شستشوی معده روشی است که از آن برای رفع مسمومیت غذایی استفاده می شود. برخی از این مسمومیت های می تواند مسمومیت غذایی و یا دارویی باشد. به طور کلی می توان از شستشوی معده برای رفع هر گونه مسمومیت استفاده کرد.
انواع مسمومیت
در ابتدا باید بدانید مسمومیت ایجاد شده به چه دلیل رخ داده است. مسمومیت به ورود مواد مضر و سمی که باعث اختلال عملکرد بدن می شود، می گویند. راه های ایجاد مسمومیت شامل غذاها، داروها، مواد پرتوزا، فلزات و سموم می باشد. بیشتر مسمومیت ها به دلیل خوردن دارو و یا غذاها ایجاد می شود. شدت مسمومیت دارویی به مقدار و نوع داروی مصرفی بستگی دارد. خوردن داروهای ضد فشار خون باعث کاهش و درمان فشار خون و در نتیجه، بیهوشی و اغما را در پی دارد. اینگونه داروها تعداد ضربان قلب را تغییر می دهد. همچنین مسمومیت غذایی عوارضی همچون، تهوع و دل درد را در پی دارد.
نحوه درمان مسمومیت با شستشوی معده
همانطور که اشاره کردیم فرد به دو صورت مسموم می شود. اگر مشخص نشود فرد به چه دلیل مسموم شده است، به وسیله نمونه گیری از شیره معده، خون و ادرار و بررسی آن توسط مرکز سم شناسی می توان آن را درمان کنند. بعد از شناسایی نوع مسمومیت راه های تنفسی را باز کرده و از سرم برای درمان استفاده می کنند. اگر بعد از شناسایی نوع مسمومیت مشخص شده مسمومیت غذایی است می توان از شستشوی معده استفاده کرد. از این روش زمانی می توانید استفاده کنید که، زمان زیادی از مسمومیت نگذشته باشد و همچنین مواد سمی و کشنده هضم نشده باشند. بهتر است برای شستشوی معده در همان ساعات اولیه مسمومیت به اورژانس مراجعه کنید.
از شستشوی معده برای مسمومیت غذایی استفاده می کنند. اگر فرد توسط مواد سوزنده و اسیدی مسموم شده است، نباید از شستشوی معده برای این فرد استفاده کرد. این کار بسیار مضر است و ممکن است باعث سوراخ شدن و زخم معده فرد شود، در نتیجه نباید سرخود عمل کرد. اگر می دانید فرد توسط مواد سمی و سوزنده مسموم شده است حتما به پزشک معالج اطلاع دهید. برای درمان اینگونه از مسمومیت باید ابتدا راه تنفسی را باز کرد، برای اینکار باید لوله ای را داخل دهان به سمت گلو قرار داد تا فرد بتواند به راحتی نفس بکشد. افرادی که با مواد سمی مسموم شده اند باید مواظب عوارض بعد از درمان نیز باشند، زیرا این مواد می تواند بعد از درمان بر روی مغز فرد تاثیر بگذارد. مسمومیت هایی که مستقیما بر روی سیستم عصبی فرد تاثیر می گذارد، بعد از درمان باعث ایجاد اختلالات عصبی کوتاه مدت می شود. در نتیجه بهتر است به فکر سلامتی خو باشید تا دچار مسمومیت نشوید.
موارد ممنوعیت استفاده از شستشوی معده
1- در صورتی که فرد توسط نفت و مکمل ها آن مسموم شده باشد.
2- مسمومیت فرد همراه با تشنج و یا کاهش هوشیاری و در نتیجه کما همراه باشد.
3- مسمومیت توسط مواد اسیدی و سوزانده قلیایی رخ داده باشد.
4- اگر فرد قبلا جراحی بزرگ شکم انجام داده و یا دارای اختلالات آناتومیک باشد.
5- فرد دارای اختلالات انعقادی خون باشد.