آذین صحابی
درد یکی از اجزای جداییناپذیر زندگی ما انسانهاست و هیچ کس نمیتواند ادعا کند که تا به حال درد نکشیده است. دردها از هر نوعی که باشند- ناراحتکنندهاند و هر کس در چنین مواقعی به دنبال راهی است که زودتر دردش ساکت شود یا اگر دردش از نوع دردهای مزمن و همیشه با اوست، کاری کند که تخفیف یابد.
انواع داروهای مسکن که ما اغلب آنها را به صورت قرص یا آمپول میشناسیم برای تسکین دردها ساخته میشوند. البته حتما خیلیها را هم دیدهاید که به طور کلی با مسکن خوردن مخالفند و برای خود هم دلایلی دارند که درستی یا نادرستی آنها را پزشک باید تشخیص دهد. بیشتر این افراد معتقدند مسکن خوردن اعتیاد میآورد و این قرصها هزار و یک عوارض دارند.
مثلا خانم جوانی که روزهای اول دوران قاعدگیاش را میگذراند کمر و زیر شکمش درد میکند، وقتی از او میپرسید چرا یک مسکن ساده مثل ایبوبروفن نمیخورد تا دردش ساکت شود و کمتر رنج بکشد، میگوید به این درد هر قدر هم که شدید و آزاردهنده باشد عادت دارد و همیشه آن را تحمل میکند.
عدهای دیگر هم برعکس هستند و به محض آنکه اولین هشدارهای درد را حس میکنند، مسکن میخورند تا از شدت یافتن آن پیشگیری کنند. ما در اینجا نمیخواهیم بگوییم کدام دسته از این افراد درست عمل میکنند، بلکه قصد داریم یکی از انواع این مسکنهای رایج را که اغلب میتوان بدون نسخه هم تهیه کرد، به شما معرفی کنیم تا نحوه مصرف درست آن را یاد بگیرید، دردهایی را که خوردن این مسکن به تسکین آنها کمک میکند بشناسید.
درباره عوارض جانبی احتمالی آن اطلاعاتی کسب کنید، درباره مصرف آن در دوران بارداری یا شیردهی بدانید و اینکه هنگام خوردن این مسکن – به ویژه اگر شرایط جسمی یا روانی خاصی دارید- چه ملاحظاتی را رعایت کنید. به این ترتیب دردتان راحتتر ساکت میشود و احتمال بروز خطرات احتمالی هم به حداقل میرسد. در اینجا با مسکن معروف «ایبوبروفن» بیشتر آشنا میشوید.
ایبوبروفن چیست؟
این دارو جزء داروهای ضدالتهابی و غیراستروئیدی است که با کاهش هورمونهایی که باعث بروز التهاب در بدن و ایجاد درد میشوند، درد را ساکت میکند یا تخفیف میدهد. ایبوبروفن غیر از اینکه به عنوان مسکن استفاده میشود، برای پایین آوردن تب هم مفید است. بیشتر اوقات دردهایی که ناشی از وجود التهاب در یک نقطه از بدن هستند به ایبوبروفن پاسخ میدهند.
دنداندرد، کمردرد، دردهای ناشی از التهاب مفاصل، مثلا در بیماری آرتریت روماتوئید، اوستئوآرتریت، گلودردهای ساده، پیچخوردگیها، کشیدگیها، دردهای عضلانی، درد ناشی از خونریزی قاعدگی، سردردهای تنشی، میگرن یا دردهایی که به خاطر جراحتهای ساده فرد را رنج میدهند، از جمله دردهایی هستند که بیشتر مواقع با خوردن این مسکن ساکت یا کمتر میشوند. این دارو همچنین استخوان درد ناشی از آنفلوآنزا را هم تسکین میدهد.
در کودکان زیر 12 سال این دارو برای پایین آوردن تب و دردهای ناشی از سرماخوردگی، گلودرد، واکسن یا گوش درد مصرف میشود. اگر برای ساکت کردن درد میخواهید بروفن بخورید، به یاد داشته باشید که مسکنها در شروع درد و پیش از شدت گرفتن، بهتر و زودتر اثر خواهند کرد. اگر صبر کنید تا درد کاملا خودش را نشان دهد و بعد مسکن مصرف کنید، کنترل درد سختتر خواهد شد.
هنگامی که بروفن میخورید این ملاحظات را در نظر بگیرید
بعضیها با خوردن بروفن خوابآلود میشوند؛ بنابراین بهتر است پس از مصرف این دارو رانندگی و یا با دستگاههایی که کار با آنها نیاز به دقت بسیاری دارد، کار نکنید؛ چون میتواند خطر مرگ یا جراحت سنگین داشته باشد. گاهی اوقات پوست کسی که بروفن میخورد بیش از قبل به نور خورشید حساس میشود؛ پس بهتر است کرم ضدآفتاب بزنید و لباسهای پوشیده به تن کنید.
سالمندان باید در خوردن این دارو بسیار دقت کنند؛ زیرا احتمال خونریزی معده ناشی از مصرف ایبوبروفن در این افراد بیشتر است. درباره اینکه آیا زنان باردار و شیرده میتوانند بروفن بخورند یا خیر، در ادامه خواهید خواند.
عوارض جانبی مصرف بروفن
خوردن این دارو عوارض گوناگونی دارد که تعدادی از آنها شایعترند و در بیشتر بیماران مشاهده شدهاند، برخی دیگر کمتر دیده شدهاند و تعدادی از آنها هم بسیار نادر هستند. این عوارض ممکن است بسیار ساده و زودگذر یا خطرناک و تهدیدکننده باشند. به هر حال این خاصیت جداییناپذیر هر دارویی است.
پژوهشگران پیش از اینکه دارویی را برای مصرف انسانی روانه بازار کنند، مدتها روی آن تحقیق و هر عارضهای را که با مصرف این دارو مشاهده شود، گزارش میکنند. بروز حالاتی که در زیر میخوانید، در بیماران مختلف متفاوت است؛ ایجاد عوارض جانبی هر دارو به عوامل مختلفی بستگی دارد که خصوصیات منحصر به فرد فیزیکی و روانی هر بیمار در این زمینه تعیینکننده است.
شما نباید پس از خواندن عوارض جانبی داروها وحشت کنید و از خوردن دارو منصرف شوید. اینها تنها برای آگاهی بیمار از خطرات احتمالی هستند و اینکه از هر حالت جدیدی نترسید و تصور نکنید حالتان بدتر شده است. البته حالاتی هم هستند که به محض مشاهده آنها باید به پزشک مراجعه کنید، چون میتوانند مرگبار باشند. در بروشور داروها همه عوارض شایع و نادر درج و همچنین مشخص شده است که کدامها خطرناک هستند و نیاز به اقدام تخصصی دارند.
عوارض شایع قرص بروفن
درد یا سوزش معده، حالت تهوع، استفراغ، ترش کردن، سردرد، اسهال، یبوست، خوابآلودگی یا گیجی از عوارض شایعی هستند که همراه با مصرف این دارو مشاهده شدهاند. اگر هر کدام از این حالات ادامه پیدا کرد یا بدتر شد، فورا پزشک را در جریان بگذارید...
برای خواندن بخش دوم- از ایبوبروفن بیشتر بدانید- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش سوم- از ایبوبروفن بیشتر بدانید- اینجا کلیک کنید.