با ادامه افزایش عفونتهای مقاوم به آنتیبیوتیک، دانشمندان در جستوجوی داروهای ضدمیکروبی جایگزین، به خواص درمانی طبیعی عسل پرداختهاند.
بر اساس گزارش مجله پزشکی لنست (Lancet)، سال 2019 در سراسر جهان، بیش از یک میلیون و 200 هزار نفر در نتیجه عفونتهای باکتریایی مقاوم به آنتیبیوتیک جان خود را از دست دادند.
مقاومت فزاینده باکتریها در برابر آنتیبیوتیکها به منزله تهدید بازگشت به «دوران قبل از آنتیبیوتیک» است که برای سلامت و امنیت جهانی تهدیدی بزرگ به شمار میرود.
پروفسور لبیلی، از دانشکده داروسازی دانشگاه کاردیف، گفت: «ما باکتریهایی را میبینیم که تکامل یافتهاند، تقریبا به همه آنتیبیوتیکها مقاوماند و به مرحلهای میرسیم که دستمان خالی است.»
این استاد دانشگاه در گفتوگو با بیبیسی افزود که تحقیقات دانشگاه در مورد عسل تلاشی برای بازگشت به درمانهای سنتی است «تا ببینیم آیا میتوانیم از اجدادمان بیاموزیم یا نه».
عسل حاوی آنتیبیوتیک است و قرنها است که به عنوان یک درمان طبیعی برای مبارزه با انواع بیماریها و درمان زخمها استفاده میشود.
به گفته دانشگاه کاردیف، این [عسل] دارای خواص درمانی است که نتیجه طیفی از عوامل از جمله محتوای قند بالا، پهاش (pH) پایین، پراکسید هیدروژن و پپتیدهای مشتق از زنبورعسل است.
عسل همچنین مواد شیمیایی گیاهی ضدمیکروبی دارد که برای تولید داروهایی برای درمان عفونتهای میکروبی منبعی غنی از سرب به حساب میآید.
دانشمندان دانشگاه کاردیف در تلاشاند این ترکیبهای ضدمیکروبی را بیابند و آنها را جداسازی کنند
آنان برای این کار، از عسل به عنوان «ابزار کشف دارو» استفاده میکنند تا بینند آیا زنبورها به طرف گیاهی که آنتیبیوتیک دارد میروند یا نه. وقتی که گیاه را کشف کردند، میتوانند ترکیبهای آن را بررسی کنند.
دکتر جنیفر هاوکینز گفت: «برنامه ما این بود که زنبورها را به عنوان محقق خصوصی استخدام کنیم و آنها را برای مصاحبه با هر گیاه گلدار در کشور بفرستیم.»
«در طول هر بازدید، آنها یک ماده پزشکی قانونی (مادهای که خطرناک نیست) به شکل شهد حاوی مواد شیمیایی گیاهیــ که برخی از آنها ممکن است ضدباکتری باشندــ و گردهای که اثر انگشت دیانای گیاه را نگه میدارد، جمعآوری میکنند.»
دانشگاه به عنوان مرجع، به فواید عسل مانوکا از نیوزیلند اشاره کرد.
این نوع عسل زمانی تولید میشود که زنبورها روی بوته مانوکا (Leptospermum scoparium) غذا میخورند؛ گیاهی که ترکیبی با خواص ضدباکتریایی قوی تولید میکند.
به گفته پروفسور بیلی، دانشمندان در تحقیقات خود ترکیبات قاصدکها را هم از نزدیک تجزیه و تحلیل کردهاند؛ زیرا آنها قابلیت «کشتن باکتریها و ویروسها» را دارند.