سرویس بینالملل فردا؛ مهدی خلسه: همزمانی سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران از مسائلی بود که مورد توجه اغلب رسانههای خارجی قرار گرفت. به خصوص این که در سفر ترامپ به عربستان، هر دو طرف به نکوهش جمهوری اسلامی ایران و گفتن دروغهای تکراری درباره حمایت ایران از تروریسم پرداختند.
مت پورپل، یکی از نویسندگان سایت خبری rare در آمریکا، با اشاره به این همزمانی درباره ابعاد سفر ترامپ نوشته است: «به راستی درباره سفر ترامپ به عربستان، متحد بزرگ و شکوهمند آمریکا! چه میتوان گفت؟ ترامپ در کنار عربستانیها بیدست و پا و بینظم میرقصید. استیو بانون توسط خاندان شاهنشاهی سعودی بلعیده شده بود. جسم کروی مسخره نوازش شد و در نهایت بله! معامله فروش سلاح به ارزش 110 میلیارد دلار به امضا رسید. و آمریکا طبق معمول چشم خود به روی افزایش دادن قدرت عربستان برای اقدامات تروریستی در یمن، سوریه و نقاط دیگر منطقه بست.»
پورپل در ادامه توضیح میدهد: «عربستان در جنگ سرد بیپایان خود علیه ایران غرق شده است و هدف اصلی آنها این است که با همراهی ترامپ دوباره آمریکا را به عنوان شریک جرم خود در یک طرف این دعوا قرار دهد. اما در حالی که ترامپ به مورد تمسخر قرار گرفتن خود تسلیم شده بود، ایران مشغول انجام کاری بود که عربستان آن را تا به حال انجام نداده است. برگزاری انتخابات ریاست جمهوری.
پیغامی که از این رای دادن بیرون آمد بسیار شفاف بود. ایرانیها برای مدرنشدن، آزادی و تعامل کشورشان با غرب آماده هستند. آنها به روحانی رای دادند و از او توقع دارند که اوضاع اقتصادی آنها را که بعد از توافق هستهای رشد مناسبی نداشته است، تقویت کند.»
پورپل در بخش دیگری از سخنان خود به ادعای الیوت آبرامز، مسئول سابق بخش خاورمیانه در شورای ملی امنیت آمریکا، که از نومحافظهکاران معروف آمریکایی در ضدیت با ایران است، اشاره میکند و مینویسد: «به خودتان اجازه ندهید که مانند الیوت آبرامز باشید. او ابراهیم رئیسی را چهره واقعی جمهوری اسلامی و حسن روحانی را یک رونما برای این نظام خوانده بود.»
لازم به توضیح است الیوت آبرامز، در حالی که فقط سه روز تا شروع برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران مانده بود، با نگارش مطلبی در مجله پولیتیکو، وارد فتنهانگیزی علیه فرآیند انتخابات ایران شد.
آبرامز در یادداشت خود با اشاره به ناکافی بودن اقدامات حسن روحانی، در حمایت از روند پایان آنچه خود نقض مکرر حقوق بشر، در ایران میخواند، اعلام کرد که علاقهای به پیروزی روحانی در انتخابات ندارد. وی پس از بیان این مطلب به صراحت از پیروزی آقای رئیسی در انتخابات، به عنوان دزدیدن رای مردم یاد کرد و با کنایه از رای آوردن رئیسی و نمایش آن چیزی که به تعبیر آبرامز چهره حقیقی جمهوری اسلامی است و موجب سرخوردگی و شروع اعتراض مردمی! علیه نتیجه انتخاب میشود، به خرسندی یاد میکند.
آبرامز در بخش پایانی یادداشت خود با وقاحت هرچه تمامتر، از صحنه پیروزی رئیسی و اعتراض مردم به نتیجه انتخابات!!! و برخورد حکومت جمهوری اسلامی با معترضان به عنوان تصویر واقعی نظام ایران که دیگر توسط رسانههای غربی نمایش داده نشده است، یاد میکند و معتقد است باید برای تخریب روحانی تلاش کرد.
پورپل در یادداشت خود پس از زیر سوال بردن منطق آبرامز در نوع مواجهه با ایران و مطرح کردن برخی رویاروییها در نهادهای حاکمیتی ایران که شاید با برخی معیارهای جمهوریهای دیگر در دنیا سازگار نباشد، توضیح میدهد: «حکومت ایران دارای عناصر دموکراتیکی است که رای دهندگان ایرانی برای پیشبردن و تغییر در مسائل مهم خود به طور غیرخشونتآمیز از آنها استفاده میکنند.»
در پایان این یادداشت نویسنده سایت rare تاکید میکند که به دو دلیل جنگطلبان آمریکایی مشتاق از بین بردن روندهای دموکراتیک در جامعه ایران هستند. پورپل مینویسد: «دلیل اول اینکه انتخاب روحانی موجب تایید توافق هستهای خواهد شد و جنگطلبان آمریکایی از این توافق نفرت دارند. دلیل دوم این است که جنگطلبان آمریکایی معتقدند که یک دیکتاتوری اسلامی به تدریج رو به تعادل خواهد رفت و از درون منجر به نفی و طرد ایدئولوژی خود خواهد شد. این تئوری هنوز هم به عنوان یک شوکدرمانیِ شدید علیه رژیمهای متخاصم با آمریکا، با وجود شکستهای آنان در استفاده از این رویکرد در عراق و لیبی، مورد توجه قرار میگیرد. این همان طرز تفکری است که رونالد ریگان را به خاطر تمایل به مذاکره با شوروی متهم به خیانت کردند.»
نکته مهم درباره رویکرد تقابلی نویسنده سایت rare با نئومحافظهکاران آمریکایی این است که الیوت آبرامز از پیشدستان برملا کردن مذاکرات ایران-کانترا در زمان رونالد ریگان و از منتقدان جدی آن رویکرد در دولت رونالد ریگان بود. آبرامز و همفکرانش در دولت جرج بوش از پیشقراولان جنگ عراق و افغانستان و طرفدار وارد آوردن فشارهای بیشتر به ایران بودند.