بهناز عباسی مقدم؛ کارشناس ارشد تغذیه
نکته مهم در مورد وعدههای غذایی
طب سنتی به حجم وعدههای غذایی نیز اهمیت میدهد و مهمترین وعده غذایی را صبحانه میداند. امروزه هم ثابت شده که سوخت و ساز بدن از صبح شروع میگردد، پس دریافت صبحانه مفصل باعث کارآیی متابولیسم بدن شده و مانع چاقی میشود. در واقع صبحانه باید آنقدر کامل بوده و با حوصله و دقت فراوان میل شود که اشتها برای مصرف ناهار بسیار کم باشد و به یک وعده سبک قناعت شود و سرشب شام میل گردد. همانطور که در قرآن هم ذکر شده و به غذای صبحگاه و شامگاه اشاره مستقیم شده است.
امروزه به علت مصرف صبحانه سبک هنگام ناهار به علت گرسنگی، افراد حجم زیادی غذا دریافت نموده و سنگین شده و در نتیجه از طرفی کارآیی بعد از ناهار کاهش مییابد و از طرفی فرصت کمتری برای سوختن آن وجود دارد و به مرور زمان موجب چاقی خواهد شد. در این حالت فرد احساس گرسنگی در سرشب نداشته و آخر شب دوباره گرسنه میشود و با دریافت غذا هم باعث بروز چاقی در خود گشته و از طرفی برای صبح فردا اشتهای کمی دارد، در حالی که اگر شام سرشب میل شود فرد کاملاً در صبح احساس نیاز شدیدی به دریافت صبحانه دارد. میبینیم که این سیکل معیوب به مرور موجب بروز چاقی در جامعه شده است.
مصرف همزمان برخی غذاها مضر است
در طب سنتی، با توجه به قدیمی بودن آن میبینیم که چه زیبا به مزاج مختلف افراد اشاره شده و حتی مصرف بعضی غذاها را با همدیگر مضر میداند، مثلاً خوردن سرکه بعد از برنج، خوردن اغذیه قابضه بر روی غذای قابض خورده شده قبلی، خوردن اغذیه نفاخ بعد از غذای نفاخ قبلی، خوردن اغذیه لطیف مثل شیر، ماهی و هندوانه بر روی اغذیه غلیظ، خوردن آب سرد بعد از خوردن میوهها بخصوص میوههای سرد مثل هندوانه یا خربزه که بسیار مضر بوده و باعث تولید سم در بدن میشود، آشامیدن آب سرد بعد از استحمام، آشامیدن آب گرم بعد از غذای شور، آشامیدن آب سرد و بلافاصله خوابیدن، آشامیدن آب حین غذا خوردن، آشامیدن آب سرد بدون توقف (آب باید جرعه جرعه میل شود، زیرا اگر سردی آب به هر عضوی برسد، بیماری روی میدهد، مثلاً در قلب موجب بروز سکته ناگهانی میشود)، آشامیدن آب بعد از اغذیه شیرین، خوردن ترشی بعد از شیرینی، خوردن خربزه و هندوانه بر روی آبگوشت و گوشتها (موجب ثقل و بروز بیماری میشود)، آشامیدن آب سرد بعد از ورزش، آشامیدن آب سرد هنگامی که معده خالی است (مثلاً در ناشتا. میتوانید بههمراه اندکی عسل میل کنید)، مصرف انار و حلیم، سرکه و حلیم، خوردن غذاهای با طبع سرد با هم، خوردن غذاهای با طبع گرم با هم، ماست و ترب.
پس میبینیم در طب قدیم نه تنها به نوع غذا بلکه حتی به چگونه خوردن آن هم اهمیت فراوانی داده شده است. امروزه آن چنان تحت بمباران محصولات متنوع غذایی قرار گرفتهایم که به نوعی به حالت خود باختگی غذایی رسیدهایم و گاهی اجبار و اصرار داریم که هر مورد جدید را حتماً امتحان کنیم تا مبادا از قافله صنعت عقب بمانیم. حال اگر فرد دنیا دیده و با تجربهای به بچههای امروزی بگوید این غذا سرد است با آن یکی نمیسازد قطعاً از سوی کسی شنیده نمیشود و چه بسا به از دست دادن مشاعر نیز متهم شود.
محصولات کارخانهای
همین جا لازم است عنوان نماییم که تمام محصولات کارخانهای به علت افزودنیها و مواد نگهدارنده موجود در آنها طبع سرد دارند، پس مصرف روزانه و پشت سر هم آنها باعث سردی بدن و بروز بیماریهای مختلف میشود که از معروفترین آنها ام اس است.