تزریق بوتاکس یکی از روش هایی است که امروزه به فراوانی جهت صاف کردن چین و چروک های صورت و ایجاد ظاهری جوانتر در اشخاص بکار می رود. تزریق بوتاکس یک شیوه درمان خط اخم هم می باشد.
چروک های ناشی از اخم که در بین ابروها یا روی پیشانی به وجود می آید و چین و چروک های پیرامون چشم که در درهنگام خنده ظاهر می شود تا حد زیادی بعد از تزریق بوتاکس محو می گردد. این نوع چین و چروک ها عمدتا ناشی از انقباض عضلات زیر پوستی است. تزریق بوتاکس با کاهش توانایی انقباض این عضلات سبب کاهش یافتن این چین و چروک ها می شود.
بوتاکس چیست؟
توکسین بوتولینوم A که با اسم تجاری بوتاکس ارائه می گردد نوعی پروتئین پیچیده است که از یک باکتری به اسم کلستریدیوم ترشح میشود و میتواند مسمومیت های شدید غذایی ایجاد کند. جهت کاربردهای پزشکی این فرآورده بصورت خالص و استریل برای استفاده تزریقی فراوری می شود.
در سنین زیر 18 سال و بالای 70 سال تزریق بوتاکس انجام نمی شود چراکه در سنین بالا به دلیل آتروفی عضلانی، به صورت معکوس باعث افزایش چروک ها می شود. در بیماری عصبی myastina gravis به دلیل ضعف در عضلات بدن تزریق Botox میتواند شدت بیماری را تشدید کند. همچنین در بیمارانی که در حال استفاده داروهایی که ضعیف کننده عضلات هستند مانند آنتی بیوتیک های آمینوگلیکوزاید( جنتامایسین، آمیکاسین و…) و تتراسایکلین ها هم تزریق بوتاکس انجام نمی شود.
عوارض بوتاکس دور چشم
بوتاکس دور چشم مثل بوتاکسی که برای خط لبخند یا از بین بردن چین های گوناگون روی پیشانی استفاده میشود دارای عوارض مختلفی است. در این قسمت بعضی از عوارض بوتاکس دور چشم که پس از تزریق ممکن است با آنها روبرو شوید ارائه شده است.
افتادگی و سنگین شدن پلک ها
بی حسی چشم ها
افتادگی پلک بالا یا پلک پائین
خون ریزی در ناحیه تزریق
کبودی بعد از تزریق بوتاکس
بروز درد و قرمزی در ناحیه تزریق
اشکی شدن چشم ها
اختلال در بینایی
در صورت بروز هر یک از این مشکلات حتماً مسئله را با پزشک معالجتان در میان بگذارید. بعضی از این عوارض امکان دارد در عرض چند ساعت تا چند روز رفع شود و بعضی دیگر احتیاج به درمان جدّی دارند و نمی توان با در نظر گرفتن زمان، بعد از تزریق بوتاکس برای برطرف شدن آنها صبر کرد.
این امکان وجود دارد که تزریق خیلی عمیق بوده و یکی از ماهیچه هایی که حرکت چشم ها را کنترل میکند را تحت تأثیر قرار داده است. در اینصورت تزریق بطور غیرمعمول عمیق بوده و در جایی که باید باشد نبوده است.
دلایل زیادی برای تاری دید وجود دارد. ولی به علت این که درست بعد از تزریق بوتاکس رخ داده، به این معنی نیست که علت ایجاد آن بوتاکس است. شما باید به چشم پزشک یا متخصص اعصاب مراجعه کنید تا مطمئن شوید که علت تاری بوتاکس بوده و چیز دیگری سبب آن نشده است. اگر علت این مشکل بوتاکس باشد، باید در حدود 6 هفته برطرف شود.
عوارض ناشی از تزریق بوتاکس به وسیله اشخاص غیرمتخصص که سبب نابینایی می شود.
سخن آخر
تزریق بوتاکس گرچه روشی ساده، بی خطر و کار آمد است ولی بهرحال یک اقدام تهاجمی است که حتماً باید در شرایط مناسب دسترسی به کمک های اولیه و با رعایت اصول استریلیزاسیون انجام شود. برای پیشگیری از هرگونه عوارض جدّی، از تزریق بوتاکس در مکان هایی مانند آرایشگاه ها، سالن های ورزشی و مؤسسات زیبایی جلوگیری کنید و این اقدام را حتماً تحت نظر پزشک انجام دهید.
منبع : بیتوته