حبیبه مرتضی : کارشناس ارشد مامایی ؛ کارشناس برنامه سلامت باروری شبکه بهداشت و درمان گرمسار
تحریریه زندگی آنلاین : دوران بعد از از زایمان از زمان خاتمه زایمان شروع میشود و تا زمانی که تغییرات ایجاد شده در بدن در اثر حاملگی به فرم قبلی خود برمیگردد، ادامه مییابد. این زمان به طور معمول حدود 40 روز طول میکشد.
اهمیت مراقبتهای بعد از زایمان
دوران بعد از زایمان زمان بسیار حساسی است که مادر در این دوران در معرض خطرات احتمالی است، بنابراین مراقبت از مادر در این دوران باید جدی گرفته شود. ده روز اول بعد از زایمان مرحله بسیار حساسی است، زیرا بیشترین تغییرات بدن مادر در این دوران اتفاق میافتد و نیز به علت مسائلی چون خونریزی، تغییرات فشار خون و ... احتمال به وجود آمدن عوارض در این دوران بیشتر است.
بیشتربخوانید:
علائم خطر پس از زایمان
دوران پس از زایمان نیز میتواند مانند دوران بارداری برای مادر خطرآفرین باشد، بنابراین اطلاع از علائم خطر این دوران نیز برای مادر و پدر ضروری است و باید با مشاهده این علائم حتما به پزشک یا ماما مراجعه کنند. این علائم عبارتند از:
تب و لرز
خونریزی بیش از میزان قاعدگی در هر زمان و یا ادامه خونریزی بیشتر از حد لکهبینی بعد از ده روز
درد و ورم ناحیه بخیهها
هر گونه درد، قرمزی و تورم پستانها
لمس توده یا درد و تورم و خروج ترشحات چرکی از محل بخیهها
خروج ترشحات چرکی و بد بو از مهبل
درد زیر دل یا درد ساق پا
بیاختیاری دفع ادرار و مدفوع، درد یا سوزش هنگام ادرار کردن و تکرر ادرار
افسردگی شدید
سرگیجه و رنگپریدگی
خونریزی پس از زایمان
مقداری خونریزی پس از زایمان، طبیعی و قابل انتظار است.
معمولا خونریزی بلافاصله پس از زایمان زیاد است و به تدریج کم میشود. ترشحات طبیعی واژن پس از زایمان از گلبولهای قرمز، لایه مخاط رحم و باکتری تشکیل شده است. به دلیل وجود خون زیاد، این ترشحات قرمزرنگ است (لوشیای قرمز). تا روز 3 و 4، رنگ این ترشحات کمتر میشود (لوشیای سروزی) و تا روز دهم، ترشحات به رنگ سفید یا زرد - سفید درمیآید. بعضی از زنان در چند روز اول پس از زایمان لختههای کوچک دفع میکنند.
بیشتربخوانید:
توصیههای خونریزی پس از زایمان
به اندازه کافی استراحت کنید. فعالیت بدنی زیاد پس از زایمان میتواند به افزایش خونریزی منجر شود.
فعالیت معمول روزانه ظرف 3 تا 4 روز از زایمان به خوبی قابل تحمل است، ولی باید از انجام تمرینهای ورزشی هوازی 4 تا 6 هفته پرهیز کرد.
مکمل آهن و ویتامین تا 3 ماه پس از زایمان مصرف کنید.
از رژیم غذایی متوازن استفاده کنید، به یاد داشته باشید گوشت منبع سرشار آهن است.
مایعات زیادی بنوشید: 6 تا 8 لیوان250 سیسی آب، آبمیوه یا نوشیدنیهای بدون کافئین
نوشیدن مایعات محرک مانند چای، قهوه و ... را محدود کنید.
اگر سزارین شدهاید یا برای شما (اپیزیوتومی) برش کوچک در ناحیه میاندوراه برای خروج راحت سر نوزاد هنگام زایمان انجام شده است، مراقب زخم باشید.
از بلند کردن اشیاء سنگین خودداری کنید.
لباس زیر را خشک نگه دارید و روزانه تعویض کنید.
از ایستادن طولانی مدت یا نشستن طولانی مدت روی صندلی خودداری کنید.
تب پس از زایمان
تب خفیف پس از زایمان بسیار شایع است. اکثر زنان دمای حدود 38-5/37 سانتیگراد در طول 24 ساعت اول پس از زایمان دارند که معمولا کمتر از 12 ساعت به طول میانجامد. در مادرانی که تحت سزارین قرار میگیرند، تب شایعتر است. تب بالا پس از زایمان ممکن است نشانه عفونت باکتریایی باشد که نیاز به درمان آنتیبیوتیکی دارد. اگر سزارین، پارگی واژن یا اپیزیوتومی رخ داده باشد، زخم ممکن است عفونت کند. چندین روز پس از زایمان بعضی از مادران دچار عفونت پستان می شوند که «ماستیت» نامیده میشود. هرچه از زمان زایمان میگذرد احتمال آنکه عفونت مرتبط با زایمان باشد، کمتر شده و احتمال اینکه علایم مربوط به عفونت ویروسی باشند بیشتر میشود.
توصیههای تب پس از زایمان
لباس زیادی نپوشید. اگر لرز دارید، لباس گرم بپوشید، ولی پس از خاتمه لرز لباس خنک و سبک بپوشید.
از دوش گرفتن یا کمپرس سرد برای کاهش دما استفاده نکنید. این کار باعث لرز شدید و در پی آن افزایش دمای بدن میشود.
از استامینوفن یا بروفن برای درمان تب استفاده کنید.
مایعات زیاد بنوشید. باید از کم آب شدن بدنتان پیشگیری کنید. از نوشیدنیهای الکلی، قهوه و چای معمول که ممکن است باعث از دست دادن بیشتر مایعات شود، پرهیز کنید.
در صورت احتقان پستان شیردهی را ادامه دهید و پس از شیردهی از کمپرس سرد استفاده کنید. از نحوه صحیح شیردهی خود مطمئن شوید.
به یاد داشته باشید تب میتواند اولین علامت بیماریهای جدی پس از زایمان باشد. با ماما، مراقب سلامت یا پزشکتان تماس بگیرید. حتی اگر تب با دارو بهبود یافته است، ولی از جنبههای دیگر احساس ناخوشی میکنید، باید به پزشک یا مرکزی که در آن زایمان کردهاید مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید:
اپیزیوتومی
در حین زایمان ممکن است برای خروج راحتتر سر نوزاد انجام اپیزیوتومی ضرورت یابد که پس از زایمان محل برش با بخیه ترمیم می شود. اکثر متخصصان توصیه میکنند حتیالمقدور از اپیزیوتومی اجتناب شود. در صورت زایمان طبیعی یا سزارین باید 5 الی 10 روز بعد برای ویزیت و مشاهده محل زخم به مرکز بهداشتی درمانی یا مرکز زایمانی مراجعه شود و در صورت بروز علائم زیر مادر باید زودتر مراجعه کند.
توصیههای اپیزیوتومی
زخم را تمیز نگه دارید. زخم ممکن است به طور طبیعی ترشحی آبکی یا کمی خونآلود از لبه ها داشته باشد. این ترشحات را میتوان با آب گرم و تمیز پاک کرد تا از ایجاد دلمه روی زخم جلوگیری شود. مراقب باشید زخمتان به لباس شما گیر نکند.
تورم خفیف را میتوانید با کمپرس سرد یا یخ کنترل کنید. میتوان کیسههایی از یخ خرد شده را روی زخم سزارین گذاشت. برای زخم اپیزیوتومی یا پارگی واژن، توصیه میشود از کیسههای یخ ژلهایی که در پارچههای نخی پیچیدهاید برای کمپرس سرد ناحیه استفاده کنید. در روز اول، از کمپرس سرد هر 2 ساعت به مدت 10 دقیقه برای ترمیم زخم استفاده کنید. یخ را مستقیم روی پوست قرار ندهید، چرا که باعث یخزدگی میشود.
پس از چند روز باید از کمپرس گرم که ناحیه را آرام میکند، استفاده کنید. استفاده از افشانه آب گرم روی زخم هم احساس آرامبخشی دارد و هم زخم را تمیز میکند.
در اغلب موارد درد زخم با استامینوفن یا بروفن قابل درمان است. درمان ترکیبی با ترکیب استامینوفن و دوز پایین کدئین میتواند به شما کمک کند. اگر درد شدیدتر است و با این درمان ها بهبود نمییابد، باید پزشک شما را ببیند.
بسیار مهم است که تمیز کردن ناحیه شرمگاهی از جلو به عقب انجام شود. باید از کشیدن دستمال یا دست از سمت مقعد به واژن خودداری کرد.
استفاده از گرمای حاصل از چراغ مطالعه متحرک در فاصله 25 سانتیمتری از ناحیه شرمگاهی میتواند آرامبخش باشد.
در صورت امکان محل بخیه را در معرض هوا قرار دهید.
رژیم غذایی را طوری رعایت کنید که دچار نفخ یا یبوست نشوید.