سرویس اقتصاد مشرق- بانک مرکزی در گزارشی به تمجید از اقداماتش در مدیریت نقدینگی پرداخته است. در گزارش بانک مرکزی که با عنوان «تحلیل تحولات اقتصادکلان و اقدامات ضدتورمی بانک مرکزی در آذر 1399» منتشرشده، در چند جا بر موفقیت در مدیریت نقدینگی تاکید شده است.
بانک مرکزی در این گزارش فقط رشد نقدینگی را آورده و اشارهای به حجم نقدینگی نکرده است.
بر اساس اعلام بانک مرکزی رشد دوازدهماهه نقدینگی، در پایان آذر معادل 38.3 درصد بوده است.
بدین ترتیب مشخص میشود که حجم نقدینگی در پایان آذرماه امسال از مرز 3000 هزار میلیارد تومان نیز عبور کرده و به عدد 3128 هزار میلیارد تومان رسیده است. احتمالا بانک مرکزی نسبت به عبور حجم نقدینگی از رقم 3000 میلیارد تومان احساس رودربایستی داشته و آن را در گزارش خود درج نکرده است.
این رقم عظیم نقدینگی، حاوی چند نکته مهم است که بانک مرکزی تمایلی ندارد افکار عمومی از آن باخبر باشند که در ادامه اشاره میشود:
1- در 12ماه منتهی به آذرماه امسال 866هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید به اقتصاد کشور تزریق شده است. یعنی تقریبا دو برابر کل حجم نقدینگی در ابتدای دولت روحانی در سال 1392.
2- حجم نقدینگی نسبت به زمان شروع به کار عبدالناصر همتی در بانک مرکزی (مرداد 1397) تقریبا دو برابر شده است. در آن زمان حجم نقدینگی 1646هزار میلیارد تومان بود.
3- از ابتدای دولت روحانی تا قبل از ریاست همتی در بانک مرکزی، به طور متوسط ماهانه 19550 میلیارد تومان نقدینگی جدید در اقتصاد کشور ایجاد شد اما از ابتدای ریاست همتی تاکنون ماهانه 52000 میلیارد تومان خلق نقدینگی صورت گرفته است، یعنی 2.7 برابر بیشتر شده است.
4- در 9 ماه نخست امسال به طور میانگین هر روز 2379 میلیارد تومان نقدینگی جدید به اقتصاد کشور تحمیل شده است.
5- از ابتدای ریاست همتی در بانک مرکزی به طور متوسط روزانه 1700 میلیارد تومان بر حجم نقدینگی افزوده شده است. این شاخص از ابتدای دولت روحانی تا قبل از ریاست همتی حدود 650 میلیارد تومان در روز بود.
6- بر اساس آمار فوق، بیش از 85درصد نقدینگی موجود در اقتصاد کشور در دوره دولت روحانی ایجاد شده است که البته بیش از نصف آن در دوره 28 ماهه ریاست همتی بر بانک مرکزی ایجاد شده است.