از این رو بود که نماگر اصلی تالار شیشهای در پایان ساعت معاملاتی روز گذشته در سطح 2میلیون و یکهزار واحدی ایستاد. در این میان نماگر هموزن نیز که سنجه قابلاتکایی برای ارزیابی وضعیت همهجانبه بازار سهام است، روز جذابی را پشت سر نگذاشت و با کاهش ارتفاع 1.51درصدی، در سطح 680هزار و 14واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که سنجه مناسبی برای واکاوی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود 1.39درصد قرمزپوش شد و در ارتفاع 24هزار و 899 واحدی کار خود را به اتمام رساند. همچنین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق تقدم بازار است مقدار 3هزار و 344میلیارد تومانی را به ثبت رساند. به علاوه روز گذشته نقدینگی 576میلیارد تومانی از بازار سهام خارج شد. روز گذشته سه نماد «فولاد»، «شپنا» و «خودرو» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس تهران و نمادهای «وسپهر»، «خاور» و «آریا» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل فرابورس داشتند. همچنین «تکاردان»، «شستا» و «ثشاهد» سه نماد پرتراکنش روز گذشته بازار بودند.
سایه جنگ بر بازار کمرمق
بازار سهام این روزها در سایه بیاعتمادی و سردرگمی عجیبی فرورفته است. نخستین روز هفته جاری معاملاتی زیر سایه تحولات بینالمللی چندان درخشان نبود. بازار سهام که ماههاست در رکود اسفناکی فرورفته بود همچنان روزهای مبهمی را سپری میکند. با به صدا درآمدن شیپور تحولات و مناقشات بینالمللی ابتدای هفته گذشته سایه ترس و نااطمینانی سراسر بازارهای مالی را فراگرفت و اسکناس آمریکایی که نیمه نخست سال را در محدودههای 49 تا 50هزار تومان در نوسان بود، افزایش قیمت حدود 4هزار تومانی را تجربه کرد. در همین بین بازار سهام نیز که نسبت به بازارهای مالی از نقدشوندگی بالایی برخوردار است، با افزایش بی اعتمادیها سرخپوش شد و شاهد هفتهای با خروج نقدینگی حقیقیها بود.
با این وجود اواسط هفته انتشار اخبار مثبتی همچون تعیینتکلیف سیمانیها و فولادیها در بورس کالا، روح ترس را از جان بازار گرفت و بازار را به وضعیت پایدارتری سوق داد. در این بین نرخ ارز نیز از اواسط هفته گذشته روند اصلاحی به خود گرفت و روز گذشته به محدودههای 51هزار و 300 تومان رسید. از طرفی طلای سیاه در چند هفته اخیر دورخیز پرقدرتی برای افزایش قیمت داشته و در روزهای اخیر قیمت هر بشکه به 90دلار نیز افزایش داشته است. کارشناسان روند مثبتی برای رشد قیمت نفت پیشبینی میکنند. حسین مریدسادات، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص روند این روزهای بازار گفت: بازار سهام روزهای خوبی را سپری نمیکند. ارزش پایین معاملات زیر سایه بیاعتمادی سرمایهگذاران از جمله دلایل تاثیرگذار بر کمرمقی و قرمزپوشی تابلوی معاملاتی این روزهای بازار است. با این وجود از هفته گذشته مناقشات بینالمللی ریسک سنگینی را بر بازار تحمیل کرده است. با این وجود میتوان اظهار کرد در شرایط کنونی، کاهش بیشتر شاخصهای اصلی و قیمتها به دلیل جذابیت مساعد بازار در قیمتهای فعلی چندان مطلوب به نظر نمیرسد.
از لحاظ زمانی و قیمتی بازار اصلاحهای مناسبی را به پایان رسانده است. از طرفی نرخ ارز نیز در روزهای اخیر روند اصلاحی داشته و به نظر نمیرسد در ماههای آینده قیمت اسکناس سبزرنگ به سطح زیر 50هزار تومان کاهش یابد. همچنین موج مثبت پیشبینیها پیرامون چشمانداز بازار نفت میتواند تاثیر بخصوصی در صنایع مربوطه بگذارد. بنابراین چنین به میان میآید که بازاری متعادل را در هفته جاری داشته باشیم و تا زمانی که ارزش معاملات رشد مقبولی نداشته باشد نمیتوان به روزهای صعودی بازار امیدوار بود. مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه، روند روزهای اخیر بازار را بدین صورت تشریح کرد: در شرایط فعلی، تاثیرپذیری بازار از عوامل بنیادی نسبت به تحلیل تکنیکال بیشتر و حائز اهمیتتر است. از این رو تا زمانی که سایه شک و تردید در بازار حاکم است، نمیتوان رویکرد مثبتی را برای بازار متصور بود. عوامل مختلفی چون تحولات بینالمللی و وقوع ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک و تاثیرپذیری بازار از افتوخیزهای نرخ ارز موجب شده بازارهای موازی از جذابیت بیشتری برای سرمایهگذاری برخوردار باشند.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص نوسانات نرخ ارز گفت: نمیتوان نرخ ارز را در وضعیت نزولی مشاهده کرد. از این رو چنین میتوان پیشبینی کرد که اسکناس آمریکایی میتواند در محدودههای 50هزار تومانی کاهش قیمت داشته باشد و نمیتوان انتظار افت یا رشدهای هیجانی از آن داشته باشیم. او در پایان افزود: با توجه به اینکه افزایش قیمت نفت میتواند تا حدودی شرایط مساعدی در بازار حاکم کند و وضعیت کسری بودجه را بهبود بخشد، میتوان هفته متعادلی برای هفته جاری بازار پیشبینی کرد.