ماهان شبکه ایرانیان

عقبگرد ۱۵ کانالی شاخص سهام

دنیای‌اقتصاد : بورس تهران درحالی روز گذشته با کاهش ۱۴ هزار و ۸۰۵ واحدی شاخص کل مواجه شد و به سطح ۵۳۴ هزار واحد بازگشت که از دست دادن ۱۵ کانال، بیشتر تحت‌تاثیر افت قیمت‌ها در بازارهای جهانی رخ داد. به این ترتیب با افت ۷/ ۲درصدی نماگر اصلی بازار، بازگشت آن به سطح ۵۳۴ هزار واحدی رقم خورد.

به‌دنبال ریزش قیمت نفت و دیگر کالاها و همسو با بازار جهانی، انتظار برای افت قیمت سهام در بورس تهران نیز افزایش یافت. به‌طوری‌که پس از ریزش 30درصدی قیمت نفت در بازگشایی هفتگی بامداد دوشنبه و تنزل قیمت برنت در بازار جهانی به 27/ 31 دلار بر بشکه، در بازار دیگر کامودیتی‌ها افت‌های شدیدی رقم خورد. به‌طوری‌که روند نزولی قیمت فلزات رنگین در بازار جهانی ادامه پیدا کرد و هر تن مس به کمتر از 5500 دلار رسید و فلز روی در سطوح زیر 2 هزار دلار معامله شد. این امر سبب شد تا صف‌های فروش سنگین به ویژه در سهام کالامحور بورس تشکیل شود. در واقع، افت 7/ 2درصدی شاخص کل بورس بیشتر تحت‌تاثیر بزرگان بازار از گروه‌های مختلف شکل گرفت؛ در صدر آنها دو نماد فولادمبارکه و ملی مس در مجموع بیش از 2400واحد در ریزش بازار نقش داشتند. هر چند بخشی از صف فروش این دو نماد با توجه به عرضه‌های صورت گرفته از سوی حقوقی‌ها کاهش یافت ولی در پایان معاملات همچنان انباشت عرضه در این طیف از سهم‌ها وجود داشت. به‌طوری‌که «فولاد» و «فملی» با صف فروش بیش از 20میلیون سهمی معاملات دیروز را ترک کردند. در همین راستا به‌دنبال کاهش شدید قیمتی سهام پالایشی، تداوم صف‌های سنگین فروش نمادهای این گروه نیز تا پایان بازار ادامه داشت. به‌طوری‌که صف فروش پالایش نفت اصفهان به حدود 70میلیون سهم رسید و دو نماد «شتران» و «شبندر» نیز هر کدام به ترتیب صف‌ فروشی درحدود 70میلیون سهم و 23میلیون سهم را تجربه کردند.  همان‌طور که عنوان شد بخش عمده فشار فروش‌های روز گذشته با توجه به ریزش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی رقم خورد. این درحالی است که سهام شرکت‌های بورسی به‌ویژه پالایشی رابطه مستقیم با قیمت نفت ندارند و حتی چنان که کارشناسان عنوان می‌کنند در برخی موارد می‌تواند افت قیمت نفت در راستای بهبود کرک‌اسپرد شرکت‌های پالایشی عمل کند اما تشخیص این رابطه در هیجان حاکم بر معاملات دیروز گم شد. از سوی دیگر نکته جالب توجه در فضای منفی بازار دیروز، استقبال سرمایه‌گذاران از گروه‌های کوچک بازار به‌ویژه غذایی‌ها بود. به‌طوری‌که این گروه با معامله 390میلیارد تومانی به‌عنوان برترین گروه از لحاظ ارزش معاملات در بازار دیروز شناخته شد. البته بخش عمده‌ای از این معاملات به دادوستد سهام گلوکوزان تعلق داشت. به‌طوری‌که «غگل» معاملاتی درحدود 257میلیارد تومان داشت. نماد مزبور روز گذشته پس از برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده مبنی بر تصویب افزایش سرمایه و همچنین انتشار اطلاعات حاصل از برگزاری کنفرانس اطلاع‌رسانی با جهش قیمتی حدود 70 درصدی بازگشایی شد و همان‌طور که عنوان شد معاملات پرحجمی را تجربه کرد. بر این اساس افزایش سرمایه 2953درصدی این شرکت از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها در مرجع ثبت شرکت‌ها به ثبت رسیده و دوشنبه هفته گذشته بازگشایی شد ولی به وجود ظن دستکاری بازار یا استفاده از اطلاعات نهانی مجدد متوقف شد. تا اینکه سرانجام روز گذشته اطلاعات مربوط به کنفرانس مطبوعاتی در سامانه اطلاع‌رسانی کدال منتشر و بازگشایی شد.  در میان اخبار مهم بازار درحالی انتظار کاهش دامنه نوسان معاملات بورس و فرابورس از 5 به 2درصد می‌رفت که قرار بود از شنبه این تغییرات اعمال شود. این درحالی است که با حکم وزیر اقتصاد این تغییرات منتفی شد و قرار است امروز، یعنی سه‌شنبه 20 اسفندماه، جلسه شورای‌عالی بورس درباره تغییرات دامنه نوسان قیمت برگزار شود.

همچنین درحالی این روزها صحبت‌هایی پیرامون اختلال در سامانه معاملات و هسته بورس به گوش می‌رسد که این موضوع در بازار دیروز نیز مشاهده شد. در این راستا مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران در گفت‌وگو با «ایرنا»، دلیل اختلال روز گذشته را ایجاد صف‌های سنگین عنوان کرد و افزود: مشکل نرم‌افزار معاملات آنلاین کارگزاری‌ها (که روز شنبه با مشکل مواجه شده بود) برطرف شده است. روح‌الله دهقان در ادامه با اظهار این مطلب که اکنون برخی از مشکلات کوچک در سیستم معاملات وجود دارد، گفت: این موارد چندان جدی نیست و معاملات در سامانه معاملات بورس تهران به‌صورت طبیعی درحال انجام است. همچنین هسته معاملات نیز مشکلی ندارد و به خوبی درحال انجام معاملات است و فقط تا حدودی در انتشار قیمت پایانی با مشکل روبه‌رو هستیم. در میان دیگر اخبار مهم دیروز، صحبت‌های معاون بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران درخصوص زمان قطعی عرضه اولیه جدید بود. محمود گودرزی با اشاره به آمادگی بورس تهران برای پذیرش شرکت‌ها و واگذاری سهام، درباره برنامه عرضه اولیه بعدی به بورس‌پرس گفت: طبق برنامه قبلی، سرمایه‌گذاری کشاورزی کوثر آماده عرضه اولیه شده و قرار است چهارشنبه 21 اسفند، 15 درصد سهام آن به عموم واگذار شود. یادآور می‌شود «زکوثر» از 30 بهمن به‌عنوان پانصد و سی و پنجمین شرکت بورسی در ﺑﺨﺶ کشاورزی و ﮔﺮوه پرورش حیوانات و در بازار دوم معاملات بورس تهران درج شده و طبق بررسی‌های بورس‌پرس، خرداد 62 به‌نام شرکت تصویران به ثبت رسید و مهر 81 به سرمایه‌گذاری کشاورزی کوثر تغییر نام داد. شرکت پلیمر آریاساسول نیز که به تازگی با درج نماد، آماده عرضه اولیه شده با ارائه گزارش فعالیت دوره مالی 96 و 97 و عملکرد ماهانه فروردین تا آذر سال‌جاری، اقدام به تکمیل اطلاعات کرد. همچنین «آریا» گزارش عملکرد فعالیت دوره آذر ماه سال‌جاری را نیز منتشر و عنوان کرده است از فروش محصولات اتیلن، پلی‌اتیلن سبک، پلی‌اتیلن متوسط و سنگین و سی‌تری پلاس 4/ 617میلیارد تومان درآمد داشته است. این شرکت در عملکرد 9 ماهه 1/ 6 هزار میلیارد تومان درآمد شناسایی کرده است. نرخ پلی‌اتیلن سبک 1/ 9 و سنگین 7/ 8 میلیون تومان بوده است. شنیده‌ها حاکی از آن است که این سهم نیز در همین روزهای پایانی سال در فرابورس ایران عرضه خواهد شد.

افزون بر این درحالی روز شنبه هفته جاری شاهد عرضه اولیه سهام پتروشیمی تندگویان در فرابورس ایران بودیم که این سهم روز گذشته را به‌عنوان نخستین روز معاملاتی بعد از عرضه با نوسان مثبت 5درصدی و صف خرید سنگین درحدود 130میلیون سهم پشت‌سر گذاشت. در این راستا صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس به‌عنوان سهامدار عمده و مالک 55/ 66 درصدی سهام «شگویا» به ارائه شفاف‌سازی در سامانه کدال پرداخت. براین اساس، «فارس» اعلام کرد: روز شنبه 17 اسفند بیش از 2میلیارد سهم پتروشیمی تندگویان معادل 24/ 9درصد از سهام در قالب عرضه اولیه واگذار شد. از این محل 4/ 923میلیارد تومان سود عاید این شرکت خواهد شد. اثرات سود و زیان حاصل از عرضه فوق در عملکرد سال مالی منتهی به خرداد 99 این شرکت لحاظ خواهد شد.

در میان دیگر اخبار بازار، برنده شدن شرکت فرابورس در مزایده فروش ساختمان نوساز تجاری اداری قرار داشت. درحالی نماد معاملاتی فرابورس روز شنبه به‌دلیل افشای اطلاعات با اهمیت متوقف شد که روز گذشته شفاف‌سازی کرده و آماده بازگشایی در بازار امروز شد. بر این اساس شرکت اعلام کرده 15 اسفند در مزایده فروش ساختمان تجاری اداری به مبلغ 8/ 309 میلیارد تومان حضور یافته و برنده شده است.

به این ترتیب در مجموع بازار دیروز، بورس تهران شاهد معامله (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) بیش از 7/ 3هزار میلیارد تومان بود. در فرابورس ایران نیز ارزش معاملات به 2هزار میلیارد تومان رسید. همچنین با ثبت افت 7/ 2درصدی شاخص کل بورس در جریان معاملات روز گذشته، بازدهی بازار سهام از ابتدای سال‌جاری تا کنون به 199درصد رسید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان