گروه سیاست سایت فردا – همین چند روز قبل بود که رسانههای مختلف از جدی شدن احتمال کاندیداتوری سیدابراهیم رئیسی، رئیس دستگاه قضا در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو خبر دادند، اما این طور که به نظر میرسد، این گمانه آنقدرهای که میگفتند هم جدی نبوده است.
اول بار سایت «نامه نیوز» در گزارشی با اشاره به اینکه «در محافل سیاسی شنیده میشود احتمال نامزدی ایشان (رئیسی) قوت گرفته است» نوشت: «طبعا مطرح شدن احتمال نامزدی آقای رییسی یک اتفاق مهم در مناسبات انتخاباتی اصولگرایان است. زیرا بر اساس تجربه سال 96 این احتمال میرود که اجماع بر او صورت گیرد. در همین زمینه دو روز پیش سید حسین نقوی حسینی گفت که: «اصولگرایان تنها در صورتی به اجماع میرسند که آقای رئیسی نامزد انتخابات شود». یا حسن غفوریفرد که در گفتگو با «خبرآنلاین» گفته است: «اکنون دو گروه از کاندیداها مطرح هستند. گروه اول بزرگانی، چون محسن رضایی، محمد باقر قالیباف، میرسلیم، علی لاریجانی، جلیلی، عارف، اسحاق جهانگیری که چهرههای شناخته شده و قدیمی هستند و در چند انتخابات اخیر به نحوی فعال بودند. گروه دوم دوستان و بزرگان جدید و شاید کمتر شناخته شده هستند مانند سردار حسین دهقان، سعید محمد، اردکانیان، عزت الله ضرغامی، آذری جهرمی و شاید عباس آخوندی و دیگران و فریدون عباسی که برای اولین بار در این سطح مطرح میشوند. در این میان یک نفر استثنا است و آن هم آیت الله سید ابراهیم رییسی میباشد که به خصوص با توجه به اقدامات بسیار شجاعانه ایشان در قوه قضاییه ظرفیت ایجاد سونامی رای به قول شما را دارد».
این گمانه، اما خیلی زود تکذیب شد. مثلا عباس سلیمی نمین در گفتگو با «نامه نیوز» که خودش این بحث را شروع کرده بود، گفت: «من عکس این مطلب را شنیدهام. ضمن اینکه بر اساس فهم مدیریتی و سیاسی بعید میدانم که وارد این عرصه شود، مگر اینکه شرایط تغییر کند. در شرایط کنونی، اما کاندیداتوری او مطرح نیست.»
حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه نیز در مصاحبه دیگری به «نامه نیوز» گفت: «برخی آقای رئیسی را به عنوان نامزد مطلوب مطرح میکنند، چون مورد توافق ائتلافهای مختلف است. اما ایشان تا الان قبول نکردهاند و استدلالشان هم این است که ماموریتی دارند و باید آن را به انجام برسانند.»
تکذیبیه بعدی را نیز محمدرضا باهنر، دبیرکل حزب جامعه اسلامی مدرسین روی این گمانه گذاشت. او امروز در مصاحبه با سایت «برنا» گفته است: «در ارتباط با کاندیداها شایعه زیاد است، اما به طور جدی قالیباف و رییسی مطرح هستند. خود من یک ماه پیش با رییسی صحبت کردم و ایشان به صورت جدی گفتند که من نمیآیم. ولی عوامل محیطی درباره حضور او تعیین کننده هستند.»
این طور که معلوم است، رئیس دستگاه قضا تا کنون تصمیمی درباره ورود به انتخابات ریاست جمهوری آتی ندارد و بیشتر وقت و انرژی خود را صرف انجام ماموریتش در قوه قضاییه کرده است. یعنی همان جایی که بنا به اذعان سیاسی در هر دو جریان اصلاح طلب و اصولگرا بعد از ورود وی با تحولات مثبتی همراه بوده است. با این حال عالم سیاست، عالم ممکنات است و باید دید که آن درخواستها و پیشنهادات به رئیسی که ترقی و سایرین از آن صحبت میکنند، چقدر در تغییر نظر ابراهیم رئیسی موثر خواهد بود.