عناب بومی مناطق گرمسیر است کشت آن در شمال آفریقا، جنوب اروپا و نواحی مدیترانه رواج دارد.
برگهای این درخت کوچک، زیبا، شفاف، متناوب و دندانه دار است. گلهای آن کوچک و برنگ سبز مایل به زرد میباشد. میوه این درخت که عناب نامیده میشود برنگ قرمز و بشکل تخم مرغ ودارای یک هسته است.
طعم عناب کمی شیرین است.
ترکیبات شیمیایی عناب:
عناب دارای لعاب فراوان حدود 5% مواد پروتئینی، 4%مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین C و املاح میباشد. در عصاره آبی چوب عناب اسید زی زی فیک و اسید زی زی فوماتیک وجود دارد.
خواص داروئی عناب:
عناب از نظر طب قدیم ایران معتدل است. البته ابو علی سینا اعتقاد داشت که عناب کمی سرد است.
1) عناب بدلیل داشتن لعاب زیاد نرم کننده سینه است.
2) ملین است مخصوصا اگر آنرا با آب و یا شیر بجوشانید.
3) ادرار را زیاد میکند.
4) عناب آرام کننده اعصاب است.
5) خون را تمیز میکند.
6) ضد سرفه است.
7) خواب آور است و بیخوابی را برطرف میکند
8) جوشانده پوست درخت عناب داروی ضد اسهال است.
9) آسم وتنگی نفس را برطرف میکند.
10) برای معالجه و التیام زخمهای کهنه گرد ریشه خشک شده عناب را روی آنها بپاشید.
11) هسته عناب خواب آور است.
12) خستگی شدید را برطرف میکند.
13) رشد موی سر را زیاد میکند.
14) جوشانده عناب گرفتگی صدا را برطرف میکند.
15) جوشانده عناب برای سرفه و درد سینه مفید است.
16) برای برطرف کردن ورم چشم، عناب را به چشم بمالید.
17) دستگاه هاضمه را تقویت میکند
18) حافظه را تقویت میکند.
19) کم اشتهایی را برطرف میکند.
20) هرگاه که احساس غمگینی کرده و گریه میکنید یک فنجان دم کرده عناب لبخند به لبهای شما میآرود.
21) و بالاخره برای درمان سرطان آب عناب را با کاهو بخورید.
طرز استفاده جوشانده عناب:
50گرم عناب را در یک لیتر آب ریخته و بجوشانید تا حجم آن دو سوم شود.
جوشانده عناب و جو:
14 دانه عناب را با 25 گرم جو پوست کنده مخلوط کرده و در 2 لیتر آب ریخته و آنقدر بجوشانید تا جو باصطلاح شکفته شود و 1/5 لیتر آب باقی بماند. این جوشانده را بگذارید تا ته نشین شود. سپس روی آنرا بردارید و بنوشید.
مضرات عناب:
عناب در اشخاص سرد مزاج تولید گاز و نفخ میکند. ضمنا عناب نیروی جنسی را کم میکند بنابراین باید با غذاهای محرک مانند عسل خورده شود.