزر سوئیس توسط شرکت پتروشیمی ابن سینا همدان که از صنایع مادر و حائز اهمیت در تولید و اشتغال پایدار محسوب می شود، هستیم.
وی اضافه کرد: خرید دانش فنی و مهندسی پایه واحد اتو اکسیلات به ظرفیت 100 هزارتن از شرکت بالسترا ایتالیا و باس سوئیس توسط شرکت پتروشیمی ابن سینا همدان در یکسال گذشته صورت گرفته است.
استاندار همدان با ذکر اینکه این منطقه در زمینه تولید و صادرات فرش از استانهای شهره است اظهارکرد: صادرات فرش استان به کشورهای هدف به دلیل تحریم و نبود امکان انتقال پول، متوقف شده بود که در تغییرات برجام بیش از 5.1 میلیون دلار فرش دستباف به کشورهای آمریکا، کانادا، چین و امارات صادر شد.
نیکبخت بیان کرد: ظرفیت های گردشگری همدان از جمله وجود یک هزار و 800 اثر تاریخی، تفریحی و توریستی و وجود زیباترین غار آبی جهان می تواند زمینه ای برای جذب گردشگر باشد.
وی بیان کرد: ورود گردشگران خارجی به این استان در یکسال گذشته حدود 26 درصد افزایش داشته و طبق آمارهای ارائه شده در این مدت زمان 10 هزار و 520 گردشگر خارجی از امکانات اقامتی استان استفاده کرده اند.
*** توفیقات بانکی پس از برجام
استاندار همدان گفت: در حوزه اتحادیه اروپا با بازگشایی مجدد بانک ملی هامبورگ، پاریس و لندن، امکان گشایش اعتبارات اسنادی وارداتی و صادراتی و همچنین حواله های کالایی و حواله هایی بابت هزینه زندگی و دانشجویی تا سقف 2 هزار یورو امکان پذیر شده است.
نیکبخت افزود: از شعبه بانک ملی هامبورگ برای احداث 2 نیروگاه خورشیدی در استان همدان چهار میلیون یورو به سیستم بانکی واریز شده است.
وی اضافه کرد: در حوزه آسیای میانه و روسیه با افزایش فعالیت بانک « میر بیزینس بانک » (ملی مسکو) و ملی باکو تمامی حواله ها و اعتبارات اسنادی وارداتی و صادراتی به یورو و روبل امکان پذیر شد در عین حال در مورد هزینه زندگی و دانشجویی تا 2 هزار یورو امکان پذیر شده است.
وی بیان کرد: تعاملات بانکی در کشورهای حاشیه خلیج فارس با بانک های کارگزاری خارجی از جمله مسقط بانک در عمان و ملی دوبی حواله و اعتبارات اسنادی مقدور است.
استاندار همدان اظهار کرد: در مورد چین، کلنن بانک چین زمینه ارسال و دریافت حواله و همچنین اعتبارات اسنادی مشروط به اینکه فروشنده نزد بانک کلنن حساب داشته باشد را فراهم کرده است.
نیکبخت اضافه کرد: همچنین در ارتباط با تعاملات بانکی با ترکیه، این کشور با رابطه مستقیم کارگزاری با هالک بانک کاسی ترکیه تمامی امور اعتبارات اسنادی و حواله ها به یورو و لیر انجام می دهد.
وی افزود: در بانک سپه حساب کارگزاری در 44 شعبه بانکی در 24 کشور اروپایی، آسیایی و آمریکایی صورت پذیرفته است.
** آثار برجام در حوزه سلامت و درمان همدان
استاندار همدان یادآوری کرد: پیش از برجام، تحریم دارویی و تجهیزات پزشکی مشکلات بسیاری در استان به وجود آورده بود.
نیکبخت افزود: در این زمان بهره برداری از 2 بیمارستان همدان به علت تحریم تجهیزات به تعویق افتاده بود که این مسأله علاوه بر تهدید سلامت جامعه، منجر به افزایش نارضایتی سیاسی نیز شده بود.
وی تاکید کرد: پس از اجرایی شدن برجام بسیاری از داروهایی که واردات آنها به دلیل تحریم متوقف شده بود و همچنین تجهیزات بیمارستانی که پیش از برجام به دلیل تحریم امکان واردات آن نبود، به استان وارد شد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا وی بیان کرد: یکی از آثار مستقیم اجرای برجام تجهیز بیمارستانها و تأمین نیازهای دارویی مردم بوده است.
**برجام آرامش سیاسی را به جامعه بازگرداند
استاندار همدان گفت: پیش از اجرایی شدن برجام التهاب سیاسی و بیم حمله نظامی به کشور موجب تشویش ذهن و آرامش مردم شده بود.
نیکبخت افزود: گزارشهایی که توسط نهادهای رسمی از فضای سیاسی استان همدان پیش از برجام تهیه شد، نشان از نگرانی عمیق مردم از وضعیت سیاسی و مسأله هسته ای داشت.
وی اضافه کرد: مردم پیگیر اخبار و حوادث بوده ، بویژه پس از اینکه در شورای امنیت سازمان ملل ، صدور قطعنامه های متعدد، ایران را ذیل فصل هفتم قرار داد التهاب سیاسی نیز افزایش یافت.
استاندار همدان اظهار کرد: آرامش سیاسی حاکم بر اجتماع پس از برجام بزرگ ترین دستاورد آن در استان و کشور بوده است و نظر سنجی ها نشان می دهند که مردم به برجام بسیار امیدوار شده اند.
نیکبخت تصریح کرد: هرچند مشکلات اقتصادی موجود و سم پاشی های سیاسی که به دور از اخلاق علیه دولت توسط مخالفان صورت می گیرد در ذهنیت مردم تأثیرگذار بوده است، اما آرامش سیاسی و امنیت خاطر مردم افزایش یافته است.
*** برجام سوت قطار را به صدا درمی آورد
بالاترین مقام اجرایی استان همدان در پاسخ به تاثیر برجام در حوزه عمرانی استان به ذکر وضعیت طرح های ریلی این استان قبل و بعد از برجام پرداخت.
نیکبخت افزود: ریل گذاری خط ریلی تهران - همدان قبل از برجام به علت تحریم، مشکل در گشایش اعتبار اسنادی و تحویل ندادن ریل و سوزن تعطیل شده بود ولی با اجرای برجام و برداشته شدن تحریم بانکی و خرید تجهیزات ریلی در یکسال گذشته حدود 10 هزار و 590 شاخه به طول بیش از 95 کیلومتر به پیمانکار برای اجرا تحویل شد که تا کنون 34 کیلومتر ریل گذاری صورت گرفته است.
استاندار همدان گفت: تعداد 58 دستگاه سوزن نیز در یکسال گذشته وارد و برای اجرا تحویل شده است و همچنین در حال حاضر 6 هزار تن ریل به طول 50 کیلومتر خریداری و در آینده به پیمانکار تحویل داده می شود.
نیکبخت در ارتباط با راه آهن غرب کشور نیز توضیح داد: نصب خط در 30 کیلومتر از این خط ریلی نیز در یکسال گذشته انجام شده است در حالی که پیش از برجام به علت مشکلات تحریمی ریل گذاری در این مسیر تعطیل شده بود.
وی افزود: در یکسال گذشته هفت هزار تن ریل به طول 60 کیلومتر خریداری و به کشور وارد شده و در حال حاضر 2 هزار تن دیگر به طول حدود 20 کیلومتر خریداری و در بندر امیرآباد آماده بارگیری و حمل است.
وی با ذکر اینکه در یکسال گذشته 34 دستگاه سوزن خریداری و وارد استان شده است گفت: پیمانکار این مسیر بعد از برجام در حال مذاکره با شرکت های خارجی اسپانیا، اکراین و آلمان برای ریل گذاری طویل و اجرای سیگنالینگ (علائم و ارتباطات) است.
*** فعال شدن طرحهای آب منطقه ای همدان
استاندار همدان گفت: در زمینه خرید تجهیزات طرح آبرسانی همدان و تجهیزات ابزار دقیق و تصفیه خانه طرح های تأمین آب شهرستان همدان، ملایر و تویسرکان پیش از برجام امکان خرید بطور مستقیم نبوده و در نتیجه کالاها از طریق واسطه با قیمت گرانتر باید تامین می شد و احتمال دستکاری در کیفیت آن نیز وجود داشت.
وی افزود: با فراهم شدن امکان خرید تجهیزات خارجی مورد نیاز طرحها از طریق شرکت ها و مؤسسات تأمین کننده خارجی در مناقصات، امکان خرید مستقیم از شرکتهای سازنده مهیا شده و مدت زمان خرید تجهیزات شتاب فزاینده ای گرفت همچنین تجهیزات، با کیفیت مناسب تری تأمین می شود.
استاندار همدان اظهار کرد: پس از برجام یک فقره قرارداد برای تأمین شیرآلات خارجی طرح آبرسانی تالوار از طریق پیمانکار طرح منعقد شده است.
نیکبخت، خرید مناسب و مستقیم از تأمین کننده، تسریع در انجام طرح و بهره برداری از آب آشامیدنی مناسب، بهره مندی از سرمایه گذاری های جدید در بخش آب استان و بهره مندی از تکنولوژی های جدید در بخش آب بویژه تصفیه خانه ها و در نتیجه بهینه نمودن سرمایه گذاری و صرفه جویی در مصرف انرژی را از آثار مستقیم و غیر مستقیم برجام در حوزه آب منطقه ای دانست.
*** وضعیت طرح های شرکت آب و فاضلاب شهری همدان قبل و بعد از برجام
وی در ادامه این گفت و گوی تفصیلی به بیان وضعیت طرح های شرکت آب و فاضلاب شهری و خرید تجهیزات مورد نیاز قبل و بعد از اجرای برجام پرداخت.
استاندار همدان گفت: برای خرید میکسر هاضم های تصفیه خانه فاضلاب همدان با توجه به خاص بودن نوع تجهیز، امکان ساخت در داخل ایران وجود نداشت و حتی ساخت آن در کشورهای پیشرفته و صنعتی هم شامل محدودیت بود و با توجه به وضعیت تحریم در کشور بحث خرید آن منتفی بود.
نیکبخت افزود: با فقدان این تجهیز در تصفیه خانه فاضلاب همدان زمینه بهره برداری از فرآیند بخش لجن امکان پذیر نبوده، علاوه بر آن از ظرفیت پیمان پیمانکار موجود هم نمی توانستیم بهره مند شویم.
به گزارش ایرنا وی اضافه کرد: در مجموع در صورت تامین نکردن این وسیله، فرآیند تصفیه فضلاب شهری همدان برای همیشه ناقص می ماند.
استاندار همدان اضافه کرد: پس از برجام امکان خرید میکسر هاضم های تصفیه خانه فاضلاب فراهم شد و خرید از شرکت تراکسلر آلمان صورت پذیرفت.
نیکبخت بیان کرد: همچنین با توجه به ایجاد بستر مناسب کاری با هزینه کرد 30 میلیارد ریال این دستگاه توسط متخصصان خارجی نصب شد.
وی گفت: پس از رفع تحریم ها مهمترین تجهیزات مورد نیاز برای ادامه عملیات اجرایی تصفیه خانه فاضلاب همدان خریداری و نصب شد که با کمک آن می توان از بخش لجن تصفیه خانه بهره لازم را برد.
وی در ارتباط با خرید تجهیزات کلرزنی اصلی تصفیه خانه فاضلاب همدان نیز اظهار کرد: این وسیله مطابق مشخصات پیمان خارجی بوده و طبق عملکرد باید از بهترین کیفیت برخوردار باشد.
استاندار همدان افزود: عملیات سفارش گذاری و خرید این وسیله پس از اجرای برجام شروع شد و هم اینک دستگاه کلر زنی در حال نصب در تصفیه خانه است.
نیکبخت تصریح کرد: تحریم ها امکان خرید وسیله یاد شده را سلب کرده بود و فقدان آن در تصفیه خانه بروز خسارتهای زیست محیطی و بهداشتی را در پی داشت.
وی اضافه کرد: پس از اجرای برجام امکان خرید آن از شرکت 'آلدوز- گراند فوس' آلمان فراهم شد و پیمانکار مرتبط هم اکنون مشغول نصب آن است.
استاندار همدان گفت: با ایجاد و راه اندازی واحد کلرزنی امکان گندزدایی فاضلاب وجود خواهد داشت و اثرات مخرب زیست محیطی پساب نیز رفع می شود.
*** تاثیر برجام در حوزه گازرسانی همدان
استاندار همدان یادآوری کرد: طبق قانون تأمین منابع مالی برای اجرای تعهدات در تکالیف مقرر بند (ق) تبصره بودجه سال 1393، توسط شرکت ملی نفت ایران - گازرسانی به 8/2 میلیون خانوار فاقد گاز در کشور به دلیل محدودیت در فروش و صادرات نفت و دسترسی نداشتن به منابع مالی حاصل از فروش، تأمین منابع مالی مورد نیاز گازهای استانی با مشکل مواجه بود.
نیکبخت افزود: همچنین پرداخت مطالبات پیمانکاران طرح های گازرسانی با تأخیر قابل توجه مواجه بوده و رغبتی برای انجام کارها وجود نداشت.
وی اضافه کرد: نارضایتی پیمانکاران در اجرای طرح های گاز رسانی به خاطر پرداخت نکردن بموقع مطالبات، موجب بروز تنش های زیادی در اجرای کارهاشده بود.
بالاترین مقام اجرایی استان همدان بیان کرد: با اجرایی شدن برجام شاهد تأمین بموقع تعهدهای مالی توسط شرکت ملی نفت ایران و پرداخت مطالبات پیمانکاران بودیم.
نیکبخت افزود: این اقدام، موجب رضایتمندی پیمانکاران و شرکتهای گاز استانی، ترغیب بیشتر در اجرای باشتاب کارها و جلوگیری از طرح ادعاهای پیمانکاران برای مطالبه خسارات تأخیر در پرداختها شد.
وی ایجاد فضای آرامش و دلگرمی در اجرای امور، منطقی شدن قیمت پیشنهادی پیمانکاران اجرایی با توجه به پرداخت بموقع مطالبات، بهره مندی آنی خانوارهای فاقد گاز و ایجاد رضایتمندی بیشتر برای مردم و ثبات و تعادل در قیمت های پیشنهادی پیمانکاران و تأمین کنندگان اقلام اختصاصی را از تاثیرهای مستقیم و غیرمستقیم برجام دانست.
7526/6993
خبرنگار: علیرضا جهانگیری**انتشار: اکبر بهاروند