به گزارش ایسنا، کمیته نظارتی مشترک وزیران اوپک پلاس چهارشنبه گذشته موافقت کرد کاهش عرضه داوطلبانه ای که این گروه از ماه مه برای جبران سقوط تقاضا پس از شیوع ویروس کرونا به اجرا گذاشت، از 9.7 میلیون بشکه در روز به 7.7 میلیون بشکه در روز تسهیل شود. این گروه اعلام کرد با بهبود تدریجی تقاضا قصد دارد از اوت تا دسامبر تولیدش را تنها 7.7 میلیون بشکه در روز محدود کند. بازار نفت واکنش منفی به این تصمیم نشان داد و قیمت وست تگزاس اینترمدیت روز پنج شنبه 1.24 درصد و نفت برنت 0.75 درصد سقوط کرد.
اگرچه این تحرکات بازار ممکن است عادی تفسیر شوند اما نشان می دهند که بازار درباره تعجیل اوپک پلاس برای تسهیل محدودیتهای عرضه در شرایطی که شیوع کووید 19 در آمریکا تشدید شده، نگران است.
شکست موج دوم کرونا
این نگرانی وجود دارد که افزایش تولید نفت اوپک پلاس در صورت آغاز تعطیلی مجدد اقتصادها و نزول تقاضا، باعث شود سقوط قیمت دیگری روی دهد. در واقع خود اوپک پلاس اذعان کرده اگر موج دوم ابتلا به ویروس کرونا افزایش پیدا کند، متعادل شدن بازارها کار دشواری خواهد بود.
خبر بد این است که کمتر از 10 ایالت در آمریکا به خصوص ایالتهایی شامل فلوریدا، تگزاس و آریزونا در پی افزایش دوباره آمار ابتلا، مجبور شده اند روند بازگشایی را معکوس کنند.
موارد جدید ابتلا در آمریکا به 60 هزار مورد در روز رسیده که دو برابر نرخ ثبت شده در آوریل است و همان طور که آنتونی فاوچی، کارشناس بیماریهای عفونی پیش از این هشدار داده بود ممکن است از مرز 100 هزار مورد در روز هم عبور کند. موارد ابتلا به کووید 19 در آمریکا از مرز 3.5 میلیون نفر عبور کرده و تاکنون 140 هزار نفر جان خود را از دست داده اند.
این نگرانی وجود دارد که روند مشابه در سایر مصرف کنندگان بزرگ نفت مانند هند و برزیل بروز کند. با این همه دلایلی وجود دارد که نفت سقوط قیمتی که در آوریل داشت را تجربه نخواهد کرد.
نخست این که به نظر می رسد بحران سلامتی اولیه در بسیاری از کشورها در سطح معقولی تحت کنترل قرار گرفته و چین دستورالعملی برای مقابله با موج دوم ابتلا تهیه کرده است. چین یکی از کانونهای اولیه این بحران بود و به نظر می رسد اتخاذ تدابیری که ایالتهای متعدد آمریکا بکار گرفته اند مانند تستهای مختلف و وضع مجدد قرنطینه در مناطق و بخشهایی که موارد ابتلا افزایش پیدا کرده است، به سرعت موج دوم شیوع را کنترل کرده است. در حقیقت برخی استدلال می کنند که موج دوم ابتلا در آمریکا وجود ندارد و این کشور تنها با ادامه موج اول روبروست.
دوم این که جهان اکنون ایده بهتری برای مقابله با کووید 19 در مقایسه با چهار ماه پیش دارد و به نظر می رسد که پیشرفتهای جدی برای یافتن درمان این بیماری صورت گرفته است. بازار به اخبار پیرامون تولید داروها و موفقیت آنها واکنش مثبتی نشان می دهد.
پایبندی به مفاد پیمان اوپک پلاس
هنگامی که اوپک پلاس کاهش بی سابقه تولید به میزان 9.7 میلیون بشکه در روز را برای نخستین بار در آوریل اعلام کرد، تردیدهای زیادی نسبت به پایبندی اعضای این گروه به توافق مذکور وجود داشت و این نگرانیها در نخستین ماه اجرای توافق که نرخ پایبندی 74 درصد بود، پررنگ بود. اما نخستین دور کاهش تولید در تثبیت بازارها موثر واقع شد و اعضای اوپک پلاس به نظر می رسد با جدیت بیشتری به تعهدات خود پایبند بوده اند.
شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی در نشست روز چهارشنبه کمیته نظارتی مشترک وزیران اوپک پلاس اظهار کرد این تولیدکنندگان قرار است محدودیت عرضه را از اوت به 7.7 میلیون بشکه در روز کاهش دهند اما کاهش تولید در واقع بیشتر خواهد بود زیرا کشورهایی که طی ماههای گذشته به تعهداتشان عمل نکردند، قرار است تا سپتامبر به جبران پرداخته و تولیدشان را به میزان بیشتری کاهش دهند.
اوپک پلاس برآورد کرده که مجموع کاهش تولید نفت این گروه در ماههای اوت و سپتامبر باید حدود 8.5 میلیون بشکه در روز باشد زیرا عراق، نیجریه، آنگولا، روسیه و قزاقستان باید برای جبران عدم پایبندی در ماههای گذشته، تولیدشان را به میزان بیشتری کاهش دهند.
بعلاوه تولیدکنندگان آمریکایی هم تولیدشان را به میزان چشمگیری کاهش داده اند و ذخایر نفت آمریکا در هفته منتهی به 10 ژوییه به میزان 7.5 میلیون بشکه کاهش پیدا کرد که کاهش روزانه تولید به میزان 2.1 میلیون بشکه را نشان می دهد.
بر اساس گزارش اویل پرایس، از هم اکنون تا 30 سپتامبر که زمان نشست بعدی اوپک پلاس است، اتفاقات زیادی ممکن است روی دهد اما به نظر می رسد فعلا تولیدکنندگان نفت درس گرفته اند و تمایلی ندارند به این زودی با عوامل بنیادین بازار مبارزه کنند.