تحریریه ماهنامه دنیای زنان
چه غذاهایی مانع از خواب میشوند؟
تعدادی از موادغذایی به علت داشتن ترکیبات خاص، باعث ایجاد استرس و کاهش میزان خواب میشوند که آنها را نام میبریم:
مهمترین فاکتور تغذیهای که باید حتما در مورد دریافت آن در وعدههای غذایی شب (قبل از خواب) توجه کرد، انواع محرکهای سیستم عصبی (یعنی انواع چای، قهوه و نوشابههای گازدار یا کوکاکولاها) است. این دسته از مواد حاوی مقادیر زیادی کافئین هستند، کافئین یک محرک سیستم مرکزی عصبی میباشد که با افزایش ترشح انتقال دهندههای پیامهای عصبی مربوط به هوشیاری، باعث اختلال در روند خواب شبانه و بیخوابی در شب میشود.
مصرف فلفل سبز، پیاز، الکل، دسرهای چرب و خیلی شیرین، سسهای پرچرب و سیگار کشیدن.
مصرف غذاهای تند و ادویهدار باعث ناراحتیهای گوارشی یا سوزش معده میشود.
استفاده نامتعادل و نابجا از چربیها میتواند خواب شبانه فرد را مختل کند، به خصوص مواد غذایی که حاوی چربیهای اشباع شده هستند، مثل فرآوردههای گوشتی (همبرگر، سوسیس، کالباس و حتی کلهپاچه).
مصرف انواع دسرها و شیرینیهای خشک یا تر، تنقلات بیارزش، حذف آب و جایگزین کردن آن با انواع نوشیدنیهای رنگی گازدار و بیگاز.
مصرف زیاد غذا در وعده شام به علت عدم هضم کامل و ایجاد درد معده، مانع از خواب میشود.
داروهایی که باعث ایجاد اختلال در خواب میشوند، شامل موارد زیر میباشند: داروهایی مانند آمفتامین، داروهای ضدافسردگی، داروهای ضدآسم، داروهای سرماخوردگی که دارای pseudoephedrine (پزودوافدرین) هستند، مثل داروهای بازکننده بینی و کاهشدهندههای درد که کافئین دارند و همچنین هورمونهای تیروئیدی، بعضی داروهای فشارخون، استروئیدها و قرصهای خوابآور.
رابطه درد و خواب
ارتباط درد و خواب در افراد مختلف، متفاوت است؛ مثل تفاوت بین مرغ و تخممرغ! درد از مهمترین علل بیدار شدن از خواب و کاهش کیفیت و کمیت خواب است و برعکس کمخوابی باعث میشود که تحمل درد سختتر شود و شدیدتر به نظر برسد.
اولین گام مؤثر این است که بدانید کمخوابی باعث ایجاد درد شده است یا اینکه درد باعث کمخوابی و بعد هر کدام را که زودتر به وجود آمده است، درمان و برطرف کنید.
کاهش درد و خواب بهتر
ممکن است که درد تنها مشکل شما در بر هم زدن خوابتان نباشد. برخی افراد به اختلالات مربوط به خواب دچار هستند؛ مثل قطع تنفس در حین خواب. بعد از معاینه پزشک متخصص میتوانید درمان را شروع کنید. برطرف کردن این مشکلات به شما کمک میکند تا دردهای شدید را راحتتر کنترل و تحمل کنید.
داشتن خواب خوب و با کیفیت حتی گاهی اوقات درد را نیز کاهش میدهد. وقتی که درد شدید به سراغتان میآید، نمیتوانید بخوابید و افرادی که راحت میخوابند، درد کمتری احساس میکنند.
درمان مشکلات مربوط به بیخوابی
بهبود وضعیت خواب در افرادی که از دردهای شدید مثل کمردرد حاد، آرتروز و دیابت عصبی رنج میبرند، دشوار است. این افراد اغلب نمیخواهند داروی بیشتری مصرف کنند؛ چرا که مقدار داروهایی که برای درمان بیماری و دردشان مصرف میکنند، تداخل پیدا کنند.
برای برطرف کردن مشکلات خواب باید به بسیاری موارد توجه کرد؛ مثل نوع بالش و مدت استفاده از آن، عادات غذایی، انجام یا انجام ندادن ورزش و میزان و مدت آن، عادت به مصرف کافئین قبل از خواب و بسیاری موارد دیگر که همگی به خواب مربوط هستند. بنابراین اگر هم احساس درد شدید دارید و هم برای به خواب رفتن دچار مشکل میشوید، موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید تا به شما کمک کند.
برای خواندن بخش دوم -کم خوابی و دردهای شبانه- اینجا کلیک کنید.