به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، محمد حسین پناهی، استاد دانشگاه علامه طباطبایی و رئیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در نشست «بررسی الگوی اسلامی ایرانی توسعه با محوریت بومی سازی علوم انسانی» که شنبه، 18 آبانماه، در دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان برگزار شد، گفت: برخی دانشمندان علوم اسلامی قائل به تمایز بومیسازی و اسلامیسازی هستند و برخی این دو را یکی میدانند.
وی با اشاره به تعبیر «الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی اظهار کرد: این تعبیر نشان میدهد که الگوی ما برای پیشرفت باید در عین اینکه اسلامی است متناسب با شرایط امروز ایران هم باشد و لذا باید شرایط بومی را در آن دخیل دانست.
رئیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: نظریههای توسعه باید مبتنی بر فرهنگهای محلی و بومی جوامع باشد و نمیتوان یک الگوی قطعی و فراتاریخی و فراجتماعی برای همه مناطق جهان ارائه کرد، چرا که شرایط در هر مکان و زمانی متغیر است.
وی اظهار کرد: اگر یک الگوی قطعی برای همه زمانها و مکانها بتوان مطرح ساخت هرگز تعبیر «الگوی اسلامی ایرانی» معنا نخواهد داشت و باید به آن الگوی جهانی اطلاق کرد.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی افزود: متون دینی اسلامی متنوع، غنی و قوی است و پاسخ بسیاری از نیازهای جامعه را ارائه کرده است ولی قبل از اینکه به سراغ متون برویم باید نگاهی به واقعیات جامعه داشت.
رئیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اظهار کرد: پس از شناخت واقعیات اجتماعی باید ارتباط بین متون و واقعیات جامعه را فراهم ساخت و الگویی را بر اساس متن اسلام و شرایط جامعه ایرانی تعریف کرد.
پناهی با بیان اینکه نظریهسازی یک دستگاه تبیین کننده وضع موجود است، افزود: نظریهسازی بدون توجه به واقعیات جامعه امکانپذیر نیست و از همین رو حتی برای تولید نظریات اسلامی نیز باید به واقعیات امروز جامعه ایرانی رجوع کرد.