در روستای زیبای کهک مهمان خانه ملاصدرا شوید

فضاهای ایرانی و اسلامی: دوست دارید پا جای پای ملاصدرا بگذارید؟ با یک سفر تاریخی تفریحی چطورید؟ اگر دوست دارید سری به روزگار ملاصدرا بزنید و در هوای این فیلسوف بزرگ نفس بکشید، کافیست شال و کلاه کنید و راهی قم شوید

فضاهای ایرانی و اسلامی: دوست دارید پا جای پای ملاصدرا بگذارید؟ با یک سفر تاریخی تفریحی چطورید؟ اگر دوست دارید سری به روزگار ملاصدرا بزنید و در هوای این فیلسوف بزرگ نفس بکشید، کافیست شال و کلاه کنید و راهی قم شوید. شهری که ملاصدرا بخشی از زندگی خود را در نزدیکی آن گذرانده است. در یکم خرداد ماه سالروز بزرگداشت این فیلسوف ایرانی چیدانه بر آن شده است تا همراه با شما در خانه ملاصدرا قدمی بزند و با بافت تاریخی اطراف، معماری و طراحی داخلی آن بیشتر و بهتر آشنا شود.

"صدرالدین محمد بن ابراهیم قوام شیرازی" معروف به ملاصدرا و صدرالمتألهین فیلسوف نام آشنای ایرانی است که در سال 980 قمری در شهر شیراز به دنیا آمد و در  1045 قمری درگذشت. کارهای او را می‌توان نمایش دهنده نوعی تلفیق از هزار سال تفکر و اندیشه اسلامی پیش از زمان او به حساب آورد. کتاب و نوشته های به جا مانده از ملاصدرا را حدود پنجاه اثر می دانند که پس از قرن ها همچنان مورد توجه اهل تفکر است.

یا آرامگاه دیگر مشاهیر ایران در چیدانه آشنا شوید: معماری آرامگاه خیام، مقبره فردوسی، آرامگاه سعدی، آرامگاه عطار  و...

حدود 12کیلومتر که از قم به سمت کاشان بروید، چشمتان به دوراهی سرسبزی روشن می شود که وسط جاده کویری قم- کاشان، مثل زمرد می درخشد. دو راهی کوتاهی که شما را به روستای کهک می رساند که خوش آب و هواترین روستای منطقه به شمار می رود. جایی که روزگاری صدرالمتالهین پا بر خاک آن گذاشته است.

به یاد داشته باشید که پس از این سفر کوتاه می توانید سری بزنید به کاشان و معماری تاریخی کاشان، جاذبه های گردشگری کویر را انزدیک ببینید.

برای دیدن خانه ملاصدرا کافی است به انتهای بافت سنتی روستای کهک در قم بروید. یعنی منتهی الیه غرب روستای کهک در محله چال حمام. در انتهای یکی از مسیرهای هلالی شکل روستا به خانه ملاصدرا  می رسید. ساختمان خشتی زیبایی که در داخل یک باغ قرار گرفته و فضایی گیرا و قدیمی با طراحی سقف طاقی شکل, به سلیقه نیاکانمان و پوشش گنبدی را مقابل چشمان شما قرار می دهد.

هرچند حضور و اقامت ملاصدرا در کهک قم، براساس منابع و مدارک معتبر قطعی و ثابت شده است، ولی در خصوص اقامت او در چهار صفه‏ای که به خانه ملاصدرا معروف است مدرک قاطعی وجود ندارد و در این مورد سخنان پراکنده‏ای، به خصوص از اهالی محل شنیده می‏ شود. 

مطلب پیشنهادی: یادگارهای شیخ بهایی به تاریخ

بنابراین شواهد و مدارکی از قبیل تاریخ بنای چهار صفه (با توجه به شواهد معماری) که همزمان با زندگی ملاصدرا در دوره صفوی بوده، شکل‏گیری مجموعه از  قبیل مسجد کوچک و آرامش محل که خارج از بافت متراکم روستایی بوده و همچنین نامگذاری‏هایی مانند چال آقا، که یک چاله طبیعی در کنار مجموعه است، می‏ تواند گویای حضور شخصیتی والامقام در این مکان باشد.

در حال حاضر خانه ملاصدرا شامل یک گنبد و سه صفه است که به همراه قسمت‏های مرمت شده اطراف، به عنوان خانه حکیم ملاصدرا مورد بازدید قرار می‏گیرد. دخل و تصرف ها در دوره های مختلف، تغییرات و صدمات کالبدی فراوانی را بر مجموعه باغ و بناهای همجوار وارد ساخته است اما خوشبختانه مجموعه در کل از پتانسیل فراوانی برخوردار است.

اولین آنها همان چهار صفه است با پی‏رنگ‏ها و شواهد باقی مانده از کل اثر؛ دومین عنصر شاخص مجموعه بنایی موسوم به عصاری می ‏باشد که در شمال غربی باغ قرار دارد که دارای ارزش معماری و فن‏آوری بالایی است.

مطلب پیشنهادی: زندگی به سبک ایرانی در خانه منوچهری کاشان

سومین بنا بنای کوچکی است که در شمال شرقی باغ قرار دارد (مسجد آقا). شاخص دیگر مجموعه، چاله ای طبیعی است به نام چال آقا که در جنوب غربی باغ قرار دارد و توسعه روستا را در این قسمت محدود کرده است.

عامل دیگری که بر ارزش‏های مجموعه افزوده است، رشته قنات پر آبی است که در این محدوده وجود دارد. بنابراین با توجه به موارد گفته شده، به نظر می‏رسد که می‏ توان با حفظ و مرمت این مجموعه باستانی و توجه کافی به طبیعیت ارزشمند اطراف آن مانند چال آقا و تأسیسات آن مانند قنات ها بر ارزش و اعتبار مجموعه باغ و خانه ملاصدرا افزود.

سوالات خود را در مورد بناهای تاریخی ایران، معماری و طراحی فضای داخلی و دکوراسیون منزل را در قسمت مشاوره دکوراسیون چیدانه با اهالی فن و کارشناسان در میان بگذارید.

اگر مشغول ساخت خانه یا بازسازی و تغییر دکوراسیون آنها هستید یا به دنبال افراد حرفه ای برای انجام این کار می گردید به اهالی فن چیدانه مراجعه کنید. در آنجا می توانید تصاویر مربوط به افراد یا شرکت های مختلف را ببینید و نمونه کارهای قبلی آنها را بررسی کنید.

مطلالب بیشتر: گشت و گذار در باغ صد و هفتاد ساله نگارستان
بوستان باغ ایرانی جایی برای رهایی از شلوغی های شهر
شکوه باغ های ایرانی از گذشته تا امروز
سفری در تاریخ با هتل ملک التجار یزد

منبع: گردآوری شده در تحریریه چیدانه

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان