با توجه به نقش بسیار پررنگی که گوشی های اندرویدی در زندگی روزمره بسیاری از ما دارند، کند شدن آنها مسالهای نگرانکننده برای بسیاری کاربران است. البته کند شدن گوشی های اندرویدی در گذر زمان مسالهای اجتنابناپذیر بوده و نمیتوان بهطور کامل مانع آن شد.
با این وجود شناسایی عوامل کندکننده گوشیها میتواند به جلوگیری از افت سرعت دستگاه کمک فراوانی کرده و راهکارهایی برای افزایش سرعت و عملکرد دستگاه را پیش روی کاربران قرار دهد.
به گزارش گجت نیوز، در ادامه این متن سعی داریم با معرفی تعدادی از مهمترین عوامل کند شدن گوشی های اندرویدی راهکارها و ترفندهایی برای ارتقا سرعت و عملکرد آنها را ارائه کنیم.
چه عواملی باعث کند شدن گوشی های اندرویدی میشوند؟
مواردی که در ادامه معرفی خواهند شد عمده دلایل کند شدن گوشی های اندرویدی به شمار میروند که میتوانید با مدیریت کردن آنها تا حد زیادی مانع از افت سرعت و عملکرد دستگاهتان شوید.
انباشته شدن کش
کش در حقیقت مجموعهای از فایلهایی موقتی است که با هدف سریعتر شدن بارگیری اپلیکیشنها و وبسایتها بهطور دائمی روی بخشی از حافظه شما ذخیره میشوند. با این وجود در گذر زمان حجم این فایلهای موقتی بیش از حد زیاد شده و عملا باعث کند شدن گوشی شما خواهند شد.
پاک کردن دائمی کش راهکاری سرراست و پایدار برای مقابله با کند شدن گوشی اندرویدی شماست. برای انجام این کار میتوانید وارد بخش تنظیمات (Settings) سیستم عامل اندروید شده و در قسمت اپلیکیشنها (Apps) اپلیکیشن مورد نظرتان را پیدا کنید.
در گام بعدی میتوانید با مدیریت کردن حافظه دستگاه میزان حافظه کش اشغال شده توسط آن را مشاهده نموده و در صورت تمایل آنها را حذف کنید. راهکار دیگر انجام این کار نیز استفاده از اپلیکیشنهایی مثل Google Files است که امکان حذف همزمان کش چندین اپلیکیشن را به شما خواهند داد.
اپلیکیشنهای قدیمی
بیتوجهی کردن به آپدیتهای عرضه شده برای اپلیکیشنهای اندرویدی یکی از مهمترین دلایل افت عملکرد گوشیهای موبایل به شمار میرود. این آپدیتها عموما دربرگیرنده بهبودهای عملکردی بوده و باگها و ایرادات عملکردی و حفرههای امنیتی اپلیکیشنها را برطرف میکنند. گوشیهایی که از اپلیکیشنهای قدیمی استفاده میکنند بیشتر در معرض کند شدن، خطرات امنیتی و سایر آسیبها هستند.
به همین جهت توصیه میکنیم ارتقای سیستم عامل اندروید و اپلیکیشنهای نصب شده روی گوشی را در اولویت قرار دهید. برای بروزرسانی اندروید وارد بخش تنظیمات شده و در قسمت سیستم (System) گزینه System Update را برگزینید.
توجه کنید که گوشیسازان اندرویدی معمولا پس از گذشت چند سال ارائه آپدیت برای دستگاههای قدیمیترشان را متوقف میکنند. بنابراین اگر آپدیت جدیدی برای دستگاه شما عرضه نشده احتمالا دلیل آن همین مساله است.
از سوی دیگر با مراجعه به فروشگاه گوگل پلی استور و انتخاب گزینه Manage Apps & device نیز میتوانید آپدیتهای عرضه شده برای اپلیکیشنهای مختلف گوشیتان را مشاهده کرده و هریک از آنها را بروزرسانی کنید.
استفاده از انیمیشنهای بیش از حد
شکی نیست که استفاده بهجا از انیمیشنها میتواند باعث روانتر به نظر رسیدن رابط کاربری گوشی های اندرویدی و عملکرد سریعتر آنها شود. با این وجود استفاده بیش از اندازه از انیمیشنها میتواند فشار زیادی روی دستگاه وارد کرده و باعث کندتر شدن گوشی، خصوصا دستگاههای اقتصادی یا قدیمی شود. به همین جهت غیرفعال یا محدود کردن انیمیشنها یکی از راهکارهای قطعی ارتقای سرعت گوشی های اندرویدی به شمار میرود.
راهکار بسیار کاربردی برای مدیریت انیمیشنهای اندروید استفاده از «تنظیمات توسعهدهندگان اندروید» است که امکان مدیریت کامل انیمیشنها را به شما خواهد داد. برای این کار وارد بخش تنظیمات گوشی شده و در انتهای صفحه گزینه Phone Information را انتخاب کنید.
در این بخش لازم است که با انگشت خود هفت بار روی گزینه Build Number ضربه بزنید تا بخش تنظیمات توسعهدهندگان برایتان نمایش داده شود! سپس به این بخش وارد شده و با انتخاب بخش Drawing میتوانید میزان و شدت انیمیشنهای گوشیتان را تنظیم کنید.
طبیعتا غیرفعال کردن کامل انیمیشنها بیشترین میزان ارتقای عملکرد را برای گوشی شما رقم خواهد زد. با این حال با تنظیم هریک از این موارد قادر خواهید بود به توازنی منطقی میان عملکرد و جذابیت بصری دست پیدا کنید.
کم بودن فضای حافظه در دسترس
با ذخیره کردن دادههای مختلف اعم از تصاویر، ویدیوها، اسناد و دیگر موارد حافظه داخلی گوشی اندرویدی شما بیشتر اشغال شده و فضای کمتری برای ذخیره دادههای عملکردی گوشی در اختیارتان قرار خواهد داشت. این مساله میتواند باعث افت عملکرد دستگاه در میانمدت شود.
اپلیکیشنهای کماستفاده مهمترین دلایل اشغال فضای بیش از اندازه روی گوشی موبایل شما هستند. بنابراین توصیه میکنیم قفسه اپلیکیشنهای گوشی خود را با دقت بررسی کرده و آنهایی که کمتر استفاده میکنید یا مورد نیازتان نیستند را حذف کنید.
بعلاوه پوشه دانلودهای گوشی موبایلتان را چک کنید و محتوای اضافی که در آن ذخیره شده را پاک کنید. ابزارهایی مانند Google Files از جمله مواردی هستند که میتوانند میزان حافظه اشغال شده گوشی شما را نمایش داده و اطلاعات قابل حذف را لیست کنند. هرچه اطلاعات غیرضروری بیشتری را از گوشیتان پاک کنید میتوانید امیدوار باشید که سرعت آن بیشتر افزایش پیدا کند.
ایرادات شبکه
علیرغم این که در اینجا بیشتر روی بهینهسازی خود گوشی متمرکز خواهیم شد، توجه به شبکه مورد استفاده در گوشی نیز میتواند نقشی مهم در مدیریت عملکرد دستگاه شما داشته باشد. بهطور خاص اگر گوشی شما هنگام گشت و گذار در اینترنت یا اتصال به شبکههای وای فای یا سلولار دچار کندی میشود احتمالا باید ریشه مشکل خود را در اتصال نامناسب شبکه جستجو کنید.
اگر مشکل از شبکه اینترنت باشد، نخستین راهکار، استفاده از سرویسهای تست سرعت شبکه است. برای این کار ابزاری مناسب برای سنجش سرعت و پینگ شبکه را نصب کرده و وضعیت را پایش کنید.
در صورتی که سرعت و کیفیت اینترنت پایین است، میتوانید روتر را خاموش و روشن کرده و مجددا تست را انجام دهید. با این حال اگر مشکل شما با ریستارت کردن روتر برطرف نشد باید با پشتیبانی شبکه خود تماس حاصل کنید.
توصیههای تکمیلی برای مقابله با کندی گوشی اندرویدی در درازمدت
علیرغم آن که روشهای مورد اشاره در بالا میتوانند سرعت گوشی اندرویدی شما را بهطور آنی افزایش دهند، راهکارهای دیگری هم وجود دارد که رعایت کردن آنها میتواند در درازمدت باعث بهبود کارآیی گوشی موبایل شما شود. در ادامه به معرفی تعدادی از این روشها خواهیم پرداخت.
نصب هوشمندانه اپلیکیشنها
پیش از نصب هر اپلیکیشن اندکی در خصوص آن تحقیق کنید. ترجیحا اپلیکیشنهایی را انتخاب کنید که توسط توسعهدهندگان شناخته شده ساخته شده باشند و با داشتن حجم کم، مصرف انرژی مناسبی هم ارائه کنند. در این خصوص مطالعه نقدهای نوشته شده توسط کاربران میتواند بسیار مفید باشد.
استفاده از فضای ابری
به جای این که اطلاعاتی مثل تصاویر، ویدیوها و فایلهای حجیم را روی حافظه گوشیتان ذخیره کنید، فضاهای ابری مثل Google Drive را انتخاب کنید. این کار میتواند ضمن امن نگه داشتن اطلاعات شما فضای زیادی را حافظه گوشی اندرویدی شما خالی کرده و با کند شدن آن مقابله کند. اکثر سرویسهای ابری فضای رایگانی را در اختیار کاربران قرار میدهند که برای برخی مصارف کافیست.
بکاپگیری دائمی
پشتیبانگیری دائمی از اطلاعات گوشی اندرویدی یکی از مهمترین عادتهاییست که باید برای ارتقای امنیت دستگاه و جلوگیری از کند شدن یا آسیب دیدن آن انجام دهید. این کار میتواند در صورت بروز اتفاقات ناخواسته برای گوشی موبایل شما از دادههایتان محافظت کرده و مانع از بین رفتن آنها شود. بکاپگیری را هم میتوان از طریق فضاهای ابری و هم اتصال گوشی موبایل به یک کامپیوتر انجام داد.
فکتوری ریست کردن گوشی
در صورتی که هیچیک از روشهای بالا برای افزایش سرعت و عملکرد گوشی اندرویدی شما کافی نبود آخرین راهکار «ریست فکتوری» یا بازگرداندن دستگاه به تنظیمات کارخانه است. از این طریق تمامی دادهها و اپلیکیشنهای موجود روی گوشی پاک شده و وضعیت گوشی دقیقا به زمانی بازمیگردد که آن را خریداری کرده بودید. پشتیبانگیری از اطلاعات گوشی پیش از فکتوری ریست کردن ضروری است.
روشهای حرفهایتر برای ارتقای عملکرد گوشی های اندرویدی
روشهایی که در بالا گفته شد میتوانند راهکارهایی کلیدی برای رفع مشکل کند شدن گوشی های اندرویدی برای کاربران معمولی باشند. با این وجود ترفندهایی حرفهایتر هم وجود دارد که افراد ماهرتر میتوانند با استفاده از آنها تا آخرین قطره توان سخت افزاری گوشی خود را استخراج کرده و آن را به حداکثر توان ممکن برسانند. در ادامه به بررسی تعدادی از این روشها خواهیم پرداخت.
غیرفعال کردن نرم افزارهای از پیش نصب شده (Bloatwares)
بسیاری گوشیسازان نرم افزارهایی را به صورت پیشفرض روی گوشیهای خود نصب میکنند که ممکن است کاربران حتی یک بار هم سراغ آنها نروند. در عین حال عدم استفاده از این اپلیکیشنها که با نام پُف افزار یا Bloatware شناخته میشوند مانع استفاده از منابع و اشغال حافظه توسط آنها نخواهد شد!
نکته ناامیدکننده در خصوص این دسته اپلیکیشنها این است که حذف آنها عموما امکانپذیر نیست. با این وجود گوشیسازان ممکن است امکان غیرفعال کردن آنها را به کاربران بدهند.
برای غیرفعال کردن این دسته اپلیکیشنها باید وارد بخش تنظیمات گوشی شد و در قسمت Apps & Notifications آنها را جستجو نمود. پس از پیدا کردن نام اپلیکیشن مربوطه در لیست گزینههای مربوط به آن میتوان با انتخاب گزینه Disable آنها را غیرفعال کرده و مانع از دسترسیشان به منابع سیستم شد.
استفاده از لانچرهای شخص ثالث
علیرغم پیشرفتهای فراوانی که اکثر کمپانیهای گوشیساز در توسعه و بهینهسازی لانچرهای پیشفرض خود کردهاند در بسیاری مواقع این لانچرها بهترین گزینهها برای استفاده در یک گوشی اندرویدی کند نیستند. در این شرایط میتوان از برخی لانچرهای شخص ثالث شناخته شده که حجم کم و مصرف انرژی پایینی دارند استفاده کرد تا ضمن ارتقای سرعت و روانتر کردن رابط کاربری قابلیتهای شخصیسازی بیشتری را هم در دسترس کاربران قرار دهند.
با نگاهی به فروشگاه گوگل پلی میتوان به لیستی از بهترین لانچرهای اندرویدی که میتوان روی گوشیهای اندرویدی نصب کرد دسترسی پیدا کرد و با مطالعه جزئیات و نقد و بررسیهایشان اقدام به دانلود هریک نمود.
محدود کردن پردازشهای پسزمینه
نسخههای جدیدتر اندروید بهخوبی قادر به مدیریت کردن پردازشهای پسزمینه گوشیهای اندرویدی هستند. با این وجود میتوان با در دست گرفتن کنترل این بخشها به بهینهسازی هرچه بیشتر آنها کمک کرد.
برای این کار لازم است وارد بخش تنظیمات شده و به گزینههای مربوط به توسعهدهندگان دسترسی پیدا کنید. اگر این گزینه برایتان غیرفعال است، از روشهای گفته شده در بخشهای پیشین برای دسترسی به آن استفاده کنید.
در بخش تنظیمات توسعهدهندگان میتوانید گزینه محدود کردن پردازشهای پسزمینه را پیدا کنید و مناسبترین گزینه که با شرایط شما سازگار است را انتخاب نمایید. در این خصوص البته باید دقت کنید که محدود کردن بیش از اندازه فعالیتهای پسزمینه میتواند به برخی کاربریهای اصلی گوشی آسیب بزند. بنابراین در این خصوص نیز لازم است که توازن لازم بین عملکرد و محدودیتها اعمال شود.
دستکاری کرنل اندروید
دستکاری کردن کرنل سیستم عامل نیز حرفهایترین و در عین حال خطرناکترین روش برای مقابله با کند شدن گوشی های اندرویدی به شمار میرود. کوچکترین اشتباه در انجام این کار ممکن است باعث آسیب دیدن گوشی یا حتی از کار افتادن کامل آن شود.
اخطار میکنیم که تنها در صورتی سراغ دستکاری کرنل اندروید بروید که واقعا در امور نرم افزاری خبره باشید. در غیر این صورت به هیچ وجه سمت انجام این کار نروید.
جمعبندی
با شناسایی دقیق عوامل کند شدن یک گوشی موبایل میتوانید راهکارهای لازم برای مقابله با عملکرد ضعیف آن را پیدا کرده و به کار ببندید. دقت کنید که کلیدیترین کارها برای افزایش سرعت و کارآیی یک گوشی اندرویدی نگهداری و پاکسازی دائمی، نصب حسابشده اپلیکیشنها و بهره بردن از فضای ابری است. با انجام دادن این کارها میتوانید گوشی اندرویدی خود را همیشه سرزنده و تازه نگه داشته و بهترین کارآیی را از آن بگیرید.
در عین حال روشهای پیشرفتهتری هم برای افزایش سرعت دستگاههای اندرویدی وجود دارد که بهره بردن از آنها نیازمند تبحر بیشتری است. بنابراین تنها در صورتی میتوانید از این روشها استفاده کنید که واقعا به زیر و بم سیستم عامل اندروید مسلط باشید. در عین حال ممکن است با شرایطی هم روبرو شوید که هیچیک از ترفندهای مورد استفاده شما برای ارتقای سرعت دستگاه کافی نبوده و چارهای جز تعویض گوشی برایتان باقی نمیگذارد.