خبرگزاری تسنیم: علی باقری در همایش بین المللی «افول آمریکا؛ روند گذشته و تحولات آینده» که امروز (سه شنبه) در لانه جاسوسی سابق آمریکا برگزار شد، تصریح کرد: افول رهبری آمریکا در جهان بحث جدیدی نیست و وجوه مختلف هم دارد و علل متفاوتی هم دارد.
وی با اشاره به تلاشها و برنامههای جدی آمریکا برای سلطه بر جهان خاطر نشان کرد: اولین و مهمترین خللی که در این ایده و تفکر آمریکاییها ایجاد شد، باتلاق عراق بود. اتفاقی که در عراق افتاد امتداد مترتب بر یک واقعیت در صحنه عراق بود و آن امتداد تفکر انقلاب اسلامی در عراق بود. یعنی آن چیزی که باعث شکست آمریکاییها در عراق شد و آنها را مجبور کرد در دوره اوباما با سیاست به اصطلاح تغییر از منجلاب عراق خارج شوند در واقع قدرت نرمی بود که بر اساس تفکر انقلاب اسلامی ایجاد شده بود و آن به میدان آمدن مردم باورمند بود که نقش مهمی در شکست آمریکا در عراق داشت و این یک مولفهای بود که آمریکاییها برای آن هیچ محاسبهای نداشتند.
معاون سیاست خارجی و امنیت بینالملل دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی ایران تصریح کرد: هرچقدر مولفههای نرم قدرت آمریکا در مدیریت جهانی افزایش پیدا کند آمریکاییها به آن جایگاه رهبری که مدنظرشان هست بیشتر نزدیک میشوند اما الان که شما نگاه میکنید مولفه های قدرت نرم آمریکا که بر گرفته از مکتب لیبرالیسم است حتی داخل خود آمریکا به چالش کشیده شده است. در حال حاضر آزادی، دموکراسی، حقوق بشر، توسعه متوازن یعنی شاخصهای که آمریکاییها بر اساس آنها میخواستند هیمنه خود را بر جهان گسترش بدهند از داخل دچار خلل شدهاند.
باقری افزود: شعار ترامپ مبنی بر «اول آمریکا» یا «آمریکا اول» دال بر این است که آمریکاییها اول باید مشکلات خود را در داخل حل کنند این در واقع نشان میدهد که نه تنها هژمون بلکه رهبری آمریکا توسط خودشان در داخل به چالش کشیده شده و این نوعی عقبگرد است.
معاون سیاست خارجی و امنیت بینالملل دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی کشورمان درباره مذاکره با آمریکا گفت: رفتار، خوی و سرشت آمریکاییها به جهت ویژگی استکباری و سلطه جویانه آنها به گونهای است که نه اهل مذاکره هستند و نه اهلیت مذاکره را دارند.
وی تشریح کرد: آمریکاییها اهلیت مذاکره را ندارند چرا که به مذاکره صرفا تاکتیکی نگاه میکنند و نگاه راهبردی ندارند. یعنی میخواهند با مذاکره ابزار قدرت طرف مقابل را بگیرند تا بتوانند وارد مرحله بعدی شوند و در نهایت او را تسلیم کنند. یعنی مذاکره برای آمریکایها جایگزین عدم پرداخت هزینههای گزینههای دیگر است. به همین دلیل، آمریکاییها اهلیت مذاکره را ندارند.
عضو تیم سابق مذاکره کننده هستهای ایران در ادامه گفت: نکته دوم اینکه آمریکاییها اهل مذاکره نیستند به دلیل اینکه پایبندی و الزامات مذکراه را ندارند و برجام مصداق واقعی این مسئله است که نشان میدهد آمریکاییها نه اهلیت مذاکره را دارند و نه اهل مذاکره هستند.
وی در پاسخ به این مسئله که عدهای در داخل معقتدند رویکرد بایدن با ترامپ متفاوت است و در صورت پیروزی میتوان با او وارد مذاکره شد، گفت: در مرحله اول باید دید خود بایدن چه میگوید. وی اخیرا در مطلبی که منتشر کردند نگاه خود را درباره ایران روشن کرد. بایدن و تیم او بر این نکته تاکید دارند اگر ما مسئولیت را به عهده بگیریم مذاکراتی را شروع میکنیم که همزمان شامل پرونده هستهای و سیاست منطقهای ایران باشد.
باقری تاکید کرد که این در واقع همان ایده ترامپ است که تیم بایدن تکرار میکند هرچند نوع و شیوه تعاملی آنها متفاوت است ولی هدف همان هدف است که عملا تعقیب میکنند و این چیزی است که آنها در نوشتهها و اظهارات خود در این دوره از انتخابات مطرح کردهاند.