سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز یکشنبه 16 مهرماه در حالی چاپ و منتشر شد که عملیات درخشان مقاومت در قلب فلسطین اشغالی برجستهترین خبری امروز است که با عناوینی همچون شنبه سیاه اسراییل، اسب بازنده از نفس افتاد، ناگهان پیروزی، طوفان الاقصی اسرائیل را در هم شکست و «اسب بازنده» در پرتگاه جهنم در صفحات نخست روزنامهها تیتر اول شده است.
صبح دیروز شنبه یکی از بیسابقهترین اتفاقات در تاریخ فلسطین و حتی خاورمیانه رقم خورد. تأثیرات و تبعات این عملیات دیگر به مناسبات اسرائیلی- فلسطینی محدود نخواهد بود و کل منطقه غرب آسیا را تا سالها تحت تأثیر قرار خواهد داد. از این جهت باید عملیات طوفان الاقصی را نقطه عطف تلقی کرد. فرمانده شاخه نظامی حماس صبح دیروز (شنبه) و پس از حملات گسترده راکتی مقاومت فلسطین به شهرکهای اسرائیلی در اطراف غزه، آغاز عملیات طوفان الاقصی را اعلام کرد.
روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «شنبه سیاه اسرائیل» به تحلیل این ماجرا پرداخته و نوشته است:
عملیات که برای اولین بار شامل حمله نظامی زمینی و دریایی از نوار غزه به سمت اراضی اشغالی بود. بیشک این اتفاق با هر عینکی که مورد بررسی قرار گیرد، باید بهعنوان یک غافلگیری تمامعیار از آن یاد شود؛ چراکه تقریبا هیچ کارشناس، تحلیلگر و رسانهای نمیتوانست وقوع چنین عملیاتی در این سطح را پیشبینی کند. نهتنها محافل تحلیلی و رسانهای که حتی نهادهای امنیتی رژیم صهیونیستی هم در یک شوک بزرگ قرار گرفتند تا جایی که در نتیجه این عملیات و تا لحظه تنظیم این گزارش به گفته شبکه 12 اسرائیل 100 نفر کشته و بیش از 800 نفر مجروح شدهاند. البته ایرنا به نقل از وزارت بهداشت آمارهای بیشتری را مطرح کرد؛ چنانکه در گزارشش به کشتهشدن 150 نفر اشاره دارد و احتمال افزایش آنها در ساعات آینده وجود دارد.
روزنامه سازندگی ارگان سیاسی حزب کارگزاران از غافلگیری سیستم اطلاعاتی رژیم صهیونیستی در عملیات مقاومت گلایه کرده و مینویسد:
طوفان الاقصی نه یک طوفان معمولی بلکه گردبادی عظیم بود که در درجه اول سازمانهای امنیتی و نظامی اسرائیل که سالها برای خود هیمنهای ساخته بودند را غافلگیر کرد، پرتاب هزاران راکت به سمت اسرائیل اتفاق تازهای نیست اما ورود به خاک این رژیم چه از طریق هوا چه از طریق زمین و به اسارت گرفتن تجهیزات و نیروهای اسرائیل و کشتن آنها موضوعی نیست که سیستم امنیتی و نظامی اسرائیل بتواند از آن دفاع کند. هر چقدر هم اسرائیل با ماشین جنگی خود به تلافی بپردازد بهبود دهنده این زخم عمیق امنیتی نخواهد بود.
روزنامه اعتماد نیز در یادداشتی غافلگیری موساد را مورد ارزیابی قرار داده و نوشته است:
عملیات توفان الاقصی یک عملیات پیچیده به لحاظ نظامی و همچنین از منظر اطلاعاتی و عملیاتی است. این عملیات که عنصر غافلگیری در آن مشهود بود موجب شکست اطلاعاتی سازمانهای اطلاعاتی سازمانهایی چون موصاد، شینبت، شاباک و آمان است که نتوانستند تحرکات عملیاتی حماس و جهاد اسلامی را رصد و رهگیری کنند. این یک شکست بزرگ اطلاعاتی برای اسراییل تلقی میشود. از سوی دیگر به لحاظ عملیاتی، تشکیل یک جبهه و یک اتاق جنگ مشترک با شرکت همه جنبشهای مبارز فلسطینی نشان میدهد که اراده مقاومت نزد همه فلسطینیها بالاست؛ ضمن اینکه به لحاظ تاکتیکی هم دستاوردهای قابل توجهی خلق شده است چرا که در عرض 8 ساعت 5 هزار موشک نقطهزن و 100 پهپاد رادارگریز از سوی حماس و جهاد اسلامی به سمت مراکز حساس نظامی - اقتصادی اسراییل پرتاب شده است.
در ادامه این یادداشت آمده است:
این روند به گونهای است که روز شنبه همه فرودگاههای داخلی و بینالمللی رژیم صهیونیستی از جمله فرودگاه بینالملل بنگریون تعطیل شده و همه پروازهای فرودگاهها هم لغو شده است. این امر نشان میدهد که سطح آسیبپذیری رژیم صهیونیستی بسیار بالا رفته و اسراییل به شدت در مقابل تجربه نظامی و عملیاتی رزمندگان فلسطینی آسیبپذیر شده است.
روزنامه هممیهن اما موضعی عجیب و البته کمدی درباره عملیات مقاومت در منطقه داشته و آن را به برجام نسبت داده و نوشته است:
اگرچه حماس جنگ را شروع کرده است اما نمیتواند قطعاً پایاندهنده آن باشد. اینکه اسرائیل تا کجا حرکت کند، بستگی به این دارد که بازیگران منطقهای و بینالمللی چگونه وارد این معادلات شده و روی طرفین تاثیر بگذارند!
در بخشی دیگر از این اظهار نظر آمده است:
عمولاً ایران میتواند در درگیریها مؤثر باشد اما در جهان دیپلماسی غایب هستیم و این مشکل است. یعنی بازی را دیگران مدیریت میکنند. طبیعتاً ممکن است به دلیل عدم حضور در زمان توافقات دیگران سود آثار اقدامات ما را ببرند و تبعات منفی آن را ما تحمل کنیم. این عملیات معمولاً با اهداف سیاسی صورت میگیرند و با یک عملیات ماجرا تمام نمیشود بلکه هدف کوتاهمدت سیاسی و هدف بلندمدت سیاسی در این ماجراها وجود دارد. برای اینکه بتوانیم نتیجه بگیریم باید سبد سیاسی داشته باشیم تا میوههای عملیات را از آن سبد برداشت کنیم. متاسفانه به دلیل عدم حضور ایران در میان بازیگران بینالمللی در دیپلماسی منطقهای و بینالمللی نتیجه و آثار این موضوع بر ایران مشخص نیست.