شناسه : ۱۹۲۹۰۹۵ - دوشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۸ ساعت ۱۶:۵۷
آینده بازار نفت در دستان روسیه
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از اعتماد، قطعا این رقم آنچه اوپک پلاس از بازار نفت برای سال 2020 انتظار دارد را برآورده نمیکند. با وجود تلاشهای عربستان برای کاهش بیشتر تولید توسط اعضای پیمان اوپک پلاس، به نظر میرسد غیر اوپکیها به رهبری روسیه همچنان به مخالفت با طرح کاهش بیشتر تولید ادامه میدهند. روز گذشته ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه در دیدار با الکساندر نواک ضمن اشاره به این موضوع که هفته گذشته، هفته نفت نبوده، بر قابل قبول بودن قیمتهای فعلی تاکید کرد. به نظر میرسد نشست هفته جاری اوپک و غیر اوپک بیش از هر زمان دیگری چالش برانگیز باشد، چراکه تقریبا تمام ارکان حاکمیتی در روسیه با کاهش بیشتر در سایه افزایش تولید شیل و ورود حدود 12 میلیون از ذخایر استراتژیک امریکا به بازار مخالف هستند. 5 و 6 مارس شاید مهمترین برگ از تاریخ اوپک در یک سال اخیر باشد. جایی که عربستان باید مهمترین شریک غیراوپکی خود را در مواجهه با آثار ناشناخته ویروس کرونا بر بازار نفت متقاعد کند. با وجود کاهش 8 دلاری قیمت نفت تنها در یک هفته، نمیتوان نتیجهگیری قطعی از نشست آخر هفته اوپک داشت. اما مطمئنا شکست در متقاعد کردن مخالفان کاهش تولید، پرهزینه خواهد بود.
پوتین حجت را تمام کرد
پوتین روز گذشته در دیدار با نواک ضمن اشاره به این موضوع که کشورش با قیمت فعلی نفت خام نیز میتواند اداره شود، گفت: «آماده همکاری با شرکای بالقوه اوپک برای حمایت از بازار جهانی نفت هستیم.» او در ادامه سخنانش ضمن بیان اینکه روسیه از ابزارهایی برای واکنش به هرگونه آثار منفی گسترش ویروس کرونا روی اقتصاد جهانی برخوردار است، خاطرنشان کرد که گروه اوپک پلاس را مکانیسم موثری برای حفظ ثبات بازار در طولانیمدت میداند. به عنوان مثال پس از سقوط جهانی قیمت نفت در پی نگرانیهای شیوع ویروس کرونا، روسیه باید برای سناریوهای مختلف در بازارهای نفت آماده میشد.» او در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این موضوع که مکانیسم اوپک در سالها به عنوان یک ابزار موثر برای تضمین ثبات طولانیمدت در بازارهای انرژی جهانی مورد استفاده قرار گرفته، افزود: «این واقعیت که روسیه با ذخایر نفتی بزرگی که داراست، میتواند برای کاهش تاثیرات کرونا و آشفتگی در بازار گام بردارد، نیاز به بررسی دارد. در این راه همکاریها و تعهداتمان به شرکای خارجی از بین نمیرود.» هرچند ریس جمهور روسیه در ادامه اظهاراتش بر این موضوع تاکید کرد که سقوط شدید قیمت نفت در هفته اخیر، از زمان بحران مالی 2008، بدترین افت قیمت نفت در بازار بوده از اینرو باید برای سناریوهای مختلف آماده شد.
گرچه روسیه و تمام کشورهای اوپک پلاس از تاثیرات شدید کرونا بر بازار نفت نگران هستند و پیشبینیها نیز حاکی از ادامهدار بودن این آثار تا سه ماهه دوم سال جاری میلادی است، اما کرملین معتقد است برای پیشبینی اینکه این روند دقیقا تا چه مدت ادامه خواهد داشت، دشوار است. پوتین قرار است طی روزهای آتی با تولیدکنندگان بزرگ نفت روسیه دیدار کند. هر چند مهمترین مخالفان کاهش بیشتر تولید نفت، تولیدکنندگان عمده بودند.
عربستان فروش نفت به چین را کم کرد
سخنان روز گذشته پوتین مبنی بر قابل قبول بودن قیمت نفت و مخالفت روسیه با تشکیل جلسهای اضطراری اوپک پیش از نشست هفته جاری، باعث تقویت گمانهزنیهایی برای عدم کاهش بیشتر تولید بیشتر نفت توسط اوپک پلاس شد. از اینرو عربستان برای تراز بازار اقدام به کاهش فروش به بزرگترین واردکننده نفت، یعنی چین کرد. آنطور که آرامکو اعلام کرده، قرار است 500 هزار بشکه نفت کمتری به چین فروخته شود. با این حال به نظر میرسد برای بهبود سطح قیمت در بازار اعضای اوپک پلاس باید به توافقی برای کاهش بیشتر تولید برسند. در این راستا «موسسه کپتال ایکنامیکس» در گزارشی اعلام کرد که قیمتهای فعلی نفت برنت و شیل همچنان 10 درصد پایینتر از قیمت کف پیشبینیهاست. با وجود اینکه هفته گذشته اخباری مبنی بر بهبود نسبی اوضاع در چین و خروج ووهان از قرنطینه منتشر شد، اما قیمتها در یک هفته 14 درصد سقوط کرد تا نشانهای بر آشکار شدن تاثیرات این ویروس بر اقتصاد جهانی باشد. انتظارها مبنی بر کاهش قیمت نفت است و اگر اوپک برای نشست هفته جاری خود به توافقی برای کاهش تولید نرسد، پیشبینیها به یقین تبدیل شده و قیمتها ریزشی میشود.
پیشنهاد کاهش یک میلیون بشکهای نفت
روز گذشته «فایننشیال تایمز» گزارش داد که عربستان درصدد جلب رضایت اعضای اوپک پلاس برای کاهش یک میلیون بشکه در روز است. 400 هزار بشکه بیشتر از آن چیزی که کمیته فنی اوپک برای بهبود عملکرد بازار نفت و افزایش قیمتها اعلام کردند. به گفته عبدالعزیز، وزیر انرژی عربستان این میزان میتواند فشار در بازار را کاهش دهد از سوی دیگر میتواند پایانی باشد بر همکاری اوپک و غیر اوپکیها، چراکه قطعا سایر اعضای اوپک به دلیل وابسته بودن بودجه کشورشان به قیمت نفت، با این تصمیم موافقت میکنند در حالی که روسیه بارها از اعلام موضع شفاف خود طفره رفته است. جیوانی استانوو، تحلیلگر بازار نفت معتقد است کاهش بیشتر تولید نفت در دوره کوتاهمدت ممکن است برای افزایش قیمت کافی نباشد، چراکه این امر نمیتواند احساسات منفی که در جهان شکل گرفته را تغییر دهد. او در بخش دیگری از تحلیل خود به این موضوع اشاره میکند که قیمت نفت برای مدت طولانی در سطح فعلی باقی نمیماند، چراکه با رفع مشکل فعلی نهایتا تا شش ماه یا یکسال دیگر، سرمایه مورد نیاز برای توسعه این صنعت ایجاد میشود.