من همیشه فکر میکردم مدیریت مالی در زندگی خودم یعنی اینکه که بتوانم پول و درآمدم را به گونهای مدیریت کنم که تا انتهای ماه کم نیاورم! و بتوانم بخشی از آن را پسانداز کرده و یا در بهترین حالت، بخشی از این پسانداز را در کاری سودآور سرمایهگذاری کنم و این یعنی مالی که در اختیار داشتهام را مدیریت کردهام. اما شاید پر بیراه هم نباشد اگر بگوییم مدیریت مالی یعنی همین. مدیریت مالی به نظر شما چه معنایی دارد؟ شما تا چه اندازه با این علم آشنایی دارید؟ اگر تا انتهای این مطلب همراه من باشید شناخت بیشتر و آسانتری از علم مدیریت مالی پیدا خواهید کرد و من به شما خواهم گفت که بر چه اساسی میتوانید درآمد و سرمایه خود را مدیریت کنید همچنین با وظایف مدیر مالی در شرکتها، کارخانجات و یا هر جایی که با استفاده از سرمایه، کسب و کاری راه افتاده است، آشنا خواهید شد.
مدیریت مالی چه علمی است؟
مدیریت مالی Financial management در تعریف علمی و آکادمیک یعنی داشتن برنامه ریزی صحیح، سازماندهی و همچنین کنترل درست سرمایه، تا بتوان ضمن حفظ بودجه و استفاده از وجوه شرکت، آن را به سودآوری رسانده و دوباره از این سود در چرخه سرمایهگذاری استفاده نمود.
اما به زبان سادهتر مدیریت مالی به علمی اطلاق میشود که در آن شما از یک سری دستورالعملها و یا تکنیکها استفاده نمایید تا به کمک آنها بتوانید چرخ مالی زندگی و فعالیت کاری خود را بگردانید. درواقع با آموختن علم مدیریت مالی یاد میگیرید که دورنمای روشنی را در حوزه کاری، کسب سرمایه، هزینهها و مخارج خود در ذهن مجسم کنید و پیش بروید.
شاید وقتی تا این قسمت نوشتهی من را میخوانید، با خود بگویید امروزه تمامی تلاش کاری ما منحصر به اتفاقات سیاسی و اقتصادی و... است و من نمیتوانم به تنهایی عمل کنم. بله درست است! من هم با شما موافقم. بیشک اتفاقات مختلف میتواند بر دخل و خرج، سرمایهگذاری و کسب درآمد ما تاثیر زیادی داشته باشد و ما نمیتوانیم در این حوزه به صورت فردی عمل کنیم؛ زیرا تمامی عملکردهای ما به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم به عملکرد دیگران وابسته است. اما نکته مهم دقیقا همین جاست که ما بتوانیم با تغییر شرایط روز، خودمان و کارکردهایمان را تغییر دهیم و در مسیر روشنتری قدم بگذاریم.
وظایف مدیر مالی چیست؟
با توجه به سه اصل مهم در مدیریت مالی که بر مواردی مانند: کسب درآمد، پس انداز درآمد حاصله و همچنین سرمایهگذاری درآمد استوار است، وظایف مدیر مالی را میتوان اینگونه تشریح کرد.
مدیریت مالی ارشد یک سازمان و به طور کل یک کسب و کار باید بتواند سرمایه مورد نیاز برای یک کسب و کار را برآورد کند و تخمین بزند یعنی به شما بگوید برای شروع اولین قدمها شما به چه میزان سرمایه نیاز دارید.
پس از این مورد فرد فعال در بخش مدیریت مالی باید بتواند دارایی، هزینهها و همچنین بدهیهای مجموعه را برآورد کرده و برای پرداخت آنها تصمیم گیریهای لازم را انجام دهد.
هنگامی که از راههای مختلف مانند سهام، اوراق قرضه و وام دریافتی از بانکها وجوه نقدی حاصل میشود مدیریت مالی ارشد باید بتواند برای این بخش از سرمایه تصمیمگیریهای درست و اصولی داشته باشد و آنها را نظم بخشد.
از دیگر وظایف مدیریت مالی ارشد هر کسب و کاری میتوان به مدیریت موجودی اشاره کرد. او باید بتواند بزرگترین و یا حتی کوچکترین هزینههای شرکت و یا کسب و کار را به به بهترین روش کنترل و مدیریت نماید.
ساختار مدیریت مالی در زندگی و درآمد فردی
حال که به صورت کلی با وظایف مدیر مالی آشنا شدید، میتوانید همین ویژگیها را در زندگی فردی خود اجرا کنید و درآمد خود را مدیریت کرده و آن را افزایش دهید. یک جمله جالب در این زمینه خوانده بودم که میگفت اگر در علم مدیریت مالی و درآمد خود مهارت لازم را ندارید، پس پولی پس انداز نمیکنید. چرا که هنگامی که شما ندانید دخل و خرجتان و هزینههای اضافی و واجبتان کدام چقدر و کدام است، پس نمیتوانید پسانداز داشته باشید و این پسانداز را دوباره وارد بازار کسب و کار خود کنید!
بگذارید یک مثال ساده بیاورم؛ ما میتوانیم پول خود را به دو صورت خرج کنیم؛ لباسهای زیبا بخریم و یا غذاهای بیشتری بخوریم و این پول را صرف چیزهایی کنیم که زود فراموش میشوند و یا از بین میروند و یا آن را در جایی سرمایهگذاری کنیم که برای ما تولید درآمد بیشتری میکند. شما کدام را میپسندید؟
حتما میگویید معلوم است که موافق با سرمایه گذاری و تولید درآمد بیشتر هستم و میخواهم پولدار شوم اما دقیقا نمیدانم باید چکار کنم؟ من به شما میگویم درآمد کسب کنید. شاید این جمله برایتان خنده دار باشد و یا عصبانی شوید، اما باور کنید اصل قضیه "کسب درآمد بیشتر" است.پس به چند نکته توجه ویژه داشته باشید:
- به درآمد ثابت قانع نباشید.
مدیریت مالی ایجاب میکند به درآمد ثابت و ماهانه خود راضی نباشید و اگر به عنوان کارمند یا کارگر درآمد ثابتی دارید باید سعی کنید با استفاده از یک کار دوم و یا کسب مهارتهای بیشتر درآمدتان را افزایش دهید. من اینجا از تحصیلات حرف نمیزنم. تحصیلات و کسب مدرک خوب است اما اگر در اجرای آن مهارت نداشته باشید ارزشی نخواهد داشت. دنیا پر است از تحصیل کردههایی که نمیتوانند از علمی که به صورت آکادمیک آموختهاند کسب درآمد کنند. کسب و کاری هر چند کوچک در کنار شغل اولیه خود راهاندازی کنید. این کسب و کار میتواند به صورت فعالیت خانگی باشد مانند خیاطی، تولید زیورآلات و یا بافت البسه و یا با مهارتی که دارید کارهایی را به صورت دورکاری انجام دهید. ترجمه، ویرایش و ادیت فیلم و عکس، انجام کارها و پروژههایی مانند طراحی، نقشه کشی و برنامه نویسی و .. میتواند به عنوان کار دوم و البته درآمدزا به شما کمک کند.
- دخل و خرجتان را محاسبه کنید.
یکی از مهمترین کارها در علم مدیریت مالی آن است که شما بتوانید برای درآمد خود برنامه ریزی کنید. بدانید چقدر درآمد دارید و به نسبت آن خرج کنید. برای هر ماه خود درآمد را بودجه بندی کنید و از خرجهای اضافی بزنید تا بتوانید برای کارهای مهمتر و یا اتفاقات از پیش تعیین نشده مانند خرابی لوازم، بیماری و .. بودجهای را در اختیار داشته باشید.
لازم نیست همیشه خودتان کار کنید. اگر مالی را پسانداز کردهاید، آن را در جایی سرمایهگذاری کنید و اجازه دهید پول شما برایتان کار کند. همانطور که پیشتر هم اشاره کردهام بخشی از علم مدیریت مالی همین است. به عنوان مثال سهام بخرید و به سود و زیان احتمالی آن فکر نکنید. در این جور مواقع باید یاد بگیرید که حتی با زیانی که گاهی این نوع سرمایهگذاریها میتوانند داشته باشند کنار بیایید و ریسک آن را بپذیرید.
- مخارج و هزینههای خود را اولویتبندی کنید.
علم مدیریت مالی و زیرمجموعه هایی مانند مدیریت مالی ارشد به ما میگوید باید برای زندگی خود برنامه داشته باشید. به عنوان مثال شاید اولویتتان تعویض یخچال قدیمی و از کار افتادهتان باشد. بنابراین نیاز است از هزینههای جانبی خود که به چشم نمیآید اما میتواند در از دست رفتن بودجه شما نقش داشته باشد، بکاهید.
مدیریت مالی را با ماهان تیموری بیاموزید
تا اینجا با بحث مدیریت مالی و همچنین وظایف مدیریت مالی در کسب و کارهای بزرگ مانند شرکتها و کارخانجات آشنا شدید و آموختید که میتوانید با راهکارهایی ساده مسیر درستی را برای مدیریت مالی درآمد و مخارج زندگی خود بیابید. اما اگر میخواهید در این حوزه اطلاعات بیشتری را بدست آورید به شما پیشنهاد میکنم از دوره های آموزشی ماهان تیموری استفاده کنید. ماهان تیموری به عنوان بنیانگذار بیزینس کوچینگ و هوش مالی در ایران توانسته است در مدت چند سال با استفاده از بینش علمی و تجربه، به روشهای نوینی در کسب و کار و مدیریت مالی دست یابد. او اکنون سعی دارد دانش و تجربهی خود را با تمامی افرادی که دوست دارند در کسب و کار و سرمایهگذاری خود موفق شوند و درآمد خود را افزایش دهند، به اشتراک گذارد.