ماهان شبکه ایرانیان

تغذیه مناسب دوران سالمندی

انرژی در سالمندان به دلیل کم شدن بافت عضلانی و تحرک بدنی کاهش می‌یابد.

تغذیه مناسب دوران سالمندی

تحریریه ماهنامه دنیای سلامت

 

 از دیرباز انسان در جستجوی راه‌هایی برای حفظ سلامتی و افزایش طول عمر بوده است. معمولاً با افزایش سن، یک سری تغییرات فیزیولوژیک در افراد ایجاد می‌شود که این تغییرات با کاهش قدرت بدنی، اختلال در سیستم‌های ایمنی، گوارشی، قلبی- عروقی، عصبی و ... همراه است. داشتن تغذیه صحیح و انجام ورزش‌های سبک مثل پیاده‌روی، از عوامل مؤثر در حفظ سلامتی و شادابی، به‌ویژه در دوران سالمندی است. 

نکات تغذیه‌ای

برنامه غذایی سالمندان، همانند برنامه‌های غذایی گروه‌های سنی دیگر، باید شامل تمام گروه‌های غذایی و با رعایت سه اصل تنوع، تعادل و تناسب تنظیم گردد. نیاز به انرژی در سالمندان به دلیل کم شدن بافت عضلانی و تحرک بدنی کاهش می‌یابد.

گروه نان و غلات
این گروه شامل انواع نان، به‌خصوص نان سبوسدار، برنج، ماکارونی، سیب‌زمینی و سایر غلات می‌باشد. توصیه می‌شود سالمندان طبق نیاز انرژی و فعالیت بدنی، روزانه 6-9 واحد از این گروه غذایی مصرف کنند. هر واحد از این گروه برابر با یک برش (به اندازه کف دست بدون انگشتان) معادل 30 گرم از انواع نان (در مورد نان لواش 3-4 کف دست)، نصف لیوان ماکارونی یا برنج پخته و یا یک عدد سیب‌زمینی پخته متوسط است.

گروه‌های غذایی

گروه نان و غلات، گروه سبزی‌ها، گروه گوشت، ماهی، مرغ، حبوبات و تخم‌مرغ

 شیر و فرآورده‌های آن 
 این گروه شامل موادی مانند شیر، ماست، پنیر، کشک، دوغ و بستنی می‌باشد. مواد غذایی این گروه تأمین‌کننده بخشی از پروتئین، کلسیم، فسفر و برخی مواد مغذی دیگر هستند. توصیه می‌شود سالمندان روزانه 2-3 واحد از این گروه غذایی مصرف کنند. هر واحد از این گروه برابر است با یک لیوان شیر یا ماست، یک و نیم لیوان بستنی کم‌چرب، 30-45 گرم پنیر. 
 گروه گوشت، تخم‌مرغ، حبوبات و مغزها 

این گروه شامل انواع ماهی، مرغ، گوشت قرمز، تخم‌مرغ، انواع حبوبات و مغزها (گردو، بادام، فندق، پسته و ...) است که  پروتئین، آهن، برخی از ویتامین‌ها و املاح بدن را تأمین می‌کنند؛ به‌ویژه مغزها که حاوی مواد آنتی‌اکسیدان و چربی‌های مفید هستند. مقدار مورد نیاز روزانه برابر با 2 واحد است که هر واحد معادل 60 گرم از انواع گوشت پخته (3 تکه خورشتی یا 2 کف دست برش ماهی) یا 2 عدد تخم‌مرغ یا یک لیوان حبوبات پخته یا نصف لیوان حبوبات خام و یا نصف لیوان از انواع مغزها می‌باشد.

اهمیت مصرف مایعات 
 در دوران سالمندی میزان آب بدن و احساس تشنگی کاهش می‌یابد و همین مسأله زمینه ابتلا به عفونت‌های دستگاه ادراری، تنفسی، زخم‌های بستر و یبوست را افزایش می‌دهد؛ بنابراین مصرف 6-8 لیوان آب در روز ضروری است. نوشیدن آب آلو یا آب برگه‌ها نیز سبب گوارش بهتر و دفع راحت‌تر می‌شود.

توصیه‌ها 
در دوره سالمندی، مصرف روغن‌های گیاهی، مانند روغن زیتون به جای روغن‌های نباتی جامد و چربی‌های حیوانی توصیه می‌گردد. بهتر است تعداد وعده‌های غذایی روزانه افزایش و حجم هر وعده کاهش یابد.  برای جلوگیری از پوکی استخوان، شیر و فرآورده‌های کم‌چرب آن، ماهی و مغزهایی مثل بادام، گردو و سبزی‌هایی مانند انواع کلم باید در برنامه‌ غذایی روزانه گنجانده شود.  به سالمندانی که مشکل جویدن دارند، توصیه می‌گردد غذاهای خردشده، پوره، آبمیوه طبیعی و آب سبزی‌ها را در برنامه غذایی روزانه خود استفاده کنند. 

ورزش‌های سبک، مانند پیاده‌روی و نرمش به برنامه فعالیت روزانه اضافه شود.  هر روز دست‌کم 20 دقیقه در معرض نور مستقیم خورشید (در زمان اوج تابش خورشید نباشد) قرار گیرند.  مراجعه به متخصص تغذیه و رژیم درمانی برای مشاوره و برخورداری از سلامت تغذیه‌ای، توصیه می‌گردد.  برای پیشگیری و کنترل بیماری‌هایی نظیر دیابت، چاقی، قلبی- عروقی و ... کنترل وزن مناسب توصیه می‌گردد.  برای کاهش خطر بیماری‌های قلبی- عروقی، بهتر است از گوشت‌های سفید بدون چربی و بدون پوست (ماکیان و ماهی) استفاده شود.

 

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان