خبرگزاری تسنیم: بنابر اعلام سازمان خصوصیسازی بالغ بر 49 میلیون ایرانی دارای برگه سهام عدالت به ارزش 500 هزار تا یک میلیون تومان هستند که بیش از 10 برابر ارزش پیدا کرده و اکنون با آزادسازی فرآیند مدیریت و خرید و فروش آن میتوانند با انتخاب یکی از دو روش سهامداری مستقیم و غیرمستقیم برای آینده سهام عدالت خود برنامهریزی درستی داشته باشند.
پس از آزادسازی سهام عدالت 49 شرکت از سوی دولت، سؤال بسیاری از مشمولان این است که از بین شیوه مستقیم و یا غیر مستقیم کدام را برای نگهداری سهام خود اتخاذ کنند، انتخاب یکی از این دو روش، موضوعی است که عموم سهامداران عدالت از آن آگاهی ندارند٬ خبرنگار تسنیم در این گفتگو تلاش کرده تا ابعاد آن را تشریح کند.
آسو فتاح پناه، کارشناس اقتصادی و فعال بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار تسنیم میگوید:در تمام کشورهای جهان مکان سرمایه گذاری، بازار سرمایه است و ملک و خودرو و سکه و دلار محل سرمایه گذاری نیست و بیشتر سرمایه در بازار سرمایه گزاری متمرکز شده و بازار سرمایه محلی برای سرمایه گذاری است.
وی میافزاید: در ایران به دلیل تمرکز بر بازار ارز و مسکن و خودرو به بازار سرمایه توجه چندانی نشده است و تنها دو درصد از مردم کشور ما سرمایه گذارو سهام دار فعال در بازار سرمایه هستند.
فتاح پناه بیان میکند:آزادسازی سهام از این حیث که به مشارکت مردم در سرمایه گذاری در بازار سرمایه کمک میکند اتفاق میمون و مبارکی است که منجر میشود سهام داری بین عوام رواج بگیرد، اما عواقبی نیز متوجه این موضوع است.
وی ادامه میدهد: اگر سرمایههای خرد مردم برای سرمایه گذاری وارد یکی از بازارهای سکه یا دلار شود عواقب بزرگی در پی دارد و آن این است که دلالی باعث افزایشی شدن قیمت دلار و سکه شده و این امر میتواندبرای کشور بسیار خطر آفرین باشد، اما اگر این سرمایه در بازارهایی مثل بورس جمع آوری شود هم بازار سکه و دلار ساکن شده و هم تامین مالی برای صنایع انجام میشود و صنایع از این درامد برای توسعه طرحهای خود میتوانند بهرهمند شوند.
فتاح پناه تاکید میکند:مردم نباید بدون دانش و تخصص وارد این بازار شوند، زیرا این امر باعث میشود به دنبال رفتارهای هیجانی ضرر هنگفتی به سایر سهام داران باتجربه و فعال برسد و یک نااطمینانی بزرگ به وجود آید.
وی درباره روش سهامداری غیرمستقیم میگوید: در این روش سهام به نام افراد نیست و افراد، دارنده سهام شرکتهای سرمایهگذاری استانی محل زندگی خود هستند و آن شرکت استانی، سهامدار سهام بورسی است.
این فعال سرمایه پیشنهاد و البته تأکید میکند که سهامداران سهام عدالت، روش غیرمستقیم را انتخاب کنند، چون این روش منافعی برای آنان دارد.
وی در توضیح بیشتر درباره روش مستقیم تصریح میکند که در این روش سهام موجود در سبد عدالت به نسبت به کد سرمایهگذاری سهامدار داده میشود بهعنوان نمونه چند سهام از فولاد یا مخابرات و مواردی از این دست٬ لازمه کار هم این است که این گروه از سهامداران، ساز و کار معاملات بورسی را بلد باشند و بتوانند وارد سامانههای بورس شده، نزد یک کارگزار ثبت شوند تا بتوانند برای خرید و فروش سهامشان وارد بورس شوند.
این فعال بازار سرمایه بر این باور است، چون عموم دارندگان سهام عدالت با بورس آشنا نیستند و بورس جای پیچیدهای است و نوسان قیمت دارد و ممکن است اشتباه کنند و در زمان غیر مناسب، سهامشان را بفروشند توصیه این است که همگی روش غیرمستقیم را انتخاب کنند.
سهام عدالت خود را پسانداز کنید
ارسلان عثمانی، فعال دیگری در بازار سرمایه است که به دارندگان سهام عدالت توصیه میکند با توجه به اینکه تاکنون صبر کرده و ارزش سهامشان 10 تا 11 برابر شده است بنابراین اگر مصارف فوری و عاجل ندارند، این ثروت را پس انداز کنند و آن دسته از افرادی هم که نیاز مالی دارند میتوانند یا بهطور مستقیم سهام خود را بفروشند و یا اینکه صبر کنند سهام شرکتهای سرمایهگذاری استانی که وارد بورس میشود در آن زمان بفروشند.
وی با تأکید بر اینکه شرکتهای سرمایهگذاری استانی به مانند شرکتهای سرمایهگذاری بورسی که اکنون در بورس هستند، سهامشان قابل خرید و فروش است، یادآور میشود: اگر سهامدار عدالت در آینده نیاز به پول پیدا کرد، ضرورتی ندارد که تک سهم خود را بفروشد بلکه میتواند سهام مربوط به شرکتهای سرمایهگذاری استانی مربوط به خودش را با توجه به قیمتی که روی تابلو دارد، بفروشد.
این سرمایه دار میافزاید: افرادی که کد بورسی دارند و با بازار سرمایه آشنا هستند، بهترین راهکار برای آنها، آزاد سازی سهام عدالت به شیوه مستقیم است.
عثمانی با بیان اینکه حمایت مسئولان کشور از بازار سرمایه میتواند اعتماد مردم را به سمت سرمایهگذاری در این بازار جلب کند، میافزاید: با توجه به اینکه بورس جزو سالمترین بازارهای سرمایهگذاری در کشور است، بنابراین افرادی که در اختیار خود دارای سرمایههای سرگردان هستند میتوانند اقدام به سرمایهگذاری در بورس کنند.
بدیهی است که انتخاب هر کدام از این روشها بستگی به خود مشمولان دارد
چرا که ماهیت این روشها هیچ فرقی ندارد یعنی از نظر سود و زیان یکی بهتر از دیگری نیست و هر دو تابع قانون تجارت و ساز و کارهای بازار سرمایه است اگر فرد توانایی نگهداری و نظارت دارد از روش مستقیم استفاده کند و اگر از بازار پیچیده سهام سر در نمیآورد روش دوم توصیه میشود در هر صورت این سهام ارزنده است و در طول زمان بهای آن افزایش پیدا میکند.