به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری میزان، خبرگزاری فرانسه در گزارشی به وضعیت برنامههای طنز در افغانستان پرداخته و مینویسد: طنزپردازان افغانستان همانند خار در چشم کسانی مانند جنگ سالاران، پلیسهای فاسد و سیاستمدران دو رو هستند که آنها را در تلویزیون با طنز به باد انتقاد میگیرند.
در ادامه این گزارش آمده است: طنز در افغانستان کار بسیاری خطرناکی است، اما بازیگران برنامه شبکه خنده حتی با وجود تهدید به مرگ، به کار طنز ادامه میدهند.
برنامه آنها که اشتباهات و بیصلاحیتیها را با زبان طنز در آمیخته، از زمان اولین پخش از سوی شبکه تلویزیون طلوع طرفدران بسیاری را جذب کرده است.
قسمت جدید این مجموعه در مورد انتقاد از یک وزیر ارشد است که در مراسم رسمی به خواب میرود. در یکی از دیالوگهای این مجموعه آمده است: وزیر صاحب کی من باید شما را بیدار کنم تا از کشور دفاع کنید؟ اینکونه ادبیات طنز نشاندهنده عصبانیت مردم از وضعیت وخیم امنیتی در افغانستان حکایت دارد.
در ادامه بازیگر طنز باخنده میگوید: زمانی که تو خواب بودی عاملان انتحاری به ما حمله کردند.
در یک قسمت دیگر در مورد فرمانده نظامی که در مورد یک ماشین نظامی قمار کرده و میبازد، طنزپردازی میشود. رفیع تابی یک از تولیدکنندگان این برنامه در این رابطه میگوید: ما از طریق کمدی واقعیت زندگی در افغانستان را نشان میدهیم.
وی میگوید: طنز زمانی که واقعیتی در کار باشد، خنده دارتر و جذابتر می شود، ما در کشوری که پر از تراژدی است مردم را میخندانیم.
این برنامه که از محدود برنامه های بدون سانسور است توانسته شهرتی در انتقاد کردن از سیاستمداران برای خود دست و پا کند و با پخش هر قسمت جسورتر نیز میشود.
شخصیت خاصی که در این فیلم به نمایش گذاشته می شود، جنگ سالار سابقی است که بخاطر مست بودنش مشهور است، وی در این برنامه با قطار فشنگی به دور کمر خود به تصویر کشیده میشود که بجای فشنگ بطریهای الکل حمل میکند.
یکی دیگر از قسمتها مورد علاقه ببیندگان در مورد رئیس جمهور افغانستان است که تلاش میکند یک جنگ سالار را به جشن آتش بازی بعد از امضای قرارداد صلح دعوت کند.
خط میان واقعیت و طنز زمانی که این برنامه یک نماینده قدرتمند پارلمان را که برق خانهاش بدلیل نپرداختن قبض برق قطع شده را به تمسخر میگیرد، رنگ میبازد.
در این برنامه نشان داده میشود که این نماینده در حال تهدید شرکت برق است و میگوید که اگر برق را وصل نکنید، دودمان شما را به باد میدهم. در زندگی واقعی نمایندگان معمولا قبض برق پرداخت نمیکنند.
در جامعه افغانستان طنز ساختن در مورد کسی، تحقیر وی محسوب شده و براحتی می تواند منجر به خشونت شود.
سیار ماتین، یکی از هنرپیشگان طنز میگوید، دو مرد به خانه من اومدند و گفتند تو رهبر ما رو مسخره کردی و این باید آخرین بار باشد که این کار را میکنی.
ابراهیم عابد یکی دیگر از هنرمندان میگوید که طرفدران اشرف غنی این بازیگر طنز را تهدید کردند که درباره رئیس جمهور طنزپرداری نکند.
نبیل روشن میگوید که طنزپردازی در افغانستان همانند کشتن گاو در هند است جایی که این حیوان را می پرستند؛ اما به دلیل قدرت طنز است که بسیاری از مردم عادی افغانستان از کارمندان شبکه خنده درخواست کردند که تا اشتباهات را برملا و مقامات نالایق را سرزنش کنند.
سیار میگوید: مردم برای حل مشکلاتشان بجای اینکه پیش نمایندگان بروند، نزد ما میآیند.
در جامعه ای که امیدها کم رنگ و جنگها شدیدترو بیکاری و ناکارآمدی سیاسی افزایش یافته، طنز به منبعی برای آرامش تبدیل شده است. موفقیت این برنامه بازتاب تحول در رسانه بعد از سقوط طالبان به رغم فشار بودجه و تهدید به خشونت بوده است.
روشن میگوید: آنها میگویند که خندیدن در افغانستان گناه است، اما مردم به ما میگوید که خنداندن مردم بهترین کاری است که شما انجام میدهید.
معمولا بسیاری از قسمتهای این برنامه بدون فیلمنامه مناسب ساخته میشود.
مسعود سنجر، رئیس طلوع نیوز میگوید: مردم به سیاستمداران میگویند که کار اشتباهی نکنید چون شبکه خنده آنرا سوژه کرده و از شما فیلم خواهد ساخت.
/