5- مشکلات خواب
آیا شبها ترجیح میدهید که در یک موقعیت نشسته روی صندلی بخوابید تا اینکه روی تخت خود دراز بکشید؟ آیا صبحها احساس خستگی و سستی زیادی دارید؟
وقتی که به حالت صاف روی تخت دراز میکشید، عملکرد ریهها سختتر و در واقع نفس عمیق کشیدن دشوار میشود.
در این حالت فرد به سختی به خواب میرود و خودش هم به ذهنش خطور نمیکند که این بدخوابیها به خاطر COPD است از طرفی سرفههای شبانه نیز وضعیت خواب را مختل کرده و باعث میشود که فرد در طول شب چندین بار از خواب بیدار شود و به خواب عمیق نروند.
رابطه بین COPD و خواب نامناسب شبانه، رابطهای پیچیده است زیرا اغلب آنهایی که به COPD دچارند، دچار قطع تنفس در حین خواب و COPD نیز میشوند.
6- حرکت قفسه سینه
یکی از روشهای چک کردن میزان رشد و پیشرفت COPD این است که دستها را از بالا بگیرید و بعد در این حالت تنفس بکشید تا میزان حرکت قفسه سینه مشخص شود.
با التهاب شدید ریهها، اندازه آنها بزرگ میشود و دیافراگم را به سمت پایین میکشد و به همین ترتیب به هنگام نفس کشیدن دیافراگم به خوبی منقبض نمیشود.
دیواره قفسه سینه نیز بزرگ و عضلات سینه، گردن و دنده ضعیف میشود.
7- کبود شدن لبها و ناخنها
اگر اکسیژن کافی از طریق خون در سرتاسر بدن جریان نیابد، لبها و ناخنها کمکم به رنگ خاکستری و یا آبی در میآیند.
گاهی اوقات این تغییر رنگ در انتهای ناخنها کاملا مشخص است و حتی به پوست نیز کشیده میشود؛ چرا که خون حاوی اکسیژن کافی، قرمز روشن است ولی خونی که اکسیژن کافی ندارد تیره و آبی است.
در افرادی که پوست تیره دارند، این وضعیت بیشتر در لبها دیده میشود.
چگونه به افرادی که به COPD دچارند، کمک کنیم؟
در مراحل ابتدایی COPD اغلب علائم قابل تشخیص نیستند و فرد معمولاً متوجه عملکرد نامناسب ریه خود نمیشود.
میزان فعالیت جسمی کاهش مییابد پس لازم است که با ورزش کردن میزان فعالیت خود را افزایش دهید. برای تقویت عضلات دستگاه تنفس که به جلوگیری از پیشرفت COPD کمک میکند، باید ورزش کرد.
میزان خستگیها بیشتر میشود. وقتی که نفس کشیدن به صورت ساده اتفاق نمیافتد، تمام فعالیتهای فیزیکی نیز مختل میشود و سستی و احساس خستگی کمکم افزایش مییابد.
سایر عوارض بیماری
با رشد بیماری در افراد سیگاری، تعداد سرفهها بیشتر میشود؛ بهخصوص صبحها به هنگام بیداری از خواب. با برخی روشها میتوان تعداد سرفهها را کاهش داد.
مصرف مایعات باید بیشتر شود تا دستگاه تنفسی مرطوب بماند. همچنین در خانه و محل کار از دستگاه بخور (مرطوب کننده هوا) استفاده شود؛ خصوصاً در طول شب.
فرد مبتلا به COPDدر مرحله پیشرفتهتر بیماری به تعداد دفعات بیشتری از خواب بیدار شده و مشکلات خواب او جدیتر میشود؛ به طوریکه اصلا وارد مرحله عمیق خواب نمیشود. در چنین مواقعی نیز میتوان به این افراد توصیه کرد که به جای تختخواب روی صندلی بخوابند.
در افراد مبتلا به COPD نیز بیشتر میشود، زیرا COPD یک بیماری پیشرونده است و فعالیتهای روزمره مبتلایان خود را محدود میکند. بیماران معمولاً دچار غمگینی، تردید و افسردگی میشوند.
افرد مبتلا به این بیماری چند نکته را باید به خاطر بسپارند
- ارتباط خود را با دوستان و خانوادهشان کمتر نکنند حمایت عاطفی دیگران مفید است و تنهایی و انزوا باعث رشد سریعتر بیماری میشود.
- فعالیتهای فیزیکی خود را کاهش ندهند و سعی کنند در ورزشهای گروهی نیز بیشتر شرکت کنند.
- اطلاعات خود را در زمینه، این بیماری افزایش دهند. با آنکه بیماری COPD یک بیماری پیشرونده است، اما میزان رشد و پیشروی آن در افراد مختلف، متفاوت میباشد.
برای خواندن بخش اول -نشانه های ریههای در محدوده خطر- اینجا کلیک کنید.