عصرخبر - رضا جعفری - روزنامهنگاری افشاگرانه یا ژورنالیسم تحقیقی در کنار سوتزنی شاید مهمترین فصل فعالیت روزنامهنگاران در برهههای مختلف باشد که کمتر در رسانهها به آن پرداخته شده و در تصویرسازی سینمایی نیز همواره شکل ضعیف و یا سردستی داشته است.
قسمت چهارم سریال گناه فرشته که جمعهها پخش میشود، نگاهی دیگر به همین وجه روزنامهنگاری و سختیهای کار روزنامهنگاران داشت، حکایتی از نفوذ افرادی که در سایه و به واسطه رانت و زد و بند در عرصه اقتصادی رشد کردند و تبدیل به مار افعی چند سر شدند و حالا دیگر برای حفظ بقای خود سعی میکنند هر کس که در مسیر کاری خللی وارد میکند، حذف کنند.
حامد عنقا که در سریال آقازاده به نحوی به روابط پشت پرده اقتصادی برخی افراد با نفوذ اشاره کرده بود این بار در گناه فرشته سعی کرد ماجرا را از دید قانون و از جایگاه یک وکیل نگاه کند. در این میان قربانی اصلی گویا ذبح قانون است که 14 سال پیش از قتل عشیری – گره اصلی داستان- رخ داده است. جایی که پروانه مادر حامد تهرانی که به عنوان مدیر حقوقی شرکت عشیری حضور داشته و با صحنهسازی خودکشی حذف میشود.
پروانه 14 سال پیش حذف میشود و حامد باور ندارد که مادرش خودکشی کرده و حالا در مییابد مشابه همان اتفاقی که برای مادرش رخ داده برای جرجانی یکی از شرکای عشیری هم رخ داده و این سلسله قتلهای زنجیرهای رخدادی است که ادامه دارد.
حالا با قتل محمود واعظ، روزنامهنگاری که در مقطعی پرده از اسرار پروندههای فساد اقتصادی برداشته است مشخص میشود حامد تهرانی باید به دنبال سرنخهایی باشد که ثابت کند فرشته بی گناه است و دارد قربانی اتفاقی میشود که هیچ ربطی به او ندارد.
شخصیت حامد تهرانی به عنوان یک قهرمان مبارز و دلیر به تصویر کشیده شده است که با تلاش و پشتکار به دنبال حقیقت میگردد. او باید با مخاطرات و تهدیدات مختلفی روبرو شود تا بتواند حقیقت را کشف و اعلام کند. در این مسیر، حامد با شخصیتهای مختلفی روبرو میشود که هر کدام نقش مهمی در حل این پازلهای پیچیده دارند.
شخصیت محمود واعظ دقیقا همان شخصیتی است که سالها در عرصه روزنامهنگاری دست به افشاگری زده است و حالا با بیرحمی حذف میشود و به قتل میرسد. شخصیتی که نشان میدهد هنوز هم رکن چهارم دموکراسی در کشور با مشکلات زیادی روبرو است و نمیتوان رسانه را بازوی حمایتی در پیدا کردن حقیقت دانست.
اگرچه رشد مطبوعات در کشور در سالهای نیمه دهه 70 و ابتدای دهه 80 باعث شد عرصه اطلاع رسانی و شفافیت در کشور مسیر پر چالشی را پشت سر بگذارد اما قسمت چهارم سریال گناه فرشته نشان داد هنوز هم مظلومترین قشری که در کشور با حضور موثرشان باید در جایگاه بالایی قرار بگیرند به بیرحمانهترین شکل حذف میشوند.
حذفی که بی شک به تاریکخانه فساد دانه درشتها کمک میکند...در سالهای اخیر نیز موراد متعددی در رسانهها و روزنامهنگاران سراغ داشتیم که با افشاگری توانستند رسیدگی به پروندههای بزرگی را به مطالبه افکار عمومی تبدیل کنند و در این مسیر متحمل رنجها و دردهای زیادی هم شدند و چه بسا رسانهها و رسانهدارها و رسانهایهایی که در این مسیر، از جاده خارج شدند و مسیر دیگری را برگزیدند.