سرویس جهان مشرق _ در بیستمین روز از آغاز جنگ روسیه و اوکراین، منابع امریکایی مدعی هستند بر اساس تحلیل تصاویر میدانی نبرد از طریق ماهوارههای جاسوسی یا هواگرهای ویژه رصد الکترونیک و نقشه برداری نظیر پهپاد دوربرد RQ-4 و هواپیماهای جوینت استار و گشت دریایی P8 که به شکل 24 ساعته در حال پرواز در نزدیکی مرزهای اوکراین، پیشروی ارتش روسیه در کلیه جبهههای نبرد متوقف شده و این کشور دیگر به دنبال تصرف کییف و سرنگونی دولت اوکراین نیستند.
تقریبا حدود 8 روز از محاصره بندر ماریوپل در جنوب شرق اوکراین به عنوان آخرین پیشروی زمینی قابل توجه ارتش روسیه میگذرد و نبردها در شمال کییف و مناطقی نظیر چرنیگف و ایرپین نیز حالت فرسایشی پیدا کرده و بدون تغییر خاصی در خطوط تماس در جریان است.
ارتش روسیه همچنان پس از گذشت 20 روز موفق به پاکسازی و تصرف دو شهر مهم خارکیف و سومی در 20 کیلومتری مرزهای خود نشده و آتشباری سنگین توپخانه و نیروی هوایی بر روی این دو شهر نیز تا کنون بی فایده بوده است.
روسیه چگونه قادر به خلع سلاح اوکراین خواهد بود؟
منابع غربی معتقدند که در این مرحله از نبرد، مسکو استراتژی تصرف کییف و سرنگونی دولت زلنسکی را کنار خواهد گذاشت و به دنبال هدف ثانویه اعلام شده توسط ولادیمیر پوتین پیش از شروع جنگ، یعنی خلع سلاح اوکراین و نابودی زیرساختهای نظامی این کشور خواهد رفت.
بر اساس تخمین منابع نزدیک به پنتاگون، ارتش روسیه تا روز گذشته 14 مارس 2022، بیش از 900 تیر موشک کروز و بالستیک را به خاک اوکراین شلیک کرده است؛ اما اگر ادعای امریکا را صحیح بدانیم و روسیه قصد خلع سلاح و از بین بردن زیرساخت نظامی ارتش اوکراین را داشته باشد، استفاده از ذخایر موشکهای راهبردی و گران قیمت برای این هدف کافی نخواهد بود.
ارتش روسیه برای رسیدن به چنین هدفی و حداقل دستیابی به هدف ثانویه خود در جنگ نیازمند برتری هوایی و سرکوب پدافند زمین پایه و نیروی هوایی اوکراین در سراسر خاک این کشور است تا جنگندههای روسی بتوانند با خیال آسوده و با تعداد سورتی پرواز بالا دست به بمباران مراکز نظامی ارتش اوکراین بزنند.
در 20 روز گذشته بنا بر تخمین منابع نظامی وابسته به ناتو، نیروی هوایی روسیه روزانه به شکل میانگین تنها 200 سورتی پرواز رزمی انجام داده است؛ بسیاری از این پروازها مربوط به ناوگان ترابری یا بمب افکن های سنگین بوده که اقدام به شلیک موشکهای کروز دورایستا به خاک اوکراین میکنند.
همچنین بخش عظیمی از پروازها نیز مربوط به گشت هوایی جنگندههای رهگیر نظیر سوخو35 و میگ31 بر فراز آسمان بلاروس و مرز غربی روسیه بوده است و بعید به نظر میرسد تعداد سورتی پروازهای مربوط به بمباران عمقی در خاک اوکراین بیش از 50 مورد در شبانه روز باشد. بمبارانهای عمقی که با توجه به عدم سرکوب پدافند هوایی اوکراین با تلفات قابل توجهی برای نیروی هوایی روسیه همراه شده است.
در 20 روز اخیر و تنها بر اساس آنچه در تصاویر و ویدئوهای منتشر شده قابل مشاهده است نیروی هوایی روسیه حداقل 18 فروند جنگنده، 11 فروند بالگرد رزمی و 8 فروند پهپاد شناسایی خود را با آتش نیروهای اوکراینی از دست داده است. اگرچه دارایی نیروی هوایی روسیه بیش از آن است که این میزان تلفات مانع از ادامه عملیات آنها در کوتاه مدت شود اما نا امنی در آسمان نبرد و ترس خلبانان این هواگردها از هدف قرار گرفتن توسط پدافند ارتش اوکراین هم موجب کاهش کارایی و دقت بمباران آنها و هم کاهش تعداد سورتی پرواز روزانه برای نابودی تاسیسات نظامی اوکراین و رسیدن به هدف "خلع سلاح" ارتش اوکراین خواهد شد.
ارتش روسیه به علت نا امن بودن آسمان اوکراین تا کنون بخش قابل توجهی از ذخایر موشکی استراتژیک خود نظیر موشکهای بالستیک با ارزش اسکندر یا موشکهای کروز کالیبر و KH-101 را به جای بمباران ساده یک جنگنده استفاده کرده است و به تدریج تعداد موشکهای شلیک شده در حال 4 رقمی شدن است؛ ذخایری که بعید است بتوان در ادامه نیز با همین نرخ در بازه زمانی مشابه آنها را مورد استفاده قرار داد و فرماندهی ارتش روسیه به ویژه در بخش نیروی هوایی ناچار خواهد بود هر چه زودتر طرحی مناسب برای سرکوب کامل دفاع هوایی اوکراین و پرواز امن جنگندهها و بالگردهای رزمی خود بر فراز این کشور اجرا کند.
این خبر به روزرسانی میشود ...