به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس، «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه روز جمعه در یک سخنرانی در مورد دکترین اتمی کشورش، زرادخانه اتمی فرانسه را عامل تحکیم امنیت اروپا خواند.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، «بازدارندگی اتمی» یکی از مبانی اصلی راهبرد دفاعی فرانسه است و سخنرانی در مورد این موضوع در حضور نیروهای نظامی، یکی از سنتهای رؤسایجمهور فرانسه است.
ماکرون در بخشی از سخنرانی خود، گفت: «فرانسه اطمینان یافته است که امنیت بلندمدت اروپا، از طریق یک ائتلاف مستحکم با ایالات متحده امکانپذیر است. اما امنیت ما در عین حال و به صورتی اجتنابناپذیر، از طریق ظرفیتی بزرگتر برای اقدامات مستقلانه در اروپا، تأمین میشود.»
وی گفت زرادخانه اتمی فرانسه «امنیت اروپا را تحکیم میکند و از این منظر، یک بعد کاملا اروپایی دارد.»
رئیسجمهور فرانسه در عین حال تأکید کرد که پاریس قصد ندارد حاکمیت خود بر زرادخانهاش را واگذار کند. اظهارات وی پاسخی به پیشنهاد یک سیاستمداران آلمانی است که گفته بود پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) یا اتحادیه اروپا باید کنترل تسلیحات اتمی فرانسه را به دست بگیرد.
ماکرون در این سخنرانی با بیان این ادعا که فرانسه عملکرد قابل توجهی در زمینه کنترل تسلیحاتی و مقابله با اشاعه تسلیحاتی داشته، گفت تعداد کلاهکهای اتمی فرانسه اکنون به «کمتر از 300» عدد رسیده است. وی گفت، به همین دلیل پاریس «از این مشروعیت برخوردار است تا اقداماتی ملموس از سوی دیگر قدرتهای اتمی به سمت یک خلع سلاح جهانی تدریجی، معتبر و قابل راستیآزمایی را خواستار شود.»
وی با بیان اینکه اروپا نباید در زمینه تلاشهای کنترل تسلیحاتی و پیمانهای مربوط به آن «نظارهگر» باشد، گفت در صورتی که آمریکا و روسیه به سمت انعقاد یک پیمان تازه کنترل تسلیحات حرکت کنند، اروپا نیز باید به این مذاکره بپیوندد، چراکه این پیمان گستره جغرافیایی اروپا را نیز در بر میگیرد.
رئیسجمهور فرانسه با بیان اینکه اروپا نیازمند یک «گفتوگوی راهبردی» است، گفت: «اروپاییها باید به صورت جمعی دریابند که در غیاب یک چارچوب حقویقی، ممکن است که آنها به سرعت با یک رقابت تازه در زمینه تسلیحات متعارف و حتی تسلیحات اتمی در خاک خود، روبرو شوند.»
وی با هشدار درباره بازگشت جهان به دوران رقابت تسلیحاتی دوران جنگ سرد، گفت: «بگذارید صریح باشیم: اگر مذاکره و یک پیمان جامع امکانپذیر است... [در آن صورت] اروپاییها هم باید ذینفع و امضاکننده آن باشند، چراکه این اراضی ماست [که در معرض این پیمان قرار دارد].»
ماکرون در ادامه تأکید کرد که اروپاییها نیازمند حرکت به سمت استقلال بیشتر هستند. وی گفت: «چرا آنها حاضر نیستند که [امور] دفاعی را به یک اولویت بودجهای تبدیل کنند و فداکاریهای لازم را انجام دهند؟ آن هم در حالی که خطرات و تهدیدات رو به گسترش است.»
اظهارات رئیسجمهور فرانسه چند ماه پس از آن بیان میشود که آمریکا با متهم کردن روسیه به نقض پیمان منع موشکهای بالستیک میانبرد (INF) به صورت یکجانبه از این معاهده مهم دوران جنگ سرد خارج شده و عملا به این پیمان دوجانبه پایان داد. آمریکا از آن زمان به سمت آزمایش و استقرار موشکهای بالستیک میانبرد حرکت کرده است. روسیه و چین با هشدار درباره تبعات این رویکرد آمریکا، تأکید کردهاند که در صورت لزوم به این تحرکات واشنگتن پاسخ خواهند داد.
ماکرون پیش از این هم ایده حرکت اروپا به سمت استقلال از آمریکا را مطرح کرده و در همین چارچوب بر لزوم تشکیل یک «ارتش اروپایی» تأکید کرده است. وی در همین چارچوب، بدون پیوستن به ائتلاف تحت رهبری آمریکا در منطقه، «ائتلاف دریایی اروپایی» را با مشارکت چند کشور اروپایی در خلیج فارس و تنگه هرمز راهاندازی کرده است.