سرویس جهان مشرق - مذاکرات میان مسئولان رژیم آل سعود و مقامات صنعا از ابتدای ماه جاری همچنان ادامه دارد که تاکنون نتیجه خاصی درپی نداشته است. این امر به دلیل اصرار ریاض بر آتشبس موقت و در مقابل تاکید انصارالله به توقف کامل جنگ برای ورود به مذاکرات سیاسی است.
در زمانی که عربستان به مذاکرات سیاسی و نظامی غیرمستقیم با جنبش انصارالله در خلال هفتههای گذشته ادامه میدهد، نیروهای ارتش یمن و کمیتههای مردمی٬ تلاشهای روزانه نیروهای سعودی پشتیبانی شده توسط نیروهای سودانی و نیز سایر طرفداران عبدربه منصورهادی رئیسجمهور فراری یمن را در جبهههای مرزی جیزان خنثی میکنند.
اما این تنشهای نظامی مستمر که از یک هفته قبل آغاز شده، باب مذاکرات جاری میان فرماندهان ارشد نظامی عربستانی و یمنی را همزمان با فعالیتهای دیپلماتیک هیئت مذاکره کننده صنعا در مسقط پایتخت عمان و نیز سفر مارتین گریفیث، فرستاده ویژه سازمان ملل، به صنعا پس از گفتگو با خالد سلمان معاون وزیر دفاع عربستان در ریاض، نمیبندد.
الاخبار با اعلام این مطلب می افزاید: همه این اقدامات نشان میدهد که عربستان پس از شکست در تحقق اهداف خود در تجاوز ضد یمن٬ به دنبال راهی برای خروج از باتلاق یمن است. اما این بار شانس مذاکرات مستقیم میان عربستان و یمن و دور از دولت خودخوانده منصورهادی٬ بیشتر است و همین امر موجب میگردد تا مسیر این بحران تغییر کند. همچنین پذیرفتن درخواست مهدی المشاط رئیس شورای عالی سیاسی یمن مبنی بر توقف حملات موشکی و هوایی٬ از سوی سعودیها نیز همین امر را نشان میدهد.
در این میان هرچند که مذاکرات جاری میان دو طرف هنوز شکننده است٬ اما این مذاکرات منجر به عقبنشینی قابل توجه حملات هوایی عربستان به استانهای یمن شده و نیز نقش بسزایی در آزادسازی کشتیهای سوخت که توسط ائتلاف متجاوز عربستان ضد یمن متوقف شده بودند داشت. این مذاکرات همچنین موجب شده تا بحث بازگشایی فرودگاه بین المللی صنعا بار دیگر مطرح شود.
فرستاده سازمانملل در خلال سفر اخیر خود به صنعا، شاخصهای مثبتی را برشمرد که میتواند منجر به پیشرفت چشمگیر در مسیر دستیابی به یک راهحل سیاسی در یمن شود. وی خاطرنشان کرد که درحال حاضر مباحثات گستردهای میان طرفهای مختلف یمنی به منظور آمادهسازی برای از سرگیری مذاکرات با عربستان در مرحله آینده وجود دارد. طبق گزارشهای منابع انصارالله، مارتین گریفیث در خلال دیدار با عبدالملک الحوثی رهبر جنبش انصارالله پیشنهاد آتشبس موقت را به او داد؛ اما الحوثی آن را نپذیرفته و تاکید کرد که جنگ باید به صورت کامل متوقف شود.
در همین راستا هیئت صنعا که پیش از دیدار شنبه گذشته با محمدجواد ظریف وزیرخارجه ایران در تهران٬ دیدار کوتاهی با سفیران کشورهای "حامی صلح" داشت٬ بر ضرورت حمایت از توقف تجاوزات ضد یمن و شکستن محاصره و آغاز گفتگوی جامع سیاسی در یک فضای آرام و باثبات تاکید کرد.
علاوه بر اینها ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه روز دوشنبه گذشته٬ برای نخستینبار شاخصهای مثبتی را در یمن ارزیابی کرد.
به گفته منابع انصارالله، درحال حاضر مذاکرات پنهانی به منظور بازگشایی فرودگاه بین المللی صنعا در جریان است که احتمال موفقیت در این زمینه نیز وجود دارد. شاید به همین دلیل است که منصور هادی که در این مذاکرات حضور ندارد. وی در اوایل هفته جاری، با صدور بیانیهای از طریق سفارت یمن در واشنگتن ادعا کرد که این فرودگاه از سرویس خارج شده و برای اهداف نظامی مورد استفاده قرار می گیرد.
هشام شرف وزیر خارجه دولت نجات ملی یمن در پاسخ به ادعای وی تاکید کرد که هدف هادی این است که فرودگاه بسته بماند. شرف همچنین خاطرنشان کرد که بازگشایی این فرودگاه یک مساله کاملا بشردوستانه بوده و هیچ ربطی به دستاورد سیاسی و یا نظامی یک طرف با هزینه طرف دیگر ندارد.
هشام شرف همچنین اشاره کرد که استانداردهای امنیتی در فرودگاه صنعا مطابق با استانداردهای سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی "ایکائو" است.
از نظر نظامی، جمال عامر عضو هیئت مذاکره کننده صنعا تأکید کرد که از ابتدای اکتبر مذاکرات بین مقامات نظامی ریاض و صنعا از طریق ارتباط ویدئویی انجام شده است. وی همچنین با اشاره به اینکه عربستان اصرار بر عدم انتشار صحنههای عملیات نصر من الله داشت و یک شخصیت ارشد نظامی عربستان نیز در همین خصوص دوبار با مسئولان انصارالله تماس گرفت، اما آنها نپذیرفتند. وی اضافه کرد که اولویت عربستان٬ بازگرداندن آبروی نظامیاش است.
اما عامر در خصوص تشدید درگیریها در جبهه های مرزی جیزان تصریح کرد که انصارالله همزمان با تلاش برای ضربه زدن به استراتٰژی عربستان در افزایش درگیریهای مناطق مرزی٬ سیاست پیشبرد روند مذاکره را دنبال می کند؛ همانند نتیجهای که در جبهه کتاف حاصل شده و چند روز پیش نیز در جبهه الملاحیط در عملیاتی که از پاکسازی مناطق تحت سیطره سعودیها از دوسال گذشته فراتر رفته و به نفوذ در مناطق عربستان و بستن راههای مواصلاتی میان عسیر و جیران رسید، تکرار شد.
طبق گفتههای عامر٬ صنعا هنوز با وجود مستند بودن این عملیات٬ آن را اعلام نکرده است. در این میان طرف سعودی اصرار بر تکمیل روند مذاکرات دارد که موفقیت آن مستلزم این است که بنسلمان با توجه به محاسبه سود و زیان سعودیها در خلال پنج سال جنگ یمن٬ از این توهم که ممکن است معجزهای رخ داده و موازنههای جنگ به نفع عربستان تغییر کند٬ بیرون بیاید.