خبرگزاری مهر: رای الیوم در مطلبی با اشاره به تلاشهای مصالحه میان دوحه و چهار کشور عربی، آورده است: فیصل بن فرحان وزیر خارجه سعودی بسیاری شبهات مربوط به تلاشهای مربوط به آشتی میان قطر و چهار کشور عربی را برطرف کرد و بسیاری از اخبار هم این را حتمی می دانند. فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی در اظهارات خود درباره آشتی با قطر و حل بحران خلیج فارس اعلام کرد:« همه طرفهای درگیر این پرونده در راه حل نهایی مشارکت میکنند و عربستان با همه شرکای خود در این زمینه همکاری دارد و ما ارزیابیهای مثبتی داریم».
این رسانه می نویسد: فرحان از مشارکت کشورش با سه کشور ائتلاف ضد قطر یعنی مصر، بحرین و امارات سخن می گوید؛ اما هیچ واکنشی از سوی این سه کشور در قبال این موضوع وجود ندارد و سفر جرد کوشنر فقط به ریاض و دوحه محدود شد
فرحان از مشارکت کشورش با سه کشور ائتلاف ضد قطر یعنی مصر، بحرین و امارات سخن می گوید اما هیچ واکنشی از سوی این سه کشور در قبال این موضوع وجود ندارد و سفر جرد کوشنر فقط به ریاض و دوحه محدود شد
.
رای الیوم در ادامه سئوالاتی مطرح می کند از جمله اینکه آنچه آمریکاییها به بیرون نشت داده اند برخی جوانب آشتی قطر و عربستان را روشن کرد؛ اما هنوز علامت سئوالهای بسیاری وجود دارد و چرا این سانسور و سکوت مبالغه آمیز از سوی کوشنر و مسئولان در پایتخت هایی که به آنها سفر کرده است یعنی قطر و دوحه وجود دارد؟ چرا دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با عبدالفتاح السیسی همتای مصری خود گفتگو کرده است و با سران کشورهای حوزه خلیج فارس گفتگویی نداشته است؟
این رسانه آورده است: آنچه ابهام را بیشتر می کند این است که نه کوشنر نه مسئولان در دوحه و قطر درباره این آشتی اظهار نظری نکرده اند و اینکه چرا خوش بین به راه حل نهایی برای این بحران سه ساله هستند، زیرا آنچه می شنویم فقط تمجید و استقبال است؛ اما خرسندی از بابت چه و بر اساس چه شاخصی؟ درست است که آتش بس رسانه ای را در رسانه های قطری و سعودی طی سه روز گذشته شاهد هستیم اما ناظران امور هیچ تماس مستقیم یا غیرمستقیم میان مسئولان دوحه و ریاض یا همتایان آنها در قاهره، ابوظبی و منامه ندیده اند.
درست است که آتش بس رسانه ای را در رسانه های قطری و سعودی طی سه روز گذشته شاهد هستیم اما ناظران امور هیچ تماس مستقیم یا غیرمستقیم میان مسئولان دوحه و ریاض یا همتایان آنها در قاهره، ابوظبی و منامه ندیده اند.
رای الیوم می نویسد: شبکه تلویزیونی «انبیسی» آمریکا در گزارشی خبری اعلام کرد: توافق آشتی میان عربستان و قطر زمانی انجام میشود که عربستان سعودی حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای تجاری قطر باز کند و در مقابل دولت قطر شکایت خود را علیه این اقدام ریاض در دادگاههای آمریکایی و بینالمللی پس بگیرد. شاید اطلاعات موجود در این رسانه آمریکایی تا حدودی درست باشد، اما بهخودی خود برای دستیابی به موفقیت بزرگی که مقامات کویت و عربستان و قطر اعلام کردند بهویژه در سایه بزرگی و پیچیدگی این بحران و پیامدهای آن طی سهسال گذشته و کمپینهای رسانهای که طرفین علیه یکدیگر داشتند، کافی نیست.
این رسانه در ادامه پرسشهایی را مطرح می کند از جمله اینکه؛ آیا قطر به شروط 13 گانه ای که همواره آنرا مغایر با حاکمیت خود دانسته، تن داده است؟ نکته مهم دیگر درباره بحران خلیج فارس مربوط به زمان این آشتی و اقدامات سیاسی، نظامی، اجتماعی و اقتصادی ناشی از آن است، آیا در چارچوب اتحادی است که دولت ترامپ قصد دارد از آن بهعنوان بخشی از آمادگیهای خود جهت اجرای پروژههای صهیونیستی و اقدامات ضدایرانی استفاده کند؟ یا این روند مقدمهای برای عادیسازی جمعی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با رژیم صهیونیستی است؟
رای الیوم می نویسد: هر آنچه درباره تلاش های مربوط به آشتی میان دوحه و ریاض بیان شده است بیشتر کلی گویی است و از هدف واقعی دور است که این ابهامات و پرسشهای زیادی در میان ناظران امور منطقه که ما هم در میان آنها هستیم، به وجود می آورد.
راز تماس تلفنی ترامپ با رئیس جمهور مصر
این رسانه آورده است: در این میان تماس تلفنی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهوری مصر در جمعه گذشته ممکن است از اهمیت بالایی برخوردار باشد؛ زیرا موضع مصر مخالفت با هرگونه مداخله در امور ایران و همچنین پرهیز از هرگونه برنامهریزی برای اقدامات ضدایرانی است
موضع مصر مخالف هرگونه مداخله در امور ایران و همچنین پرهیز از هرگونه برنامهریزی برای اقدامات ضدایرانی است
؛ بنابراین بعید نیست رئیسجمهور شکستخورده آمریکا تلاش میکند تا سران مصر را وادار به تغییر موضع در این زمینه کند.
رای الیوم نوشت: ترامپ شکست خورده که 6 هفته بعد تقریبا قدرت را ترک می کند، می تواند شیخ نشیان خلیج فارس را با همان اهرم های باج گیری و اوباش گری تهدید کند و یا حتی رژیم های آنها را با پایگاههای نظامی و ناوهای جنگی خود در این کشورها تغییر دهد اما این کار را نمی تواند با مصر انجام دهد از این رو موضع مصر در قبال این آشتی بسیار سرنوشت ساز خواهد بود. روزهای آتی به پرسش های بسیاری در این زمینه و اهداف واقعی سفر جرد کوشنر داماد و مشاور رئیس جمهور آمریکا، پاسخ خواهد داد.