همچنین حدود 35 شرکت نیز متقاضی پذیرش در بورس هستند که با تکمیل مدارک و مستندات تعیینشده در دستورالعمل پذیرش پرونده آنها به ترتیب در جلسه هیات پذیرش مطرح خواهد شد. ضمن اینکه با انتقال دو شرکت صنایع کاغذپارس و بورس انرژی نیز به بورس موافقت شده است. این در حالی است که به گفته مجید نوروزی، شرکتهای متقاضی پذیرش با سرمایه اسمی در حدود 11هزار میلیارد تومان نیز در انتظار بررسی پرونده پذیرش خود در هیاتپذیرش هستند.
لزوم توسعه عرضی بازار
تداوم روند صعودی حاکم بر بازار سهام درحالی با رشد شاخص کل بورس و عبور این نماگر از محدوده سوپر کانال یک میلیون واحدی دنبال میشود که در این میان جولان نقدینگی خرد بیش از همیشه خودنمایی میکند بهطوریکه رکورد ارزش معاملات خرد بازارهای بورس و فرابورس به سطح 25هزار میلیارد تومان رسیده که یک رکورد بیسابقه و تاریخی در کارنامه بازار سهام است. حجم بالای ورود پولهای تازه به بورس، بار دیگر تاکیدی بر لزوم استفاده بهموقع از این فرصت برای دستیابی به رونق واقعی دارد. به عبارت دقیقتر، این حجم بالای نقدینگی که در تاریخ فعالیت بیش از 50ساله بورس بیسابقه و بینظیر است، اینبار بهجای نشانهگرفتن بازارهای سفتهبازی به سمت بورس کوچ کرده و باید این فرصت را غنیمت شمرد.
«دنیایاقتصاد» در گزارشهای خود به دفعات به استفاده از چنین فرصت مناسبی برای دستیابی به رونق تولید در بنگاههای اقتصادی و در نهایت رشد اقتصادی تاکید کرده است. در این راستا بارها بر لزوم بازنگری در قوانین سهام و بهروز ساختن قوانین برای تامین مالی راحتتر شرکتها تاکید شده است. اصرار کارشناسان و فعالان بازار سرمایه بر تشدید عرضههای اولیه و توسعه عرضی بازار و لزوم راهاندازی هرچه سریعتر ابزارهای جدید از دیگر موارد مهمی است که بارها به اجرایی شدن آن تاکید شده است. اینها مواردی است که در صورت رعایت و لحاظ سیاستگذاران بازار سرمایه باعث میشود نهتنها دیگر نگرانی از فرصتسوزی نداشته باشیم، بلکه شاهد رونق واقعی در اقتصاد کشور نیز باشیم. با وجود این در حالی بهار 99 به روزهای پایانی نزدیک میشود که بهرغم چنین روند مثبت حاکم بر بازار سهام و نقدینگی بسیار بالا، تنها پنج شرکت به جمع بنگاههای فعال در بازار سهام پیوستهاند. در این میان سهام چهار شرکت در فرابورس عرضه و تنها یک شرکت راهی بورس تهران شده است. حال طبق آخرین اظهارات مطرح شده، قرار است شاهد عرضههای بیشتری در بورس باشیم؛ امری که میتواند نویدبخش تابستانی داغ برای بازار باشد.
چه شرکتهایی در لیست عرضه هستند
مجید نوروزی، معاون ناشران و اعضای شرکت بورس اوراق بهادار تهران در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» به شرکتهایی که پذیرش شده و در انتظار درج نماد هستند، اشاره کرد و گفت: صنعت غذایی کوروش، شرکتهای لیزینگ پارسیان، لیزینگ کارآفرین، تولید نیروی برق آبادان، سرمایهگذاری سیمان تامین، بهساز کاشانه تهران و سپید ماکیان از جمله شرکتهایی هستند که در جلسه هیات پذیرش با ورود آنها به بورس موافقت شده و با احراز شرایط تعیین شده در آینده نزدیک نمادآنها درج خواهد شد.
وی در ادامه به پذیرش دو شرکت تامین سرمایه در بورس تهران اشاره کرد و گفت: دو شرکت تامین سرمایه امین و تامین سرمایه تمدن نیز در فهرست شرکتهای بورس تهران پذیرش شده و در انتظار درج نهایی هستند. معاون ناشران و اعضای شرکت بورس اوراق بهادار تهران به درج دو نماد جدید که بهتازگی در بورس صورت گرفته، اشاره کرد و گفت: دو شرکت لیزینگ اقتصاد نوین و توسعه و عمران امید نیز در جلسه روز شنبه 17 خرداد 99 در هیات پذیرش مطرح و با پذیرش این دو شرکت نیز موافقت شد که پس از احراز شرایط تعیینشده در فهرست نرخهای بورس درج خواهند شد.
نوروزی در ادامه تاکید کرد: در حالحاضر حدود 35 شرکت نیز متقاضی پذیرش در بورس هستند که با تکمیل مدارک و مستندات تعیینشده در دستورالعمل پذیرش پرونده آنها به ترتیب در جلسه هیات پذیرش مطرح خواهد شد. وی در ادامه به انتقال نماد دو شرکت از فرابورس به بورس اشاره کرد و گفت: انتقال نمادهای شرکت صنایع کاغذ پارس و بورس انرژی نیز در جلسه هیات پذیرش مطرح شده و با انتقال آنها به بورس تهران موافقت شده است. انتقال این دو نماد نیز در سریعترین زمان ممکن انجام خواهد شد. نوروزی در ادامه تاکید کرد: این در حالی است که تعداد زیادی شرکت متقاضی پذیرش در بورس هستند که پرونده آنها تاکنون در هیات پذیرش مطرح نشده و منتظر تکمیل مدارک و مستندات آنها هستیم. سرمایه اسمی این شرکتها در حدود 11 هزار میلیارد تومان است.
نگاهی به روند عرضههای اولیه
عرضه اولیه شرکتها به روش ثبت سفارش از دیماه 1395 در بازار سرمایه کشور آغاز شده و از آن زمان تاکنون (پایان اردیبهشت 99) تعداد 66 شرکت به این روش در بورس و فرابورس با موفقیت عرضه شده است. هرچند که میانگین تعداد شرکتهای عرضه شده در این دوره معادل 6/ 1 در ماه بوده اما روند تعداد عرضهها همواره صعودی بوده به شکلی که در سال 1398 در هر ماه 2 شرکت واگذار شده است. شرکتهای مذکور (به ترتیب فراوانی) در صنایع متنوعی نظیر کشاورزی، خدمات مالی، شیمیایی، دارویی تکنولوژی، فلزات، خدمات غیرمالی، محصولات غذایی، کالاهای مصرفی، انرژی و ساختمان قرار داشتهاند. از منظر ارزش شرکتهای عرضه شده نیز شرایط به شکلی بوده که در فاصله دی 95 تا اردیبهشت 99 در مجموع حدود 17 هزار میلیارد تومان از محل عرضههای اولیه تامین مالی صورت گرفته است. در همین دوره، شرکتها مبلغ 91 هزار میلیارد تومان تامین مالی نیز از طریق انواع روشهای افزایش سرمایه صورت دادهاند.
تازهواردان در سال 99
از ابتدای سال 99 تاکنون شاهد عرضه اولیه پنج سهم جدید در بازار بودیم که در این میان یک شرکت در بورس تهران و چهار شرکت دیگر در فرابورس ایران وارد شدند. سرمایهگذاری صباتامین، مجتمع صنایع لاستیک یزد، شیرپاستوریزه پگاه گیلان و پلیمر آریاساسول از جمله نمادهایی بودند که امسال شاهد عرضه اولیه سهام خود در فرابورس ایران بودند. در همین راستا بورس تهران نیز پذیرای عرضه اولیه سهام سرمایهگذاری تامیناجتماعی (شستا) بود که یکی از بزرگترین عرضههای اولیه در بازار سهام شناخته شد.