خبرگزاری تسنیم: ششم ژانویه در مراسم تشییع سردار سلیمانی فرمانده نیروی قدس ایران و ابو مهدی المهندس فرمانده الحشد الشعبی عراق در تهران شرکت کردم. هیچ تصویربرداری نمیتواند عظمت حضور اقیانوسی از انسانها در این مراسم را نشان دهد. چنین تشییع باشکوهی نه تنها در تهران بلکه در مشهد، کرمان، قم، اهواز، کربلا، نجف و بغداد هم برگزار شد.
شکی ندارم که ترور این فرماندهان تبعات مهمی نه تنها در روابط ایران و آمریکا بلکه منطقه و فراتر از آن خواهد داشت که دوازده نمونه آن را ذکر میکنم:
1- حضور 7 میلیون نفر در مراسم تشییع در تهران 12 میلیونی در مسیری حدود 20 مایل، جهان را شوکه کرد. شخصا شاهد عصبانیت مردم از آمریکا و شعار "انتقام، انتقام" آنها بودم. دیوید ورمسر مشورت دهنده شورای امنیت ملی آمریکا در گزارش سال 2019 خود به کاخ سفید نوشته که: "ایرانی ها از حمله نظامی به یک فرمانده عالیرتبه مثل قاسم سلیمانی، استقبال خواهند کرد". این نشانه آشکاری است از توهمات و فریب هایی که موجب شده رئیس جمهور آمریکا از درک واقعیات ایران محروم و به سمت سیاستهای غلطی منحرف شود که نهایتا میتواند به فجایع بزرگ ختم شود.
بزرگترین مراسم تشییع فرماندهان نظامی تاریخ بشر
2- دولت ترامپ و متحدین منطقهایاش سردار سلیمانی و ابومهندس را تروریست خواندهاند! در عین حال آنها شاهد حضور میلیونها نفر در مراسمی بودند که بزرگترین مراسم تشییع جنازه فرماندهان نظامی در تاریخ بشر را رقم زد. این حقیقت نشان میدهد که نیروی قدس ایران، الحشد الشعبی عراق و نیروی مقاومت از پشتوانه عظیم مردمی برخوردار هستند که آمریکا از آن محروم است. بعد از ترور فرماندهان نظامی مذکور، مقتدی صدر از رهبران قدرتمند سیاسی عراق، مردم این کشور را به تظاهرات میلیونی علیه حضور آمریکا در عراق فراخواند و پارلمان عراق هم رای به خروج نیروهای نظامی آمریکا داد.
اتحاد آمریکا و داعش
3- نه تنها مقامات رسمی، بلکه مردم ایران و عراق ژنرال سلیمانی و ابومهندس را درخط مقدم مبارزه با گروههای تروریستی همچون داعش، القاعده و النصره میدانند. واقعیتی که حتی ترامپ نتوانست آنرا پنهان کند. ترامپ در سخنرانی 9 ژانویه تایید کرد که داعش دشمن ایران است. داعش نیز از ترور دو فرمانده بزرگ نظامی ایرانی و عراقی استقبال کرد. لذا آمریکا کاری کرد که داعش در طول سالها قادر به انجام آن نبود. لذا از این زمان به بعد، اکثریت ملت ایران و عراق به ادعاهای آمریکا در مبارزه با داعش باور نخواهند داشت و بسیاری هم آمریکا را متحد پنهان داعش خواهند دانست. فراموش نکنیم که ترامپ خودش هم گفته بود که آمریکا داعش را ساخت.
4- ژنرال سلیمانی یک مقام رسمی عالیرتبه ایرانی بود که به دعوت رسمی مقامات عراق وارد بغداد شده بود. عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق تصریح کرد که برای کاهش تشنج در روابط ایران و عربستان وارد عراق شد و قرار بود با او دیداری داشته باشد تا پاسخ پیام ایران به ریاض را دریافت کند. لذا ادعای آمریکا مبنی بر اینکه سفر ژنرال سلیمانی حامل یک تهدید فوری علیه مراکز آمریکا بود، دروغی بیش نبود. در عین حال این اولین بار در تاریخ روابط ایران و آمریکاست که واشنگتن رسما مسئولیت ترور یک مقام عالی نظامی ایران را به عهده گرفت. ایران نیز در پاسخ پایگاه نظامی آمریکا در عراق را مورد حمله موشکی قرار داد، اقدامی که هیچ کشوری بعد از جنگ جهانی دوم جرات آن را نداشت. نهایت اینکه این تحولات نشان میدهد که ایران و آمریکا رسما وارد فاز اقدام نظامی علیه یکدیگر شدند.
5- بیش یک سال و نیم است که ترامپ شدیدترین اقدامات اقتصادی، سیاسی و امنیتی علیه ایران را انجام داده که مقدمه برخورد نظامی اخیر بود. بعد از واکنش ایران با حمله موشکی به پایگاه نظامی آمریکا، ترامپ گفت که ایران و آمریکا باید صلح را در آغوش گرفته و باهم در مبارزه با داعش همکاری کنند. اوبرایان مشاور امنیت ملی آمریکا هم گفت که بعد از ترور سردار سلیمانی، ایران به میز مذاکره باز خواهد گشت. اینها توهمات و محاسبات اشتباه آمریکاست زیرا ترور سپهبد سلیمانی، دیپلماسی بین ایران و آمریکا را بسیار دشوارتر و شانس توافق را بسیار بیشتر کاهش داد.
6- سالها مقامات آمریکا مدعی بودند که دستان ایرانیها به خون آمریکاییها آغشته است. ایران هم معتقد بود دستان آمریکا در اقداماتی همچون حمایت از جنگ صدام علیه ایران و تحریمهای غیر انسانی اخیر، به خون ایرانیها آغشته است. اما آمریکا با پذیرش مسئولیت ترور سردار سلیمانی، رسما پذیرفت که دستان آمریکا به خون ایرانیها آغشته شده است.
7- ترامپ با سیاست فشار حداکثری و تحریمهای حداکثری، موجب مشکلات بیسابقه اقتصادی در ایران شد که نارضایتی مردم را در پی داشت و در ناآرمیهای آبان ماه گذشته هم دهها نفر کشته و زخمی شدند. چنین وضعیتی، موجب تضعیف حضور مردم در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری شده بود. با ترور ژنرال سلیمانی که محبوب ترین فرمانده نظامی ایران بود، حضور میلیونی مردم درصحنه، موجب استحکام وحدت ملی ایرانیها شد و به همین دلیل هم رهبر معظم انقلاب تاکید کرد که وحدت و همدلی ملی بعد از شهادت سردار سلیمانی باید حفظ شود.
کینه دائمی علیه آمریکا
8- حمله نظامی آمریکا به عراق و افغانستان و لیبی، حمایت از تجاوز صدام به خاک ایران ، مشارکت در جنگ عربستان علیه یمن و حمایت از جنایات اسرائیل علیه فلسطینی ها؛ موجب شکل گیری "نیروی مقاومت" در خاورمیانه شد که حماس در فلسطین، بسیج در ایران، الحشد الشعبی در عراق و حوثیها در یمن، نمونه این جبهه مقاومت در مقابل هژمونی آمریکاست. شهادت دو فرمانده عالی مقاومت، زخمی عمیق درقلب نیروهای مقاومت ایجاد و موجب کینه دائمی علیه آمریکا شده که تبعات مصیبت بار درازمدت در پی خواهد داشت. درست است که آمریکا قدرتمندترین ارتش جهان را دارد اما هیچگاه قادر به پیروزی در جنگهای چریکی و نامتقارن نبوده و نخواهد بود.
ناتو و اروپا در معرض تهدیدات جدی
9- ناتو و اروپا قبلا با مشارکت مستقیم و یا غیرمستقیم درجنگهای خاورمیانه، دچار اشتباهات بزرگی شد. آنها این بار با حمایت از ترور دو فرمانده عالی نیروی مقاومت، عملا خود را در معرض تهدیدات جدیدی قرار دادند. اما قدرتهای چین و روسیه و هند، از فرصت استفاده کرده و با محکومیت حمله مذکور و همدردی با ملتهای ایران و عراق، مقبولیت بیشتری یافتند.
10-نخستوزیر عراق فاش ساخت که سردار سلیمانی برای دادن پیام ایران در مورد عربستان به او به بغداد سفر کرده بود. اکنون روشن شده که متحدین آمریکا به ویژه اسرائیل در عملیات نظامی پنتاگون علیه دو فرمانده مقاومت مشارکت داشتهاند. قبل از این ترور، در سپتامبر 2019 ، ایران "طرح صلح هرمز" را مطرح کرد که فرصتی برای گفتگوی منطقهای بود. اما بعد از ترور سردار سلیمانی، شانس موفقیت طرح صلح هرمز کاهش یافت.
قدرت نظامی ایران در مقابله به مثل و خروجی تدریجی آمریکا از منطقه
11-حمله نظامی ایران اولین حمله نظامی بعد از جنگ جهانی دوم به یک پایگاه نظامی آمریکا بود. این واقعه، قدرت نظامی ایران در مقابله به مثل را نشان داد. اکنون متحدین منطقهای آمریکا به خوبی درک میکنند که در صورت وقوع جنگ بین ایران و آمریکا، آنها قربانی بزرگ این جنگ خواهند بود. علاوه بر آن مصوبه پارلمان عراق درمورد خروج نیروهای آمریکا از این کشور، آغاز یک تحرک جدید است که میتواند موجب خروج تدریجی نیروی نظامی آمریکا از منطقه شود.
توان موشکی جزء لاینفک استراتژی دفاعی ایران
12- بعد از برجام، جهان غرب ایران را در مورد توان موشکی تحت فشار قرار داد که با مخالفت جدی ایران مواجه شد. با توجه به شروع فاز نظامی از سوی آمریکا علیه ایران، اکنون آنها این واقعیت را بهتر درک میکنند که توان موشکی ایران، جزء لاینفک استراتژی دفاعی ایران است.
آمریکا با سیاستهای بیپروای خود، منطقه خلیج فارس را در آستانه جنگ قرار داده است که شاهد عواقب ناشی از آن در منطقه بودهایم. اخیرا با نهایت تاسف شاهد حادثه غیر عمد اما تلخ اصابت موشک به هواپیمای مسافری اوکراین بودیم که منجر به کشته شدن 176 مسافر بیگناه شد. نخستوزیر کانادا گفت که اگر تنش بین آمریکا و ایران نبود، مسافرین این هواپیما اکنون در کنار خانواده هایشان بودند. با ادامه سیاستهای جاری آمریکا در منطقه، این نوع عواقب میتواند تکرار شود.»