سیر گیاهی است کاملا شناخته شده که دارای خاصیت های زیادی بر سلامت بدن می باشد، اما شنیدن نام سیر سیاه ممکن است برای برخی از افراد عجیب و ناشناخته باشد و باعث ایجاد سوالات زیادی در ذهن افراد شود. جالب است که بدانید سیر سیاه نیز مانند نوع معمولی آن دارای خواص مختلفی می باشد که در این مطلب به معرفی این خاصیت ها می پردازیم.
بررسی خواص سیر سیاه
سیر سیاه یا همان Black Garlic با تخمیر نمودن سیر تازه و خام به دست می آید که به آن Allium Sativum نیز گفته می شود. در این روش سیر خام و تازه را برای سه ماه به وسیله دستگاه های مخصوص در دمای بین 60 تا 90 درجه سانتی گراد و رطوبت مناسب بین 80 تا 90 درصد نگهداری می نمایند، در طی این مدت رنگ سیر تغییر کرده و سیاه می شود و مزه ای ملس یعنی ترش و شیرین پیدا می کند. سیر سیاه در مقایسه با سیر تازه بوی کمتری دارد.
همانطور که می دانیم سیر خام یک ماده غذایی مفید و بینظیر در جهان شناخته می شود که سرشار از آنتی اکسیدان بوده و آنتی بیوتیک های مختلفی در آن وجود داشته و همچنین خواص آنتی ویروسی دارد، مصرف سیر تازه در سراسر دنیا دیده می شود و همواره توسط متخصصان تغذیه و پزشکان پیشنهاد می شود، سیر سیاه نیز از این خاصیت ها مستثنی نبوده و دارای فوائد مهمی برای سلامت بدن می شود. در طول فرایند تبدیل سیر تازه به سیر سیاه آنتی اکسیدان هایی که در خواص سیر وجود دارند بیشتر شده و ترکیبات مهم و ناپایدار در سیم خام به ویژه آلین و آلیناز که از مواد تشکیل دهنده آلیسین هستند به موادی با خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار قوی به ویژه اس آلین سیستین یا SAC که از انواع آنتی اکسیدان های قوی می باشند تبدیل می گردند. از آنجا که سیر سیاه برای اغلب افراد ناشناخته است در ادامه این مطلب می خواهیم با انواع خواص آن آشنا شویم.
سیر سیاه و بررسی انواع خاصیت آن در مقایسه با سیر تازه
- اس الیل سیستینی که در سیر سیاه وجود دارد در مقایسه با آلیسینی که در سیر خام یافت می شود بسیار پایدارتر می باشد و خیلی بهتر در دستگاه گوارش جذب می شود و همچنین باعث می شود تا خاصیت آنتی اکسیدانی آنزیمها تقویت شوند، بعلاوه به عنوان تصفیه کننده قوی رادیکال های آزاد نیز محسوب می گردد و باعث می شود تا از التهاب سیستم ایمنی در بدن جلوگیری شود.
- سیر سر سیاه بجز SAC حاوی آمینو اسیدهای دیگری مثل اس الیل مرکپتوسیستین، پولی فنول، فلاونوئید، ترکیبات لیپیدی و ارگانیت دارای سولفور نیز است که باعث بیشتر شدن آنتی اکسیدان هایی مثل روی و سلنیوم می گردد.
- سیر سیاه نسبت به سیر خام دارای آب و رطوبت کمتری بوده و از این جهت سبب بهبود و تقویت خاصیت های مواد غذایی و آمینو اسیدهایی که در آن وجود دارد می گردد. طعم سیر سیاه نسبت به سیر خام سیرینتر است و هضم آسانتری نیز دارد، به خاطر آلیسین کم موجود در سیر سیاه برای افراد گرم مزاج بسیار مناسب تر می باشد و به خاطر از بین رفتن سولفور که طعم تند و بوی بد سیر ناشی از آن است، استفاده از این نوع سیر باعث بد بو شدن دهان نمی شود.
- در سیر خام موادی وجود دارند که از جذب کامل مواد مغذی موجود در سیر پیشگیری می کنند، وقتی که سیرر به روش تخمیر به سیر سیاه تبدیل می شود، میزان مواد مغذی که در سیر وجود دارند و با زیست بدن سازگاری بیشتری دارند افزایش می یابد و این موضوع سبب می شود تا جذب مواد مغذی موجود در سیر بیشتر شود.
- در طول فرآیند تبدیل سیر خام به سیر سیاه، پروتئین و فیبر و همچنین مواد معدنی بخصوصی مثل زینک، پتاسیم، منیزیم، آهن، منگنز، فسفر و سلنیوم که در سیر وجود دارند بیشتر می شود و این موضوع سبب می شود تا سیر سیاه نسبت به سیر تازه و خام مغذی تر باشد و ارزش غذایی بیشتری داشته باشد.
- همچنین باید بدانید که سیر سیاه نسبت به سیر خام دارای PH کمتری می باشد و همچنین دارای خاصیت اسیدی بیشتری است.
- سیر سیاه یک آنتی اکسیدان با قابلیت هضم قوی می باشد که دارای سولفوز لینولئیک اسید پلی فنال بوده و حدود 18 تا 20 آمینو اسید مورد نیاز بدن را تامین می نماید.
- خواص موجود در سیر سیاه حدود 10 برابر بیشتر از سیر تازه می باشد و باعث پیشگیری از بیماری های قلبی شده و فشار خون را کاهش خواهد داد، همچنین با رقیق کردن خون باعث می شود تا حملات قلبی و لخته های خونی و تراکم پلاکت های خونی کاهش یابند.
- سیر سیاه به دلیل اینکه ادرار آور خوبی است برای بیماران کلیوی بسیار مفید است. این سیر به دلیل داشتن پتاسیم بالا برای اشخاصی که بیماری کلیوی دارند و از ورم و حفظ آب در بدن رنج می برند مفید می باشد.
- مصرف سیر سیاه باعث می شود تا کلاژن پوست بالا رود، از این رو اشخاصی که مشکل قرمزی پوست، خشکی پوست، اکنه یا پوریازیس مشکلات مفاصلی دارند باید نوع خام سیر را مصرف نمایند.
- مقدا سولفوری که در سیر خام وجود دارد برای رفع ورم مفاصل و دردهای ماهیچه ای بسیار مفید می باشد.
- مصرف سیر خام باعث بهبود سیستم دفاعی بدن می شود و برای افرادی که به دلیل داشتن سیستن ایمنی ضعیف خیلی زود بیمار می شوند مفید است، می توانید با مصرف سیر سیاه با ویروس ها و باکتری ها مبارزه کنید.
- مصرف سیر سیاه برای رفع خستگی و مبارزه با خستگی مفید است. افراد ورزشکاری که به دنبال افزایش مقاوت بدن خود هستند می توانند از این ماده استفاده کنند، بعلاوه سیر سیاه باعث کاهش خستگی مزمن ناشی از کار زیاد یا کمبود خواب مبارزه می نماید.
- سیر سیاه به عنوان بهترین آنتی اکسیدان شناخته می گردد و از این رو می تواند با پیری زود رس مبارزه کرده و از آن پیشگیری نماید. این آنتی اکسیدان باعث می شود تا رادیکال های آزاد که باعث بروز بیماری ها می شوند از بین روند.
- از دیگر خواص سیر سیاه درمان بیماری تنفسی و آسم می باشد بعلاوه التهاب گلو و حنجره در سرماخوردگی و آلرژی را کاهش خواهد داد.
- مصرف سیر سیاه یک نسخه طبیعی در درمان و کاهش استرس می باشد، این ماده باعث آرام شدن اعصاب شده و با بی خوابی و بد خلقی مبارزه می کند.
- از خواص سیر سیاه می توان به کاهش دهندگی کلسترول، ضد سرطان بودن و مبارزه با یبوست اشاره نمود.
تاثیر سیر سیاه بر انواع بیماری ها
با توجه به تحقیقات انجام شده بر روی سیر سیاه، معلوم شده است که مصرف این سیر باعث می شود تا ناتثرات مثبت و قابل قبولی در درمان بیماری ها دیده شود. استفاده از سیر سیاه برای درمان و پیشگیری برخی از بیماری ها مفید عمل می کندف در ادامه به معرفی این بیماری ها می پردازیم:
- دیابت نوع دو
- بیماری سرطان
- بیماری های قلبی و عروقی به خصوص فشار خون بالا و کلسترول
- انواع بیماری ها و مشکلات کبدی
- مشکل آرتریت روماتوئید
- بیماری های خود ایمنی
- بیماریه ای ریوی
- مشکلات و انواع حساسیت ها
- التهاب درونی بدن
- بیماری آلزایمر
- انواع بیماری های مغز و اعصاب و عملکرد و ادراک ذهن
- بیماری ها و مشکلات ویروسی
- مشکل عفونت های رحمی
علاوه بر موارد بالا اثبات شده است که استفاده از سیر سیاه با عنوان یک ماده غذایی پر ارزش و ایده ال برای کاهش وزن و چربی سوزی طبیعی در بدن بسیار مفید است. مصرف سیر سیاه علاوه بر کمک به کاهش وزن می تواند به ضعیف شدن و برطرف شدن توده های لیپیدی درون بدن کمک کند. همچنین این سیر می تواند برای کاهش کلسترول بد نیز مفید بوده و تاثیرات مثبتی داشته باشد.
سیر سیاه همچنین به خاطر داشتن اثر محافظت کنندگی عصبی باعث تاثیرات مثبتی بر روی حافظه و سیستم اعصاب می شود و با بهبود عملکرد آن ها از تغییر ساختار نورون ها از قشر جلویی مغز پیشگیری می کند و باعث بهبود هماهنگی فعالیت های ماهیچه ها می شود. تاثیری که سیر سیاه بر روی حفظ سیستم عصبی دارد کاملا اثبات شده است. از دیگر خواص مهم سیر سیاه این است که استفاده از این ماده با ارزش ویروس ها، قارچ ها، باکتری ها و میکرو ارگانیسم های مضر در بدن را کاهش داده و با از بین بردن عفونت ها باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود، علاوه بر این بیماری های آرتروز یا التهاب روده را نیز بهبود می دهد و تاثیر مثبتی بر آنها دارد. استفاده از سیر سیاه بعلاوه می تواند مقاومت بدن به انسولین را کاهش داده و برای بیماران دیابتی مفید واقع شود.
با توجه به تحقیقات انجام شده بر روی سیر سیاه این موضوع به اثبات رسیده است که اس الیل سیستینی که در سیر سیاه وجود دارد باعث کاهش تومورهای سرطانی شده و مرگ سلولی را کمتر می کند، در حال حاضر تاثیرات مثبتی از آن بر روی سرطان های ریه، پستان، معده و روده ی بزرگ ثابت شده است.
البته در مورد مصرف سیر سیاه باید بدانید که استفاده بیش از اندازه از سیر سیاه باعث آسیب رساندن به دستگاه گوارشی می گردد، لذا در مصرف آن اعتدال رعایت شود. در رابطه با مصرف این ماده می توانید از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
نحوه مصرف سیر سیاه
نحوه مصرف این سیر در کشورهای اروپایی، آمریکایی و آسیایی در اغلب موارد 1 تا 3 بوته در طول روز با شکم خالی می باشد، همچنین می توان سیر سیاه را به همراه صبحانه با نان میل کرد.
توجه داشته باشید که هیچگاه قبل از خواب یا استراحت از این سیر مصرف نکنید زیرا انرژی زا بوده و باعث بی خوابی می گردد.
در مورد ورزشکاران می توانند این سیر را به وعده های غذایی و اسموتی خود اضافه نمایند و قبل از انجام تمرینات ورزشی میل نمایند.
همچنین می توان این سس را به سس تارت برنج یا پاستا اضافه کرده و میل نمود. سیر سیاه را می توان در دمای منزل و داخل شیشه و پلاستیک به مدت طولانی نگهداری نمود.