ماهان شبکه ایرانیان

پدیده جدید بازار وسایل سرمایشی

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از دنیای اقتصاد؛ مشاهدات میدانی از خیابان‌های سعدی و طالقانی نشان می‌دهد: کاسبان خیابان سعدی تهران خیلی زودتر از اینها به پیشواز گرما رفته است خیابانی که بورس کولر‌های آّبی و قطعات آن است و از اردیبهشت بازار آنها آغاز می‌شود. مغازه‌های خیابان سعدی مانند همسایه خود یعنی بازار تهران از ساعت 8 صبح فعالیت خود را آغاز می‌کنند؛ در حالی‌که معمولا مغازه‌های پایتخت از ساعت 9 یا 10 کرکره‌های خود را بالا می‌کشند. اما اینجا از سر صبح جنب و جوش آغاز شده خصوصا آنکه این روزها اوج فصل کار این اصناف است.

با یک پرس و جوی ساده معلوم می‌شود که امسال مغازه‌دارها دل خوشی از بازار ندارند و آنها نیز مانند سایر صنوف خدماتی از کاهش شدید فروش گله دارند و از روش‌های جایگزین و افزایش تعمیرات صحبت می‌کنند. یکی از کاسبان که در نزدیکی پارکینگ سعدی فعالیت می‌کند از روش جدید فروش می‌گوید به این صورت که با توجه به کاهش شدید درآمد مردم و رکود اقتصادی فروش کولرهای دست ساز مطرح شده به‌طور مثال کولر 3500 که اکنون قیمت شرکتی آن 2میلیون و 300 هزار تومان است اما یکسری افراد هستند که آن را به قیمت یک میلیون و 800 هزار تومان اصطلاحا سر هم می‌کنند. به‌طوری‌که تمام اجزای آن از قبیل موتور،پمپ و حتی پوشال نو هستند اما بدنه و درها دست دوم است. وی با بیان اینکه از این مدل فروش استقبال زیادی شده گفت: وقتی محدودیت اقتصادی به وجود آید برای تامین لوازم اساسی این گونه ابتکارات رخ می‌دهد. الان وضعیت مالی مردم به گونه‌ای شده که دنبال کولر قسطی هستند و روزی نیست که ما درخواست فروش اقساطی نداشته باشیم. مغازه‌های ضلع شمالی نزدیک خیابان امیرکبیر بیشتر قطعه فروش هستند و هر کدام چند تعمیرکار دارند به‌طوری‌که از موتورهای پارک شده جلوی هر مغازه می‌توان فهمید که این واحد در کار تعمیرات است. به گفته یکی از این مغازه دارها با توجه به اینکه مردم امسال بیشتر دنبال تعمیر هستند تا خرید کولر نو اما باز هم فروش آنها نسبت به پارسال کاهش 30 درصدی داشته است. در بخش خدمات تعمیر و راه‌اندازی کولر این کاهش محسوس تر بوده و به 50 درصد رسیده است. اکبری که سابقه 15 ساله در تعمیر و راه‌اندازی کولر و کارهای تاسیساتی دارد با کلافگی می‌گوید قبلا مردم هر سال پوشال عوض می‌کردند و برای سرویس و راه اندازی کولر به ما زنگ می‌زدند اما امسال به قدری وضعیت خراب شده که مردم مجبور شدند با احتیاط بیشتری پول خود را خرج کنند برای همین خودشان این کارها را انجام می‌دهند تا همین 50 هزار تومن سرویس و راه‌اندازی را پرداخت نکنند.

وی در مورد تفاوت قیمت قطعات نسبت به سال گذشته گفت: دینام پارسال 38 هزار تومان بود امسال 65 هزار تومان، موتور کولر 3500 ایرانی از 360 هزار تومان به 550 هزار تومان رسیده است. یاتاقان از 4 هزار تومان به 8 هزار تومان و پوشال از 22 هزار تومان به 32 هزار تومان رسیده است. یکی دیگر از سرویس کاران با بیان اینکه کار به جایی رسیده که حتی مردم پوشال را عوض نمی‌کنند گفت: رکود بازار سبب شده که اجرت پرداختی از سوی صاحبان مغازه به تعمیرکارها نیز کم شود در حالی‌که قبلا برای کار کردن تلفن ما لحظه‌ای قطع نمی‌شد اما با افزایش هزینه‌های مغازه و مالیا‌ت و کمبود مشتری صاحبان مغازه اقدام به کم کردن اجرت تعمیرکاران گرفته‌اند تا بتوانند بخشی از هزینه‌ها را پرداخت کنند. اوضاع فروشندگان کولرهای گازی نیز مناسب نیست. خیابان طالقانی حدفاصل مفتح تا سه راه طالقانی بورس فروشندگان رادیاتور(شوفاژ)چیلر و کولرهای گازی و اسپیلت است.این خیابان تعیین‌کننده قیمت در سراسر کشور است و نمایندگی آنها و مشتریان سایر استان‌ها از این مکان کالای خود را تهیه می‌کنند.  احمدی یکی از فروشندگان عمده این محصول درخصوص وضعیت فروش امسال خود  گفت: فصل کار ما ابتدای تابستان است و هر سال تقاضا افزایش داشته است اما امسال با توجه به نرخ ارز شاهد افزایش قیمت بوده‌ایم به‌طوری‌که از اردیبهشت تاکنون قیمت‌ها 20 درصد رشد داشته است. از سوی دیگر به دلیل مشکلات اقتصادی قدرت خرید مردم کاهش یافته و ساخت و ساز نیز به حداقل رسیده به‌طوری‌که نسبت به اول تابستان سال قبل فروش ما 50 درصد کاهش داشته است. وی درخصوص اثر‌گذاری ممنوعیت واردات بر این بازار گفت:بسیاری از شرکت و برندها مجبور شدند کار خود را تعطیل کنند و اکنون فقط یک برند ایرانی اسپیلت تولید می‌کند که آن هم تمام قطعات را از چین وارد می‌کند و مانند برندهای خارجی کیفیت ندارد.

یکی دیگر از کاسب‌های خیابان طالقانی در مورد آخرین قیمت‌های این کالا گفت: برای خرید یک اسپیلت باید حداقل 6 میلیون تومان هزینه کرد تا بتوان یک برند معمولی همچون هایسن یا گرین 9 هزار که چینی هستند را خریداری کرد و در نهایت گران ترین اسپیلت 20 هزار است که 15 میلیون تومان قیمت دارد البته این قیمت‌های امروز است و با توجه به افزایش نرخ ارز افزایش قیمت آن حتمی است. وی درخصوص تاثیرات کرونا بر بازار اسپیلت و کولر گازی گفت: تمام اصناف متضرر شدند چون الان مردم بیشتر به دنبال خرید اینترنتی هستند تا حضور در مغازه ضمن آنکه احتیاط بیشتری در خرید دارند و اولویت آنها سایر لوازم مصرفی است. اسکویی یکی دیگر از فعالان این صنف با اشاره به شیوع کرونا و بسته شدن مرزها گفت:این عامل سبب شد که جنس در بازار کم شود با توجه به اینکه تمام کالاهای موجود در بازار چینی هستند و حتی برندهای ایرانی با قطعات چینی تولید می‌شوند کیفیت کالاها پایین آمده است.ضمن آنکه چون نمایندگی رسمی دیگر وجود ندارد و اکثر کولرها یا ازقبل وارد شده یا قاچاق است بحث گارانتی تبدیل به یک معضل شده است.

گرمای تابستان در اقلیم خشکی مانند کشورمان را نمی‌توان بدون کولر گذراند از سوی دیگر کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمت عرصه را برای کالاهای دست دوم یا قاچاق باز کرده است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان