سرویس جامعه فردا: اخیرا مجید فراهانی، یکی از اعضای شورای شهر تهران ادعایی را مطرح کرده، مبنی بر آنکه در دوران شهرداری محمدباقر قالیباف رقمی معادل 20 هزار میلیارد تومان اختلاف حساب وجود دارد؛ ادعایی که به نظر میرسد چندان دقیق نیست. همچنین این ادعا در شرایطی مطرح میشود که قالیباف به تازگی وارد عرصه انتخابات شده است و این شائبه وجود دارد که برخی برای عقبراندن او جنگ روانی را آغاز کردهاند. گودرزی معاون سابق مالی و اقتصادی شهرداری باور دارد که رقم مازاد درآمد مربوط به دیون پرداختی است و به هیچوجه در قسمت هزینهها منظور نمیشود. برای بررسی این موضوع دقایقی را با این عضو شورای شهر تهران گفتگو کردیم که آن را در ادامه میخوانید.
*ادعای اخیر یکی از اعضای شورای شهر مبنی بر اختلاف حساب مبلغ 20 هزار میلیارد تومانی در دوران آقای قالیباف تا چه حد دقیق و صحیح است؟
در خصوص 20 هزار میلیارد تومان مازاد درآمد بر هزینه ذکر این توضیح ضروری است که مبلغ مذکور مربوط به دیون پرداختی است که در تفاریغ بودجه شهرداری در قسمت هزینه منظور نمیشود. به این ترتیب که دیون پرداختی، چون در سنوات قبل بابت آنها بودجه مصرف شده است، در سنوات بعد دیگر بودجهای اختصاص نمییابد؛ بنابراین در تعادل بودجه معمولا به اندازه دیون پرداختی به صورت مازاد درآمد بر هزینه نشان داده میشود. گاهی اوقات برخی از اعضاء محترم شورای شهر صحبتهایی درباره مازاد درآمد بر هزینه بودجه شهرداری تهران مطرح میکنندکه بهعلت عدم اطلاع دقیق این افراد از سیستمهای حسابداری شهرداری تهران است. در این خصوص باید گفت که سیستمهای حسابداری شهرداری تهران از نوع تعهدی است و این به معنای آن است که پس از ایجاد تعهد ثبت آن اتفاق میافتد و بودجه منظورشده در آن سال مالی مورد نظر نیز به حساب آن گذاشته میشود و مصرف میگردد. از سوی دیگر چنانچه پروژهای در سال مالی انجام شود بودجه آن مصرف میگردد و اگر پرداخت آن اتفاق نیافتد در سالهای بعد برای پرداخت نقدینگی آن نیازی به بودجه نیست، زیرا بودجه آن در سالی که تعهد اتفاق افتاده است منظور شده و چنانچه مجدد بودجه برای آن در نظر گرفت بودجه کل آن مضاعف خواهد شد.
*باتوجه به موضوعاتی که مطرح کردید علت وجود مازاد درآمد بر هزینه در بودجههای سالانه شهرداری چیست؟
چنانچه در سال مورد نظر شهرداری اقدام به پرداخت دیون ستوانی کند -که هر ساله اتفاق میافتد- نیازی به مصرف بودجه در این سال نیست؛ در حقیقت هزینه اتفاق میافتد بدون اینکه ردی از آن در تفریغ بودجه بیاید در حالیکه درآمد در این سال ثبت شده است؛ لذا بخشی از درآمد برای دیون مصرف میشود بدون اینکه ثبت هزینه آن در تفریغ بیاید؛ از اینرو تعادل منابع و مصارف بهم میخورد و بهصورت مازاد درآمد خود را نشان میدهد؛ بنابراین اگر نمایندگان محترم شورای شهر نگاهی به دیون پرداختی آن سال داشته باشند موضوع به سادگی قابل حل است و از بیان این موارد خودداری خواهند کرد.
این اتفاق خوبی نیست که اعضای شورای شهر یا به علت کم اطلاعی یا به علت اغراض سیاسی عملکرد شهرداری را زیر سوال ببرند. مردم با خود میگویند که در فصل انتخابات این افراد تلاش میکنند که از منصب خود استفاده سیاسی کنند. در واقع در این دوره شاهدیم که شهرداری علاوه بر اینکه اقدام خاصی نمیکند مدام مدیریت و تلاشهای مدیریت قبلی را زیر سوال میبرد. مسلما این گونه رفتارها خلاف خواست و نظر مردم است و در نهایت نفعی به شهر نمیرساند.