رئیسجمهور ایران در جریان سفر به نیویورک برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل به دیدار و گفتوگو با مقامات، سران، اندیشمندان و رسانههای آمریکایی پرداخت. سید ابراهیم رئیسی در جریان دیدار جمعی از اندیشمندان سیاست خارجی آمریکا گفت: آمریکا باید تاکنون فهمیده باشد که استفاده از زبان زور چه در قالب تحریم و چه به صورت تهدید علیه ملت ایران ابزار کارآمدی نیست، البته قضاوت ما بر اساس اقدامات است و آنچه میتواند موجب جلب اعتماد ما شود تغییر این رفتار زورگویانه و عمل بر اساس تعهدات خواهد بود که آمریکا تاکنون در این زمینه موفق نبوده است.
به گزارش «ایرنا»، رئیسی که به منظور شرکت در هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرده است، عصر روز دوشنبه به وقت محلی با جمعی از اندیشمندان سیاست خارجی آمریکا دیدار و گفتوگو کرد. رئیسی در این دیدار در پاسخ به پرسشی درباره توافق هستهای و چشمانداز روابط ایران و آمریکا با برشمردن سابقه نقض پیمان دولت آمریکا در قضیه برجام با وجود اجرای کامل تعهدات از طرف جمهوری اسلامی ایران، خاطرنشان کرد: با تغییر دولت در آمریکا و اعلام آمادگی دولت جدید برای بازگشت به تعهدات خود، جمهوری اسلامی ایران نیز برای توافق خوب اعلام آمادگی و مذاکرات را به صورت جدی دنبال کرد اما پس از مدتی مشخص شد طرفهای مقابل به تعهدات خود پایبند نیستند. رئیسجمهور با اشاره به اشتباه محاسباتی آمریکاییها در قضیه اغتشاشات، گفت: دولت آمریکا بر اثر مشورتهای غلط برخی عناصر مزدور به ظاهر ایرانی و همچنین برآوردهای غلط سرویسهای جاسوسی، با ترک مذاکرات دل به نتیجهبخشی اغتشاشات بست در حالی که جمهوری اسلامی ایران امروز درخت تناوری است که این تکانهها اثری بر پایداری آن ندارد. رئیسی با اشاره به ابراز تمایل مجدد آمریکا برای از سرگیری مذاکرات پس از شکست پروژه اغتشاشات، خاطرنشان کرد: مذاکراتی بهواسطه برخی کشورها انجام شد که تبادل اخیر زندانیان نیز یکی از آثار آن بود.رئیسجمهور در پاسخ به پرسش دیگری درباره آثار پیوستن ایران به بریکس، با برشمردن نقش برجسته کشورهای عضو در اقتصاد و تولید ناخالص در جهان، گفت: با توجه به ظرفیتها و موقعیت برجسته ایران در منطقه، پیوستن ایران به این گروه باعث قدرتمندتر شدن آن میشود.
رئیسی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: در خصوص تحریمها، بایدن در ابتدای کار خود گفت که روش ترامپ در خارج شدن از برجام را قبول ندارد که با این سخن توقع میرفت آمریکا به تعهدات خود پایبندی نشان دهد ولی با گذشت زمان، تاکنون در عمل اقدام متفاوتی مشاهده نکردهایم. انتظار این است که اگر دولت آمریکا در حرف میگوید به تعهدات پایبند است، در عمل هم پایبندی خود را نشان دهد. رئیسی تصریح آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران را دلیل روشنی بر ظالمانه بودن تحریمها علیه ایران دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران قبل از هر قانون و مقررات و نظارتی، به حکم فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی هرگونه تولید و کاربرد سلاح هستهای را ممنوع میداند.
رئیسجمهور همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره جنگ اوکراین تصریح کرد: ما با جنگ مخالفیم و برای میانجیگری به منظور پایان دادن به آن نیز اعلام آمادگی کردهایم، اما مالیات مردم آمریکا خرج جنگافروزی و پر کردن جیب کارخانهها اسلحهسازی از محل فروش اسلحه در این زمینه میشود. رئیسی ادعای در اختیار قرار دادن سلاح از طرف ایران به روسیه را عاری از حقیقت دانست و افزود: توصیه ما به دولت آمریکا دست برداشتن از جنگ و تحریم ملتهاست؛ یافتههای تاریخی نشان میدهد آمریکا در 250 سال اخیر فقط 20 سال را در جنگ نبوده است.
رئیسجمهور در بخش دیگری از این نشست با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی هرگز میز مذاکره را ترک نکرده است چرا که از منطق روشن و استواری برای رویکردها و اقدامات خود برخوردار است، گفت: منابع آزاد شده ایران در کره جنوبی، حق ایران بود و آمریکا باید جواب دهد که چرا به صورت ظالمانه جلوی احقاق حق ملت ما را گرفته بود.
نشست با مدیران ارشد رسانههای آمریکایی
پیشتر سید ابراهیم رئیسی در نخستین برنامه سفر خود به نیویورک گفتوگوی صریح و رودررویی با مدیران ارشد رسانههای آمریکا برگزار کرد و به سوالات پاسخ داد. سردبیران رسانههای آمریکایی پرسشهایی در زمینههای آزادسازی اموال بلوکه شده ایران، تبادل زندانیان میان تهران واشنگتن و احتمال توافقهایی دیگر بین ایران و آمریکا، آینده روابط منطقهای ایران با همسایگان خود از جمله مصر، بحرین، امارات و عربستان را مطرح کردند.
دیدار با دبیرکل سازمان ملل
رئیسی در ادامه برنامههای سفر خود به نیویورک، با «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل دیدار و گفتوگو کرد و با تقدیر از تلاشهای دبیرکل و دبیرخانه سازمان ملل، توجه به خواست ملتها در اجرای عدالت، رفع تبعیض و فقر و همچنین امنیت پایدار را از جمله ماموریتها و وظایف اصلی سازمان ملل برشمرد. وی با اشاره به نگرانی کشورها در قبال آینده سیاسی و اجتماعی افغانستان، یمن و سوریه و همچنین تجزیهطلبی در آفریقا در سایه زیادهخواهی و قدرتطلبی نظام سلطه، نقش مهم سازمان ملل در جلوگیری از ظلم به مردم این کشورها را یادآور شد.رئیسی با بیان اینکه «بنای جمهوری اسلامی ایران همکاری با سازمان ملل است»، بر آمادگی ایران در مشارکت برای گسترش صلح و امنیت در جهان و جلوگیری از ظلم به ملتها تاکید کرد و از دبیرکل سازمان ملل خواست اخبار مربوط به ایران را مستقیما و از مسیر درست و صحیح پیگیری و دریافت کند؛ چرا که رسانههای تحتتاثیر نظام سلطه تصویر درستی از ایران ارائه نمیدهند.«آنتونیو گوترش» نیز در این دیدار با ابراز علاقهمندی به توسعه همکاریها بین سازمان ملل و جمهوری اسلامی ایران، از ایجاد تحولات مثبت در مناسبات ایران و عربستان به عنوان دو کشور اثرگذار بر ثبات منطقه استقبال کرد. دبیرکل سازمان ملل همچنین ضمن تقدیر از نقش سازنده ایران در قبال تحولات یمن، بر حمایت این نهاد بینالمللی از ابتکارات ایران برای پایان بخشیدن به بحران یمن تاکید کرد.
دیدار روسای جمهور ایران و الجزایر
رئیسجمهور در ادامه برنامههای این سفر با «عبدالمجید تبون» رئیسجمهور الجزایر دیدار و گفتوگو کرد. رئیسجمهور در این دیدار با اشاره به ظرفیتهای بسیار خوب ایران و الجزایر بر تلاش مسوولان دو کشور برای ارتقای سطح روابط بهویژه در زمینه تعاملات تجاری و اقتصادی تاکید کرد و فعال شدن کمیسیونهای مشترک دو کشور را در گسترش همکاریها بین ایران و الجزایر موثر دانست.
رئیسجمهور با بیان اینکه ما برای گسترش روابط با کشورهای همسایه هیچ مشکلی نداریم، دخالت کشورهای غربی بهویژه آمریکا را عامل اخلال در روابط کشورهای منطقه دانست. «عبدالمجید تبون» رئیسجمهور الجزایر نیز در این دیدار با اشاره با تاریخچه روابط خوب دو کشور، بر تلاش جدی برای احیا و ارتقای روابط میان ایران و الجزایر تاکید کرد. عبدالمجید تبون با بیان اینکه با توانمندیها و ظرفیتهای سیاسی، اقتصادی، علمی و پژوهشی جمهوری اسلامی ایران آشنا هستم، مشارکت با ایران در این زمینهها را خواستار شد و گفت: ما میدانیم تحریمها ایران را به کشوری قدرتمند تبدیل کرده است و آمادگی داریم روابطمان را با ایران گسترش دهیم.
گفتوگو با کشور ساحلی دریای خزر
رئیسجمهور همسایگی ایران و قزاقستان از طریق دریای خزر و عضویت در سازمان شانگهای را بستر مناسبی برای توسعه روابط دو کشور دانست و گفت: افزایش تبادل کالا چه از طریق دریا و چه از طریق راهآهن به نفع دو ملت و کشورهای منطقه است و باید گامهای موثرتری برای تسریع در تحقق این هدف برداشته شود. سید ابراهیم رئیسی در دیدار «قاسم ژومارت توکایف» رئیسجمهور قزاقستان که در مقر سازمان ملل متحد انجام شد، با اشاره به دیدارها و توافقات خوب روسای جمهور دو کشور در سال گذشته، بر تلاش برای تسریع اجرای کامل توافقات بهویژه در حوزه اقتصادی و تجاری تاکید کرد. «قاسم ژومارت توکایف» رئیسجمهور قزاقستان نیز در این دیدار با اشاره به ظرفیتهای گسترده موجود در دو کشور، ایران را شریکی راهبردی و دوستی صمیمی برای قزاقستان دانست و با استقبال از افزایش تبادل کالا بین دو کشور، به ظرفیتهای بسیار مناسب ترانزیتی ایران اشاره و علاقهمندی کشورش را برای تسریع در اجرایی شدن توافقات دو کشور اعلام کرد.