اکثر ما بعد از اتمام دورهی تحصیل خود دوست داریم کاری را انتخاب کنیم که از انجام دادن آن لذت میبریم. اما به دلیل عدم آشنایی با بازار کار نمیدانیم چه شغلی با تواناییها و ویژگیهای اخلاقی ما سازگاری بیشتری دارد. تجربه نشان داده است معمولا مشاغلی که باعث بالا رفتن ارزشهای ما و جامعه میشوند، مشاغلی هستند که میتوانند رضایت افراد را جلب کنند. یکی از راههایی که میتواند ما را به شغل رؤیاییمان برساند، امتحان کردن مشاغل مختلف است که اگر بدون آگاهی انجام شود، میتواند تبدیل به تجربهی تلخی برای ما شود. ما در این مقالهی زومیت به بررسی راههایی میپردازیم که شما را به سمت مسیر درست هدایت میکنند و باعث میشوند که بتوانید شغل مورد علاقهی خودتان را راحتتر و سریعتر پیدا کنید.
1- ارزشهای خودتان را بشناسید
شما نمیتوانید در هیچ زمینهای خبره شوید مگر اینکه به آن اهمیت بدهید. دلیل این موضوع این است که ما در دنیایی زندگی میکنیم که رقابت در آن بسیار زیاد است و تنها افراد بااستعداد و سختکوش میتوانند به بالاترین درجات برسند. بنابراین کاری که میخواهید آغاز کنید، باید 3 ویژگی زیر را داشته باشد:
- شما نسبت به آن اشتیاق فراوانی دارید و به آن اهمیت میدهید
- شما در انجام دادن آن نسبت به دیگران بهتر هستید
- مزیت انجام دادن این کار به اندازهای زیاد است که دیگران حاضر هستند بابت انجام آن به شما پول بدهند
اگر نمیدانی چه کاری دارای هر 3 ویژگی است، بهتر است ابتدا موضوع را اینگونه برای خودتان روشن کنید؛ ببینید انجام چه کاری برای شما اهمیت دارد. آیا پول درآوردن را به خانواده، دوستان و مفید بودن برای جامعه ترجیح میدهید؟ آیا شرکت کردن در فعالیتهای اجتماعی برای شما از اولویت بالاتری نسبت به جمع کردن پول برخوردار است؟ آیا دوست دارید تنها باشید و با خودتان خلوت کنید یا اینکه از کمک کردن به دیگران انرژی میگیرید.
کمی زمان بگذارید و به این پرسشها پاسخ دهید. این کار به شما کمک میکند تا بتوانید گزینههای شغلی مناسب برای خودتان را راحتتر پیدا کنید.
2- موارد جدید را امتحان کنید
شاید شما هم جزو آن دسته از افراد خوششانسی باشید که بدانند چه کاری برای آنها مناسبتر است. اما اگر هنوز این موضوع را نمیدانید، اصلا نگران نباشید. شما میتوانید 3 مورد از بهترین ایدههایی را که برای کار آینده خود دارید، پیدا کنید و از افراد متخصص در هریک از زمینهها، سؤالهای زیر را بپرسید:
- چه چیزی باعث شد شما وارد این حیطهی کاری شوید؟
- چه چیزهایی را در رابطه با این شغل دوست دارید؟
- چه چیزهایی را دوست ندارید؟
- اگر به عقب برگردید، ترجیح میدهید در مورد چه موضوعی قبل از شروع این کار اطلاع داشته باشید؟
این پرسوجوها به شما کمک میکنند که بتوانید زمینهی کاری مورد علاقهی خود را پیدا کنید. اما به یاد داشته باشید که تنها با شروع کردن و وارد شدن به آن شغل میتوانید احساس واقعی خودتان را نسبت به آن کار بسنجید. به همین دلیل گذراندن مدت زمانهای کوتاهی بهعنوان کارآموز در هر یک از زمینههای کاری مورد علاقه، میتواند در تصمیمگیری بهتر به شما کمک کند.
3- از تجارب خود درس بگیرید
بعد از گذراندن دورههای کارآموزی باید به تحلیل آنها بپردازید و ببینید چه چیزهایی را در مورد هرکدام از مشاغل دوست داشتهاید و چه چیزهایی را در مورد آنها نمیپسندید. همچنین بهتر است با رئیس خود نیز در این زمینه صحبت کنید. در رابطه با تواناییهای خودتان از او بازخورد صادقانه بگیرید و علت حرفها و نظرهای او را جویا شوید.
4- شانس خود را امتحان کنید
اگر واقعا به دنبال پیدا کردن کار مورد علاقهی خود هستید و با انجام دادن 3 مرحلهی قبل انتخابهای خود را محدود کردهاید، باید همواره به دنبال پیدا کردن فرصتهای جدید باشید. درواقع باید آنقدر کارهای موجود را امتحان کنید که بتوانید درنهایت شغل دلخواه خودتان را پیدا کنید. ناگفته نماند که امتحان کردن فرصتها، هم اتفاقات خوب و هم اتفاقات ناخوشایندی برای شما به همراه خواهد داشت که باید سعی کنید از همهی تجارب خود نکتههای مثبت را استخراج کنید و در آینده از آنها بهره ببرید.