سرویس سبک زندگی فردا: متخصص ارتودنسی با اشاره به اینکه بهترین زمان ارتودنسی قبل از دوران بلوغ است، گفت: افراد 50 یا 70 ساله ممکن است قبل از ایمپلنت نیاز به ارتودنسی داشته باشند. در ادامه این مطلب را به نقل از بخوانید.
حوریه میرمحمد صادقی متخصص ارتودنسی با بیان اینکه در تخصص ارتودنسی هم ردیف کردن دندانها و روابط فکی (دو تا فک) انجام میشود، افزود: ارتودنسی، از نظر زیبایی و درمانی اهمیت دارد؛ به این علت که در این تخصص عملکرد فکها و دندانها اصلاح میشود، به طور مثال فردی که فک پایینش جلو است باید ضمن ارتودنسی، اصلاح فک نیز انجام دهد.
وی در شبکه رادیویی سلامت ادامه داد: اگر فرد فقط ارتودنسی انجام دهد، این امر منجر میشود دندانها تماس درستی با هم نداشته باشند و در نهایت باعث پوسیدگی دندانها شود. همچنین به دلیل اینکه جویدن خوب صورت نمیگیرد، بر روی گوارش او اثر میگذارد و هر با بار جویدن، ضربه به فک میخورد و بر روی مفصل فک پایینی نیز تاثیر میگذارد.
این متخصص، ارتودنسی را یک رشته تخصصی دانست و گفت: در طی 6 سال اول دندانپزشکی به دانشجویان ارتودنسی ثابت آموزش داده نمیشود، بنابراین در حوزه ثابت حتما به متخصص ارتودنسی باید مراجعه شود؛ البته دندانپزشکان معمولی میتوانند با گذراندن دورههای 4 الی 5 روزه نهایت 2 ماهه در زمینه چسباندن براکت آموزش ببینند.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر در زمینه مراقبتهای بهداشت دهان و دندان کشور پیشرفتهای زیادی داشته است، ادامه داد: با مراقبت صحیح از دندانها و مراجعه به دندانپزشک میتوانیم دندانهای سالمی را دوره سالمندی داشته باشیم. از بین رفتن یک دندان طبیعی عوارضی دارد که اگر بهترین دندانپزشک با مناسبترین تجهیزات و صرف هزینه سنگین، دندان جایگزین دندان خراب کند، باز هم نمیتواند شبیه دندان طبیعی شود؛ بنابراین بهتر است مراقبتهای بهداشت دهان و دندان را انجام دهیم.
میرمحمد صادقی بهترین زمان ارتودنسی را قبل از بلوغ و زمانی دانست که آخرین دندانهای دائمی در حال رویش هستند یعنی تا سن 15 الی 16 سالگی اعلام کرد و ادامه داد: برخی درمانهای اردتودنسی از سن افتادن دندانهای شیری و بیرون آمدن دندان دائمی (تقریباً 4 سالگی) باید انجام شود؛ بنابراین بهتر است کودک را نزد دندانپزشک ببریم تا اگر مشکلی در این زمینه وجود دارد، شناخته و برطرف شود؛ البته محدودیت سنی برای ارتودنسی وجود ندارد. حتی فرد 50 یا 70 ساله ممکن است قبل از ایمپلنت نیاز به ارتودنسی داشته باشد.
وی با بیان اینکه اگر فرد پس از مراجعه متخصص و انجام صحیح کارها بهداشت را رعایت کند، امکان پوسیدگی دندان برایش وجود ندارد، گفت: این فرد باید اطراف براکت را به درستی و با دقت تمیز کند. لکههای سفید و قهوهای رنگ اطراف براکت نشان دهنده رعایت نکردن بهداشت است.
این متخصص ارتودنسی، تنها راه ردیف کردن دندانها را ارتودنسی عنوان و بیان کرد: گاهی اوقات برای تغییر ظاهر دندان میتوان با تراشیدن دندان و قرار دادن موادی خاص روی آن، به این هدف رسید؛ اما این کار در شرایط خاص انجام میشود مثلا بیمار ارتودنسی را نمیپسندد.
وی در خصوص اقدامات پس از درمان ارتودنسی گفت: اول اینکه باید دو فک روابط مناسبی با هم داشته باشند تا فرد بتواند خوب غذا را بجود. معمولا آنچه در سنین پایینتر شایعتر است و نیاز به درمان دارد، تنگی فک بالاست که با استفاده از یک پلاک ساده در کوتاه مدت درمان میشود. افزایش عرض فک بالا، هم فضای کافی برای رویش دندان ایجاد میکند هم رابطه دندانهای فک بالا و پایین را مناسب میکند. مورد دیگری که اهمیت دارد، ممکن است فک پایین عقبتر باشد که در ایران شایعتر است که این مورد اگر در زمان مناسب، یعنی قبل از بلوغ با یک پلاک ساده یک فکی یا دو فکی درمان شود، فرد تا آخر عمر شرایط خوبی خواهد داشت.
میر محمد صادقی با بیان اینکه درمانهای ارتودنسی با نقشی که دارند، در محدوده خاص باعث رشد فک جلو میشوند که البته این مسئله در شرایط و بیمار و مهارت خاص امکان پذیر است، ادامه داد: افراد برای درمان ارتودنسی میتوانند به مراکز دانشگاهی که دانشجوی دندانپزشکی یا دستیاران دندانپزشکی تربیت میکنند مراجعه کنند؛ چرا که فعالیت این دانشجویان توسط اساتید هدایت میشود و کار آنها مطمئن است. در غیر این صورت میتوانند به مطب هایی که متخصص ارتودنسی آن را اداره میکند، مراجعه کنند.
وی در پایان اظهار داشت: اگر افراد در سنین پایین به دندانپزشک مراجعه کنند و در صورت تشخیص مشکل به درمان آن بپردازند، این درمان در حقیقت پیشگیرانه است و از درمانهای پیچیده جلوگیری میکند. ممکن است مشکلی که با قراردادن پلاک متحرک در 7 سالگی درمان میشود در صورت عدم مراجعه فرد در سن 18 سالگی نیاز به دو مرحله اصلاح و جراحی با هزینه سنگین داشته باشد؛ بنابراین بهتر است از کودکی به فکر سلامت دهان و دندان خود باشیم.