در این میان صندوقهای سرمایهگذاری در سهام با توجه به ماهیت فعالیت خود که معیار دقیقی برای ارزیابی عملکرد بازار هستند، توانستند سوددهی به مراتب بالاتری را برای سهامداران به همراه داشته باشند. بر این اساس در حالی نیمی از این صندوقها عملکرد بهتری از شاخص کل بورس داشتند که بازدهی این نهادها حتی تا محدوده 27درصد نیز پیش رفت. به این ترتیب پاییز صندوقهای سرمایهگذاری نیز با روندی مثبت همراه شد و رشد دستهجمعی این نهادهای مالی در سومین فصل سال نیز رقم خورد که در این میان بازدهی تا سطح 35درصد را نیز از این نهادهای مالی شاهد بودیم.
بررسی روند تغییر و تحولات در عملکرد آذرماه صندوقهای سرمایهگذاری اعم از صندوقهای سهامی، بادرآمد ثابت، مختلط و قابل معامله نشان از آن دارد که بیشترین بازدهی کسبشده توسط این نهادهای مالی مربوط به صندوقهای سرمایهگذاری در سهام بوده است بهطوریکه در این صندوق بازدهی به حدود 27 درصد نیز رسیده است. بیشترین بازدهی کسب شده توسط صندوقهای مختلط نیز در محدوده 12درصدی قرار داشته است. در میان صندوقهای با درآمد ثابت نیز شاهد ثبت بازدهی در محدوده بیش از 6 درصدی بودیم. صندوقهای قابلمعامله (از نوع غیرکالایی) نیز روندی مشابه با صندوقهای سرمایهگذاری در سهام داشته و توانستند بازدهی تا سطح بیش از 18درصدی را به نمایش بگذارند. در همین راستا صندوقهای قابل معامله کالایی نیز توانستند زیان ماههای گذشته خود را جبران کنند. این امر که به دنبال رشد قیمتی در بازار سکه و طلا، رخ داد سبب شد تا صندوقهای مرتبط با این موضوع به بازدهی در محدوده 7درصدی دست یابند (قیمت هر سکه طرح جدید در آذرماه با رشد قیمتی 6/ 9 درصدی به 4 میلیون و 550هزار تومان رسید).
نگاهی دقیقتر به صندوقهای سهامی
همانطور که عنوان شد بررسی عملکرد آذرماه صندوقهای سرمایهگذاری در سهام نشان از آن دارد که حدود نیمی از این نهادهای مالی توانستند از شاخص کل پیشی بگیرند. به این ترتیب در حالی شاخص کل بورس بازدهی 16درصدی را در آذرماه کسب کرد که 27 صندوق از مجموع 54صندوق سهامی فعال در بازار با ثبت بازدهی بیش از 16 درصدی، در رتبههای برتر از شاخص کل بورس ایستادند. در این راستا صندوق مشترک ارزش کاوان آینده توانست بهعنوان برترین صندوق در این گروه شناخته شود. صندوق مزبور بازدهی 8/ 26 درصدی را در آذرماه سالجاری کسب کرد. صندوق مزبور در عملکرد پاییز نیز توانست سودی در حدود 35درصد را به سهامداران خود اعطا کند. بررسیها نشان میدهد که این صندوق در دوره یک سال اخیر نیز توانسته به بازدهی بیش از 221درصدی دست یابد.
بررسی پرتفوی صندوق مشترک ارزشکاوان آینده نشان از آن دارد که این صندوق بیش از 87درصد از پرتفوی خود را به سرمایهگذاری در سهام اختصاص داده و 11درصد دیگر از سبد این صندوق را نیز سپرده بانکی و وجه نقد تشکیل میدهد. در این میان محصولات غذایی، خودرو، شرکتهای چندرشتهای و ماشینآلات و تجهیزات بیشترین حجم سرمایهگذاری در سبد این صندوق را شامل شده است. صندوق مشترک نقش جهان نیز با کسب بازدهی بیش از 24درصدی در آذرماه، یکی دیگر از صندوقهای مطرح در این دوره بوده است. این صندوق در دوره سه ماهه فصل پاییز نیز توانست حدود 20درصد سود را به سرمایهگذاران بدهد. بررسی پرتفوی این صندوق نیز نشان از حجم بیش از 95درصدی سرمایهگذاری در سهام دارد. در این میان بیشترین حجم سرمایهگذاری در سبد سهام این صندوق به خرید سهام گروه بانکی تعلق داشته که 18درصد از کل دارایی صندوق را به خود اختصاص داده است. خرید سهام دارویی و بیمهای نیز هر کدام به ترتیب حدود 12 و 10درصد از پرتفوی این صندوق را تشکیل دادهاند.
در ادامه برترین صندوقهای آذرماه میتوان به صندوق مشترک رشد سامان، سهم آشنا و مشترک یکم سامان اشاره کرد که هر کدام از این سه صندوق بازدهی بیش از 22درصدی را در آذرماه به نمایش گذاشتند. در این میان بازدهی صندوق مشترک رشد سامان نیز در فصل پاییز به5/ 25درصد رسیده است. در این صندوق هم حجم سرمایهگذاری در سهام به بیش از 91درصد میرسد که بخش عمده آن به خرید سهام گروه ساخت محصولات فلزی تعلق دارد. در این میان هر چند نیمی دیگر از صندوقهای سهامی در رتبههای پایینتر از شاخص کل بورس ایستادند ولی توانستند با سوددهی همراه باشند. در این میان کمترین میزان سود اعطایی به صندوق اندیشه خبرگان سهام و مشترک میعاد ایرانیان تعلق داشت که هر کدام سودی در حدود 13درصد را به نمایش گذاشتند.
رصد صندوقهای مختلط
صندوقهای مختلط نیز توانستند در دوره یک ماهه منتهی به پایان آذرماه بازدهی تا محدوده بیش از 12 درصدی را به نمایش بگذارند. بر این اساس صندوق توسعه پست بانک با ثبت بازدهی 07/ 12 درصدی، بهعنوان برترین صندوق در این گروه شناخته شد. این صندوق در عملکرد پاییزی خود نیز سودی بالغ بر 14درصد را نصیب سهامداران کرد. در این صندوق 58درصد از سرمایهگذاریها به خرید سهام اختصاص یافته و 40درصد دیگر نیز سهم خرید اوراق مشارکت در این صندوق است. در همین راستا خرید سهام فلزات اساسی، محصولات شیمیایی و خودرویی بیشترین سهم را در میان صنایع این صندوق داشته است. همچنین در میان دیگر صندوقهای مختلط سه صندوق ارمغان یکم ملل، مشترک کوثر و کارگزاری بانک تجارت نیز هر کدام توانستند با ثبت بازدهی در محدوده 11درصدی از دیگر صندوقهای فعال در ماه گذشته شناخته شدند.
درآمدهای ثابت چه کردند؟
بررسی روند عملکردی صندوقهای بادرآمد ثابت در ماه گذشته نشان از آن دارد که در این نهادهای مالی صندوق مشترک صنعت و معدن با ثبت بازدهی بیش از 6/ 6 درصدی در فهرست برترین صندوق قرار گرفته است. این صندوق در پاییز نیز با بازدهی 4/ 13درصدی توانست عملکردی مناسب داشته باشد.
نگاهی به ETFها
بررسی صندوقهای قابل معامله در ماه گذشته نشان میدهد صندوق آسمان آرمانی سهام با کسب بازدهی بیش از 18درصدی بهعنوان برترین صندوق در این حوزه شناخته شد. دو صندوق سرو سودمند مدبران و سپهر کاریزما نیز هر کدام به سوددهی بیش از 16درصدی در فهرست برترین ETFها قرار گرفت. صندوقهای امین تدبیرگران فردا و هستی بخش آگاه نیز از دیگر ETFهای فعال در این ماه بودند که هر کدام به ترتیب بازدهی 8/ 15درصدی و 7/ 14درصدی را به نمایش گذاشتند. بررسی صندوقهای قابل معامله کالایی نیز نشان از آن دارد که این نهادهای مالی به دنبال ایجاد جوی مثبت در بازار سکه و طلا، با مسیری صعودی همراه شدند. در حالی بازدهی سکه در آذرماه به 6/ 9 درصد رسید که بازدهی صندوقهای مرتبط با این موضوع نیز در محدوده 7 تا 8 درصدی قرار گرفتند. به این ترتیب پشتوانه طلای لوتوس توانست سود 85/ 7درصدی را نصیب سرمایهگذاران کند. بازدهی این صندوق در پاییز نیز به 78/ 11درصد رسید. صندوقهای پشتوانه سکه طلای زرافشان امید ایرانیان، در اوراق بهادار مبتنی بر سکه طلای مفید و در اوراق بهادار مبتنی بر سکه طلای کیان نیز توانستند عملکردی مناسب در همین محدوده 8/ 7درصد را به نمایش گذارند.
![10-01](/Upload/Public/Content/Images/1398/10/13/0404300604q.jpeg)
در همین رابطه بخوانید: