ماهان شبکه ایرانیان

هلدینگ توسعه نیشکر خوزستان به ‏‏‌همراه صنایع جانبی پایین‏‏‌دستی آن بررسی شد

انتظار عرضه اولیه تاریخی

شماره روزنامه: ۵۷۲۲ تاریخ چاپ: ۱۴۰۲/۰۲/۱۷ ...

لازم به ذکر است که اختیار مدیریت 30درصد بانک‌ملی در حال حاضر به شرکت آینده پویا داده شده و سهام تحت‌‌‌مدیریتی آن 40درصد است. 20درصد سهام باقی‌‌‌مانده متعلق به وزارت جهادکشاورزی و مستقیما تحت نظارت دولت است. مجموعه توسعه بانک‌ملی و بانک صادرات در اواخر تابستان سال جاری قصد واگذاری درصدی از سهام نیشکر را در بازار سرمایه دارند. به گفته مسوولان امر این عرضه بزرگ‌ترین عرضه اولیه تاریخ بورس ایران خواهد بود. عرضه اولیه مذکور قرار است در بازار فرابورس صورت گیرد که احتمالا در ابتدای امر در بازار دوم عرضه می‌‌‌شود و در ادامه با توجه به حجم عظیم سرمایه این شرکت به بازار اول منتقل خواهد شد. این در حالی است که سازمان خصوصی‌سازی ارزش برآوردی نیشکر خوزستان را در 31خرداد 1401 بالغ بر 120هزار میلیارد تومان تخمین زد که احتمالا 10هزار میلیارد تومان آن قرار است عرضه اولیه شود. بر این اساس هلدینگ نیشکر خوزستان سی‌‌‌امین شرکت با ارزش بیش از 100همت در بازار سرمایه است. از آنجا که تا به حال شرکت‌‌‌های قندی پذیرفته‌شده بازار سرمایه همگی از چغندرقند شکر تولید می‌کنند، نیشکر خوزستان اولین شرکت نیشکری بازار سرمایه خواهد بود که تحت عنوان یک‌گروه جدید در بازار سرمایه شناخته می‌‌‌شود.

اشتغال 26هزار نفری در نیشکر خوزستان

 باقدمت‌‌‌ترین شرکت در زمینه تولید نیشکر، شرکت هفت‌‌‌تپه است که در سال 1340 با تکنولوژی آمریکایی‌‌‌ها کار خود را استارت زد. هلدینگ توسعه نیشکر خوزستان شرکتی 30ساله است که در ابتدای تاسیس تکنولوژی آن به‌‌‌صورت 80درصد خارجی و 20درصد داخلی بود؛ اما به‌مرور زمان با بومی‌سازی بیشتر تکنولوژی تولید، این نسبت تغییر یافت و در حال حاضر به 20درصد خارجی و 80درصد داخلی رسیده است. پنج‌محصول اصلی این شرکت که بیشترین درآمد را برای آن به ارمغان می‌‌‌آورند عبارتند از: شکر، الکل، خمیرمایه، ام‌دی‌اف و دامپروری. از سال 1398 عبدعلی ناصری مدیریت هلدینگ توسعه نیشکر خوزستان را برعهده گرفت که در ابتدای امر براساس صورت‌‌‌های مالی تاریخ 30آذر 1398، زیان کل مجموعه توسعه نیشکر حدود 600میلیارد تومان بود که با توجه به استراتژی اتخاذشده مدیریت و حمایت از تولید در تاریخ 30آذر سال 1399 هلدینگ توسعه نیشکر توانست از زیان خارج شود و یک‌هزار میلیارد تومان سود شناسایی کند. در سال بعد یعنی 1400شرکت به‌‌‌میزان 3هزار و 900میلیارد تومان سود شناسایی کرد. در سال 1401 با وجود خشکسالی شدیدی که منطقه تجربه کرد، سود شرکت براساس صورت‌‌‌های مالی حسابرسی‌شده حدود 3هزار و 700میلیارد تومان بود. بر این اساس مدیریت هلدینگ توسعه‌نیشکر پیش‌‌‌بینی می‌‌‌کند که در سال مالی 1402 این شرکت به سود 5هزار میلیارد تومانی دست یابد.

بررسی‌‌‌ها نشان می‌‌‌دهد که 50درصد وزن محصولات کشاورزی (9میلیون تن) خوزستان توسط شرکت توسعه نیشکر ایجاد می‌‌‌شود؛ اما 10درصد اراضی و 10درصد آب خوزستان را مصرف می‌‌‌کند. این موضوع از توانایی بهره‌‌‌وری بالای این شرکت حکایت دارد که توانسته است با کمترین میزان اراضی و آب بیشترین تولید را به ثبت برساند. سرانه مصرف شکر کشور در سال به‌‌‌میزان 2/ 2میلیون تن است. این در حالی است که ظرفیت تولید واقعی در بهینه‌‌‌ترین حالت ممکن حدود 5/ 1میلیون تن در سال است و  کمبود این میزان از طریق واردات شکر خام و تبدیل آن به شکر سفید محقق می‌‌‌شود. تولید سال 1401 توسعه نیشکر خوزستان در حدود 700هزار تن بوده و مابقی نیاز کشور از طریق واردات شکر خام تامین شده است.  بنابراین در بحث عرضه‌ و تقاضا هرساله فزونی تقاضا وجود دارد و نگرانی از بابت عدم فروش شکر در این شرکت وجود ندارد.

نیشکر خوزستان یکی از متنوع‌‌‌ترین شرکت‌‌‌های زراعی شناخته می‌‌‌شود که باتوجه به تنوع بالا توانسته است برای 26هزار نفر اشتغال مستقیم ایجاد کند. همچنین سالانه در هر کشت و صنعت نیشکر 100میلیارد تومان هزینه ماشین‌‌‌آلات می‌‌‌شود که این ماشین‌‌‌آلات همچون وانت و تراکتور عمدتا از روستاهای اطراف تهیه می‌‌‌شود و این امر موجب اشتغال غیرمستقیم فراوانی در این شرکت شده است.

براساس ماده 81 شرکت‌‌‌های تولیدی شکر از پرداخت مالیات معاف هستند؛ با این حال بیش از 16سال است که هرساله مامور مالیاتی برای شرکت توسعه نیشکر مالیات تعریف می‌‌‌کند و شرکت نیز با شکایت و تشکیل پرونده در دیوان محاسبات مالیات خود را صفر می‌کند. لازم به ذکر است که بنابر گفته مسوولان شرکت معوقات مالیاتی برای محصولاتی همچون ام‌دی‌اف و الکل برای این شرکت وجود ندارد و مالیات آن کاملا تسویه شده است.

هشت‌شرکت نیشکرساز خوزستان

یکی از مزیت‌‌‌های این شرکت خودکفایی و زنجیره ارزش کامل آن است، به‌‌‌طوری که هر نوع مواداولیه مورد نیاز خود را به‌واسطه زیرمجموعه‌‌‌هایش تامین می‌‌‌کند. درمجموع در هلدینگ توسعه نیشکر خوزستان 17شرکت فعالیت می‌‌‌کنند که هشت‌شرکت در زمینه کشت نیشکر فعال هستند و 10شرکت دیگر در زمینه صنایع جانبی و پشتیبانی نیشکر فعالیت می‌کنند. البته شرکت‌‌‌های تابعه علاوه بر انجام کارهای شرکت نیشکر خوزستان از بیرون نیز سفارش کار می‌پذیرند.

مجموع اراضی تحت مالکیت توسعه نیشکر 104هزار هکتار به‌طور ناخالص و 84هزار هکتار به‌صورت خالص است. اسناد 24هزار هکتار آن هنوز به اسم شرکت نشده که البته تمامی مبالغ آن پرداخت شده و مراحل قانونی طی شده و اسناد آن در شرف صدور است. شرکت‌‌‌های زیرمجموعه کشت نیشکر این هلدینگ عبارتند از حکیم فارابی، سلمان‌فارسی و دعبل خزاعی که این سه‌شرکت در جنوب کارون قرار دارند. همچنین شرکت‌های امیرکبیر در اهواز، میرزاکوچک‌خان و امام خمینی در شوشتر، هفت‌تپه در شوش و دهخدا در شمال اهواز از دیگر شرکت‌‌‌های هلدینگ توسعه نیشکر هستند. مجموع نیشکر تولیدی این هشت‌شرکت سالانه 45درصد شکر موردنیاز کشور را تامین می‌‌‌کند. تولید شکرهای مختلف در شرکت‌‌‌های زیرمجموعه توسعه نیشکر تقسیم‌بندی شده است. برای مثال در شرکت فارابی شکر دارویی تولید می‌‌‌شود و برای مصارف دارویی کشور مورد استفاده قرار می‌‌‌گیرد و صد درصد نیاز مصرف داخل توسط این شرکت تامین می‌‌‌شود. مشتری عمده شکر دارویی دولت است که با توجه به تسویه درجا و نقدی شکر دارویی با دولت، شرکت فارابی از لحاظ وصول مطالبات مشکلی ندارد. شکر قهوه‌‌‌ای در شرکت میرزاکوچک‌خان تولید می‌‌‌شود که این شکر بدون افزودنی همچون رنگ غیرطبیعی به فروش می‌‌‌رسد. از باگاس حاصل از نیشکر در شرکت امیرکبیر نئوپان و ام‌دی‌اف تولید می‌‌‌شود. علاوه بر این در امیرکبیر و فارابی دام سبک نیز توسط شرکت پرورش می‌‌‌یابد. از استفاده‌‌‌های دیگر باگاس می‌‌‌توان به تولید خوراک دام اشاره کرد که در شرکت امام‌خمینی مورد استفاده قرار می‌‌‌گیرد. از دیگر تولیدات شرکت امام‌‌‌خمینی می‌‌‌توان به پرورش زنبورعسل، قارچ و زعفران اشاره کرد.

از تولیدات خود شرکت کشت‌‌‌وصنعت نیشکر علاوه بر نیشکر می‌‌‌توان به کشت گندم، کلزا، آفتابگردان، تولید دام سبک، سنگین و ماهی اشاره کرد که همه این موارد ارزش افزوده فراوانی برای آن به همراه داشته‌اند.

ارزآوری 50میلیون دلاری شرکت رازی

در شرکت «رازی» که از شرکت‌‌‌های تابع نیشکر خوزستان است، از ملاس حاصل از نیشکر که چیزی شبیه به روغن سوخته (شبیه سمنو) است الکل و خمیرمایه تولید می‌‌‌شود. دو محصول الکل و خمیرمایه صادرات‌محور هستند و مجموع ارزآوری این دو محصول در سال بالغ بر 50میلیون دلار است که نرخ تسعیر آن براساس قانون در سامانه مبادلات ارزی ایجاد می‌‌‌شود. تولید سالانه الکل در شرکت رازی بین 36 تا 40میلیون لیتراست که از نوع طبی با خلوص بسیار بالای 96درصد است و 80تا 90درصد الکل طبی مورد نیاز کشور در شرکت رازی تامین می‌‌‌شود. طی سفر اخیر سفیر ارمنستان به ایران قرار شد از این‌‌‌پس این کشور الکل موردنیاز خود را از شرکت رازی تامین کند. این در حالی است که تا قبل از این الکل رازی را با واسطه‌‌‌گری ترکیه تهیه می‌‌‌کرد. محصول خمیرمایه نیز از دیگر محصولات شرکت رازی است که عمدتا برای نانوایی‌‌‌ها و کیک‌‌‌پزی استفاده می‌‌‌شود و تولید سالانه 12هزار تن دارد و ماهانه بالغ بر 50درصد آن صادر می‌‌‌شود. از شرکت‌‌‌های تابعه دیگر هلدینگ نیشکر خوزستان می‌‌‌توان به شرکت «تهیه و تولید خوراک دام شعیبیه» اشاره کرد که باتوجه به فقدان فرهنگ‌‌‌سازی درست برای دامداران هنوز محصولات این شرکت خریداران زیادی ندارد. این در حالی است که در اقتصادهای صنعتی خوراک کامل یک دام در قالب یک پیت که در آن همه مواد موردنیاز مقوی برای دام موجود است داده می‌‌‌شود؛ اما در ایران هر خوراک جداگانه به دام داده می‌‌‌شود که کاملا برخلاف استاندارد جهانی است. علاوه بر این در شرکت شعیبیه پرورش گاومیش نیز به انجام می‌‌‌رسد که در حال حاضر حدود یک‌هزار و 500راس گاومیش وجود دارد و برنامه شرکت این است که در سال 1402 به 5هزار راس افزایش یابد.

 سومین شرکت تابعه هلدینگ توسعه نیشکر تحت عنوان «بازرگانی توسعه نیشکر ‌‌‌و‌‌‌ صنایع جانبی» است که عمدتا کار فروش محصولات را بر عهده دارد. شرکت تابعه بعدی این هلدینگ بزرگ، «آبان‌بسپار توسعه» است که گونی‌‌‌های موردنیاز و کیسه‌‌‌های بسته‌‌‌بندی شکر را تولید می‌‌‌کند و لوله‌‌‌های آبیاری مزارع نیشکر را آماده‌‌‌  می‌‌سازد. شرکت «راصد صنعت توسعه» از دیگر شرکت‌‌‌های تابعه توسعه نیشکر است که انجام خدماتی مانند رسیدگی به موتور پمپ‌‌‌ها، سیم‌‌‌پیچی، برق و تراشکاری مجموعه را بر عهده دارد. کارخانه بعدی شرکت «لوح سبز جنوب» است که این شرکت از سال 1389 با ظرفیت 100هزار تن تخته تاسیس شده و با استفاده از ماده‌‌‌اولیه باگاس می‌‌‌تواند تخته صنعت (MDF) تولید کند. در این میان شرکتی تحت عنوان «ایمن ترابر نیشکر» نیز از سال 1400 به مجموعه افزوده شده که از بانک ملی خریداری شده است. سالانه 5/ 1میلیون تن بار توسط شرکت توسعه نیشکر خوزستان جابه‌جا می‌‌‌شود که تا قبل از احداث این شرکت حمل‌‌‌ونقل‌‌‌های هلدینگ از بیرون صورت می‌‌‌گرفت؛ اما از زمان افتتاح این شرکت تمامی حمل‌‌‌ونقل‌‌‌ها به سهولت رسیده و دیگر مسائلی همچون دیر رسیدن مرسوله ارسالی رفع شده است. نیشکر خوزستان قصد دارد شرکت حمل‌‌‌ونقل را به ترابری بزرگ‌مقیاس هوشمند تبدیل سازد تا بتواند به همه‌‌‌جای ایران بارنامه صادر کند. یکی دیگر از شرکت‌‌‌های تابعه هلدینگ توسعه نیشکر خوزستان، «موسسه تحقیقات‌‌‌وآموزش نیشکر خوزستان» است که کارهای تحقیقاتی و توسعه‌‌‌ای مربوط به صنعت را به انجام می‌‌‌رساند.

فزونی بدهی انباشته در هفت‌‌‌تپه

از 20مهر 1400 مدیریت شرکت هفت‌تپه به صورت پیمانکاری بر عهده عبدعلی ناصری، مدیرعامل هلدینگ نیشکر خوزستان قرار گرفت. زمین این شرکت بالغ بر 30هزار هکتار است که باتوجه به موقعیت جغرافی آن که در وسط روستاها و شهرها قرار گرفته است مرز مشخصی ندارد. به گفته مدیریت شرکت از زمان تحویل هفت‌تپه به نیشکر خوزستان تمامی معوقات حقوقی کارگران این شرکت پرداخت شده و همسان‌‌‌سازی حقوق کارکنان آن صورت گرفته و در حدود 18ماه است که اعتصابات و اعتراضات آرام گرفته است. به گفته مدیران، در هفت‌‌‌تپه حدود 6هزار نفر مشغول فعالیت هستند. تعداد کارکنان هفت‌‌‌تپه در مقایسه با 17 شرکت‌‌‌ تابعه نیشکر خوزستان که مجموعا 20هزار پرسنل فعال دارد، نشان‌دهنده وجود نیروی مازاد در هفت‌‌‌تپه است. در حال حاضر مالکیت هفت‌‌‌تپه با سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) است و قرار است براساس رد دیون به بانک‌های صادرات و ملی واگذار شود. شرکت توسعه نیشکر فقط به صورت پیمانکاری مدیریت هفت‌‌‌تپه را برعهده دارد؛ با همه این تفاسیر هنوز این شرکت سودده نشده و بدهی انباشته فراوانی را در صورت‌‌‌های مالی خود گزارش کرده است.

آینده‌‌‌ای روشن با طرح‌‌‌های توسعه نیشکر خوزستان

اولویت اصلی شرکت توسعه نیشکر افزایش تولید و درآمد است. به همین دلیل همواره سعی داشته است تا در زمینه‌‌‌های مختلف خودکفا شود. به لحاظ توسعه تقریبا همه شرکت‌‌‌های زیرمجموعه نیشکر خوزستان با حداکثر ظرفیت خود مشغول به کار هستند. در زمینه نیشکر همچنان زمین برای گسترش موجود است؛ اما نبود آب باعث عدم پیشرفت و گسترش زمین‌‌‌های نیشکر شده است. هلدینگ نیشکر خوزستان مجاز است سالانه 84/ 1میلیارد مترمکعب آب برداشت کند که این رقم برابر با 10درصد آب کل رود کارون و دز و 7درصد کل آب خوزستان است. این سهمیه ثابت است و امکان توسعه و رشد آن وجود ندارد که این امر موجب عدم توسعه زمین‌‌‌های نیشکر می‌‌‌شود. با این حال امکان توسعه برخی محصولات جانبی از جمله کاغذ، خوراک دام و ام‌دی‌اف وجود دارد.

در شرکت سلمان‌فارسی که از زیرمجموعه‌‌‌های هلدینگ نیشکر خوزستان است، خط تولید کاغذسازی در دست احداث است و تا به حال 40درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و در صورت بهره‌‌‌برداری از آن 100درصد نیاز کاغذ تحریری (A4) کل کشور توسط این شرکت تامین می‌شود. در این بین از تولید سالانه 300هزار مترمکعب ام‌دی‌اف در کل کشور، 100هزار مترمکعب آن را شرکت توسعه نیشکر خوزستان تولید می‌کند. به احتمال فراوان در آبان‌ماه سال جاری قرار است خط تولید ام‌دی‌اف شرکت امیرکبیر رونمایی شود که این خط تولید می‌‌‌تواند تولید ام‌دی‌اف هلدینگ توسعه نیشکر را به میزان زیادی افزایش دهد.

یکی از مشکلات عدیده شرکت توسعه نیشکر خوزستان، کمبود برق است که از ساعت 10صبح تا 7یا 8عصر در تابستان به‌‌‌دلیل تامین برق مردم قطعی صورت می‌‌‌گرفت. شرکت با سرمایه‌‌‌گذاری و راه‌‌‌اندازی نیروگاه برق توانسته است نیروگاه خام خود را ایجاد کند. 22دستگاه ژنراتور 5/ 1مگابایتی از کشورهای خارج خریداری شده که موجب شده است در دوسال اخیر شرکت به هیچ‌‌‌عنوان با مشکل برق مواجه نباشد. شرکت توسعه نیشکر خوزستان به واسطه این نیروگاه توانسته است علاوه بر تامین برق خود به وزارت نیرو نیز برق بفروشد، به‌‌‌طوری که در دوسال اخیر 103میلیارد تومان در تابستان برق به فروش رسیده که 70میلیارد آن پرداخت شده و بقیه هنوز جزو مطالبات شرکت از وزارت نیروست.

در این میان نیروگاه 60مگابایتی در دست ساخت است که برای کارخانه تولید کاغذ ایجاد شده است. نیروگاه مذکور به‌‌‌صورت سه‌‌‌گانه‌سوز است؛ یعنی می‌تواند هر سه نوع سوخت گاز، مازوت و پیت (ماده زائد تولید کاغذ) را  بسوزاند و تولید برق کند. از برنامه‌‌‌های آتی شرکت می‌‌‌توان به احداث شرکتی دانش‌‌‌بنیان که در تولید اسانس از برگ اکالیپتوس فعالیت می‌‌‌کند اشاره کرد که بیش از 80درصد پیشرفت فیزیکی داشته و قرار است در تیرماه به بهره‌‌‌برداری برسد. آخرین مرتبه تجدید ارزیابی در توسعه نیشکر خوزستان 31خرداد سال 1401 رقم خورده است. با این حال بنابر گفته مدیرعامل شرکت  قرار است در سال 1402 یک‌بار دیگر تا قبل از عرضه اولیه، افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی براساس صورت‌‌‌های مالی سال منتهی به 30آذر 1401 صورت گیرد.  شفافیت یکی از مهم‌‌‌ترین مسائلی است که شرکت‌‌‌هایی مثل نیشکر خوزستان باید برای جلوگیری از مشکلات و سوءاستفاده‌‌‌ها آن را رعایت کنند. هلدینگ توسعه نیشکر برای شفافیت بیشتر، قصد دارد تمامی فعالیت‌‌‌های خود را مانیتورینگ کند. برای این منظور فیبرنوری تعبیه شده و سیستم جامع نرم‌‌‌افزاری در حال نصب است که تمامی فعالیت‌‌‌های شرکت در زمینه مالی، کشاورزی و صنعت را با یک یوزرنیم و پسورد به‌طور تصویری در لحظه نشان می‌‌‌دهد.

اولین عرضه‌‌‌اولیه نیشکر خوزستان

نخستین زیرمجموعه از هلدینگ توسعه نیشکر خوزستان که قرار است در بازار فرابورس عرضه شود، کشت‌وصنعت امام خمینی است. محصول اصلی این شرکت شکر خام است که در سال 1401 به میزان 110هزار تن شکر خام تولید کرده و توانسته است 10درصد از ظرفیت اسمی خود بیشتر تولید کند. این شرکت از معدود شرکت‌‌‌های زیرمجموعه توسعه نیشکر است که از روز اول، هم به لحاظ تولید و هم به لحاظ سودآوری وضعیت مطلوبی داشت و تا به حال زیانی را تجربه نکرده است. یکی از کارهای جانبی که در این شرکت آغاز شده، تولید کود فسفات است. کارخانه‌ای با ظرفیت 15هزار تن در این شرکت تاسیس شده است که می‌‌‌تواند کود مورد نیاز کل مجموعه نیشکر خوزستان و شرکت‌‌‌های بیرون از آن را تامین کند.

یکی دیگر از صنایع پایین‌دستی در کشت‌‌‌وصنعت امام خمینی تپه‌‌‌ماهورهای ماسه‌‌‌ای است که در واقع به کشت اکالیپتوس اختصاص یافته و یک کارخانه دانش‌بنیان احداث شده که تمامی دستگاه‌‌‌های آن بومی است و در تیرماه به بهره‌‌‌برداری می‌‌‌رسد. در شرکت کشت‌‌‌وصنعت امام خمینی از چوب گیاه اکالیپتوس ام‌دی‌اف تولید می‌شود، از شاخه‌‌‌های اضافه آن نیز زغال تولید می‌‌‌شود که هم‌‌‌اکنون کارخانه زغال درحال فعالیت و بهره‌‌‌برداری است. در آخر گیاه اکالیپتوس به اسانس گران‌قیمتی تبدیل می‌‌‌شود که در زمینه بهداشتی در بازارهای داخلی و خارجی مورد استفاده قرار می‌‌‌گیرد.

مزایای تولید شکر از نیشکر نسبت به چغندر

به لحاظ فرمولی تولید شکر از نیشکر با چغندر تفاوت خاصی ندارد؛ اما به لحاظ ساختاری ارزش‌افزوده‌‌‌ای که نیشکر ایجاد می‌‌‌کند، بسیار بیشتر از چغندر است. صنایع جانبی فراوانی که شرکت نیشکر خوزستان دارد، از جمله الکل، خمیرمایه، کاغذ، خوراک دام، ام‌دی‌اف و سایر محصولات همگی از نیشکر حاصل می‌شود، در حالی که چغندر محصولات جانبی خاصی ندارد تا مزایای اقتصادی چندانی برای شرکت تولیدی به همراه داشته باشد. تولید شکر از نیشکر در مجموع در دومرحله انجام می‌شود. اولین مرحله برداشت نیشکر و تبدیل آن به شکر خام است که از آبان تا اواخر فروردین به‌‌‌طول می‌‌‌انجامد و در مجموع 100روز کاری (به‌جز روزهای بارانی و تعطیل) را شامل می‌‌‌شود. در مرحله بعد شکرخام حاصل‌شده وارد کارخانه تصفیه می‌‌‌شود که این کارخانه 10ماه در سال فعالیت دارد و شکر سفید تولید می‌‌‌کند.

افزایش برداشت سبز نیشکر با تکنولوژی جدید

در سال 1401 میزان برداشت نیشکر در هلدینگ توسعه نیشکر خوزستان، 40درصد به‌‌‌صورت سبز و 60درصد به‌‌‌صورت سیاه بود. در برداشت سیاه، شاخ و برگ‌‌‌های اضافی نیشکر سوزانده می‌‌‌شود و فقط ساقه آن باقی می‌‌‌ماند که در این صورت ماشین‌‌‌آلات به‌راحتی می‌‌‌توانند ساقه نیشکر را برداشت کنند. اما در برداشت سبز پوشال و شاخ و برگ همگی باقی می‌‌‌مانند و چون نیشکر سبک است پوشال و بقیه موارد جدا می‌‌‌شود و به زمین می‌‌‌ریزد. به لحاظ کیفیت، برداشت سیاه بسیار بهتر است، به‌طوری که کشورهای پیشرفته همچون آمریکا در حال حاضر فقط از برداشت سیاه استفاده می‌‌‌کنند. بر اثر سوخت نیشکر مواد باقی‌‌‌مانده آن بر روی زمین ایجاد یک نوع کود می‌‌‌کند که برای زمین بسیار مفید است. محیط‌زیست از کشت سبز نیشکر استقبال می‌‌‌کند؛ چرا که معتقد است کشت سیاه موجب آلودگی محیط می‌‌‌شود. برداشت محصولات نیشکر فقط یک‌بار در سال اتفاق می‌افتد. بنابراین می‌‌‌توان گفت اگر آلودگی هم وجود داشته باشد درمقابل صنایع انرژی‌محور که هرروز در حال فعالیت هستند آلودگی ناچیزی دارد. شرکت در حال حاضر از ماشین‌‌‌های برداشتی استفاده می‌‌‌کند که تکنولوژی ساخت آنها مربوط به سال 2000 میلادی و توان آنها 7هزار دور بر ساعت است. بر این اساس شرکت مذاکراتی را با شرکت هپکو انجام داده است تا بتواند ماشین‌‌‌آلاتی را وارد کند که از توان 9هزار دور بر ساعت بهره‌‌‌مند باشند و در آینده از طریق مهندسی معکوس تولید داخلی شوند. در صورت تهیه این ماشین‌‌‌آلات شرکت می‌‌‌تواند برداشت سبز خود را از میزان 40درصد افزایشش دهد و از این طریق رضایت فعالان محیط‌زیست را نیز جلب کند.

مزیت جهانی هلدینگ توسعه نیشکر

در دنیا هیچ مجموعه‌‌‌ متمرکزی وجود ندارد که تمامی مزارع نیشکر را تحت مدیریت خود قرار دهد و از تمامی صنایع جانبی و زنجیره ارزش خود به‌صورت یکجا برخوردار باشد. حتی در کشورهای پیشرفته دنیا همچون آمریکا نیشکر هر مزرعه توسط مردم عادی جداگانه برداشت می‌شود و به فروش می‌‌‌رسد. به لحاظ محصول، استاندارد جهانی برداشت 60تن نیشکر در هر هکتار است؛ اما در شرکت توسعه نیشکر در شرایط خیلی بد و خشکسالی میزان برداشت هر تن 60هکتار است و در شرایط مطلوب همچون سال 1400 برداشت هر تن تا 93هکتار نیز بوده است. اکثر کشورهای دنیا کشت نیشکر دیمی دارند و از این لحاظ فصل کشت نیشکر آنها متناسب با فصل بارندگی است. اما در توسعه نیشکر خوزستان کاشت و برداشت نیشکر با فصل باران مطابقت ندارد و آبیاری آنها توسط شبکه لوله‌‌‌کشی انجام می‌‌‌شود. مقدار محصول تولیدی در نیشکر خوزستان با کل دنیا قابل قیاس نیست؛ چرا که در کشورهای آمریکا، برزیل، آفریقا و هند کشت نیشکر به میزان میلیون‌‌‌ها هکتار صورت می‌‌‌گیرد؛ اما در ایران به دلیل محدودیت اراضی و کمبود آب نهایتا 100هکتار کشت نیشکر با در نظر گرفتن هفت‌‌‌تپه به انجام می‌‌‌رسد.

 

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی