عفونتهای قارچی پوست میتوانند بسیار آزاردهنده و همراه با خارش باشند اما به ندرت به عوارضی جدی مبدل میشوند. عفونتهای رایجی مانند عفونتهای پای ورزشکار، کشاله ران و کرم حلقوی به دلیل قارچ ایجاد میشود و به راحتی میتوان به این بیماریها مبتلا شد و همین طور از شر آنها نجات یافت.
در افراد سالم، این عفونتهای قارچی از سطح پوست فراتر نمیروند. بنابراین، به راحتی قابل درمان هستند. اگر مدت زمان زیادی در باشگاه به سر میبرید، باید برای محافظت از خودتان در برابر عفونتهای قارچی اقدامات لازم را انجام دهید.
عفونت قارچی کرم حلقوی یا Ringworm
عفونت قارچی کرم حلقوی توسط کرم ایجاد نمیشود. این دایره برآمده، قرمزرنگ و گرد که همراه با خارش است نوعی عفونت قارچی است که در بدن یا در پوست سر بروز پیدا میکند. اگر در تماس با حیوان خانگی یا فرد مبتلا به این عفونت قارچی باشید یا با اشیا و لوازم آلوده به این عفونت تماس داشته باشید خطر ابتلا در شما بیشتر است. خودتان را با تمیز و خشک نگه داشتن در برابر این عفونت محافظت کنید. این عفونت به سرعت پخش میشود. بنابراین، حوله، شانه یا دیگر لوازم شخصی خود را با دیگران سهیم نشوید.
عفونت قارچی پای ورزشکار یا Athlete’s foot
خارش، سوزش، ترک برداشتن و پوستهپوسته شدن پا. عفونت قارچی پای ورزشکار در واقع نوعی عفونت کرم حلقوی است که معمولا بین انگشتان پا ایجاد میشود. این عفونت میتواند از طریق کف خیس اتاق رختکن یا حوله و کفش آلوده هم ایجاد شود. با پوشیدن دمپایی مخصوص دوش در باشگاه، شستن روزانه پا و خشک کردن کامل آنها و پوشیدن جوراب تمیز از ابتلا به این عفونت پیشگیری کنید.
عفونت قارچی کشاله ران یا Jock Itch
اگر لکههای قرمز و خارشداری در کشاله ران دارید که برآمده هستند احتمالا به عفونت قارچی کشاله ران یا Jock Itch مبتلا شدهاید. این عفونت میتواند هم در مردان و هم در زنان رخ دهد. عفونت قارچی کشاله ران هم نوع دیگری از کرم حلقوی است و میتواند در اثر تعرق یا حضور در محیطهای مرطوب و اغلب در اثر تماس با دستگاههای ورزشی در افراد ظاهر شود. شما میتوانید با خشک و تمیز نگه داشتن کشاله ران، تعویض لباسهای خیس به خشک و تمیز، تعویض روزانه لباس زیر و همین طور پرهیز از پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان از ابتلا به این عفونت پیشگیری کنید.
قارچ ناخن
ناخنهای شکننده، رنگپریده و ضخیم ممکن است نشانه بروز عفونت قارچی ناخن در شما باشد. این عارضه میتواند هم در ناخنهای دست و هم ناخنهای پا رخ دهد. با خشک و تمیز نگه داشتن دستها، پوشیدن جوراب خشک و تعویض مرتب آنها، پوشیدن دمپایی در دوشهای عمومی، استخر یا رختکن و همین طور خراش ندادن یا نخاراندن پوست عفونی مانند پای ورزشکار میتوانید از ابتلا به عفونت قارچی ناخن پیشگیری کنید. کفشهایی بپوشید که انگشتان پای شما در آنها از هم باز باشند و به هم چسبیده نباشند. از ناخنگیر دیگران هم استفاده نکنید و ناخنگیر خود را با کسی سهیم نشوید.
مراقبت از لباسهای ورزشی
لباسهای ورزشی را فورا بعد از ورزش عوض کنید. وسایل ورزشی که از عرق خیس شدهاند یک آشیانه عالی برای زندگی و رشد قارچ و میکروبهای دیگر هستند. لباسهای ورزشی خود را بعد از هر بار استفاده بشویید. قبل از هر بار ورزش حتما لباسهای تمیز بر تن کنید.
عفونتهای قارچی: بهداشت در منزل
برای پیشگیری از عفونتهای قارچی و انتقال ندادن آنها از باشگاه به منزل، بهترین دفاع این است که پوست بدن خود را خشک و تمیز نگه دارید. هر روز لباس زیر و جوراب تمیز بپوشید. لباس زیر و جوراب خود را روزانه عوض کنید. کفش کتانی خود را در هوای آزاد بگذارید و آنها را مرتب بشویید. در خانه کشف نپوشید و بگذارید پاهایتان هوا بخورد.
رعایت بهداشت در باشگاه و اتاق رختکن
برای مبارزه با عفونتهای قارچی در باشگاه باید دمپایی مخصوص دوش بپوشید و از نشستن روی نیمکتهای خیس خودداری کنید. تشک یا حوله زیرانداز خود را با دیگران سهیم نشوید. دستهای خود را قبل و بعد از ورزش بشویید. یادتان نرود که لوازم ورزشیتان را نیز قبل و بعد از استفاده خوب شستوشو دهید.
درمان عفونت قارچی
آیا فکر میکنید با وجود احتیاط و تمام تلاشهایتان برای پیشگیری از ابتلا به عفونت قارچی، باز هم به این بیماری مبتلا شدهاید؟ خب، حالا نوبت چیست؟ اول از همه، باید با پزشک معالج خود مشورت کنید. مشکلات پوستی دیگر میتوانند شبیه عفونت قارچی به نظر برسند اما نیاز به درمانهای متفاوتی دارند. برای درمان عفونتهای خفیف، داروها یا پمادهای موضعی میتواند تنها درمانی باشد که شما لازم داشته باشید. عفونتهای سرسختی که خوب نمیشوند ممکن است نیاز به مصرف داروهای خوراکی داشته باشند.
آیا عفونت قارچی میتواند شما را بیمار کند؟
عفونتهای پوست یا ناخن قارچی ممکن است ظاهر بدی داشته باشد اما به ندرت عوارضی بیشتر از خارش و تحریکات پوستی دارند. با این حال، اگر نگران عفونت قارچی کشاله ران، پای ورزشکار یا هر نوع بثورات پوستی هستید، با پزشک معالج خود مشورت کنید.