ویدیوهای دیپ فیک ویدیوهای تقلبیی هستند که توسط هوش مصنوعی درست میشوند. این ویدیوها با کمک یادگیری ماشین میتوانند رویدادهایی که اصلا اتفاق نیفتاده است را به وجود بیاورند؛ یا شخصصیتهای معروف را وادار به گفتن حرفهایی کنند که هیچ وقت گفته نشده است. حال تصور کنید این قابلیت در دسترس همگان قرار گیرد؛ احتمالا تا چند ماه دیگر در فضای مجازی این ویدیوها را خواهید دید.
هوش مصنوعی اغلب به سراغ افراد معروف مانند سلبریتیها رفته و با تغییر ویدیو اصلی این افراد میتواند آنها را وادار به کارهای دلخواه سازنده این ویدیوها کند. معمولا هزاران عکس از شخص مورد نظر به هوش مصنوعی داده میشود که سپس به یک ویدیو کاملا طبیعی ولی فیک تبدیل میشود که تنها با کمک یک دوبلور، میتوانید این شخصیتها را وادار به گفتن هر چیزی کنید؛ البته به صورت فیک. در ادامه میتوانید یکی از ویدیوهای دیپ فیک را مشاهده کنید:
به گفته دکتر لی (محقق علوم کامپیوتری دانشگاه کالیفرنیا)، ما تنها 6 ماه با ویدیوهای دیپ فیک غیر قابل تشخیص فاصله داریم و باید به دنبال راه دیگری برای تشخیص اینگونه ویدیوها باشیم. به گفته وی، در حال حاضر تشخیص تقلب بودن ویدیوها بدون ابزار خاصی میسر است، ولی تکنولوژی به کار رفته در این زمینه، به قدری سریع پیشرفت میکند که تا 6 ماه دیگر شاهد ویدیوهای کاملا قابل باور خواهیم بود.
البته وی میگوید که برای ساختن چنین ویدیوهای باورپذیری، باید وقت و انرژی بسیاری صرف شود ولی نتایج آنها معمولا ترسناک و غیر قابل تشخیص خواهد شد.البته خود دکتر لی نیز برای کارهای تحقیقاتی خود ویدیوی از سخنرانی ولادمیر پوتین ساخته بود که در عمل یک ویدیو دیپ فیک بود و هیچگاه توسط پوتین چنین مصاحبه رسمی صورت نگرفته بود. او میگوید با وجود خطرات احتمالی، این کار برای پیشرفت این علم ضروری است.
دکتر لی امیدوار است بتواند راه حلی برای شناسایی ویدیوهای دیپ فیک پیدا کنید تا از آسیب رساندن آن به افراد معمولی جلوگیری کند. با این حال پیشرفت هوش مصنوعی به قدری زیاد بوده که شاید در آیندهای خیلی نزدیک دیگر قادر به تشخیص این ویدیوها نباشیم.