تعیین سن درخت آسان نیست، زیرا شمارش حلقههای رشد سالانه میتواند به آن آسیب برساند یا حتی آنرا از بین ببرد. درختی هست که سالهاست عنوان معتبر قدیمیترین درخت جهان را به خود اختصاص داده است.
به گزارش راز بقا، در سال 1964 یک درخت کاج بریستلکون (bristlecone) معروف به پرومتئوس (Prometheus) در قله ویلر در نوادا برای اهداف تحقیقاتی قطع شد و مشخص شد که حداقل 4862 سال سن دارد. یعنی زمانی که در 4 هزار و 800 سال پیش این درخت جوانه زده، «استون هنج» هنوز ساخته نشده بود.
درخت کاج بریستلکون، مانند آنچه در تصویر نشان داده شده است، قدیمیترین درخت جهان در نظر گرفته میشود.
با همه این توضیحات، چند سالی است که درخت دیگری واقع در کوههای سفید کالیفرنیا، یکی از قدیمیترین درختان منفرد شناخته شده در جهان محسوب میشود. با این حال، سن دقیق متوشالح (Methuselah) موضوع برخی بحثها بوده و به دلیل چالشهای مربوط به قدمت دقیق درختان باستانی، تعیین مسنترین درخت به طور قطعی دشوار است.
با این حال، سن متوشالح حدود 4800 تا 5000 سال تخمین زده شده است. این نام برگرفته از پدرسالار کتاب مقدس متوشالح است که گفته میشود بیش از 900 سال زندگی کرد.
قدیمیترین درخت دنیا کجاست؟
متوشالح در کوههای سفید در شرق کالیفرنیا، در جنگل کاج باستانی بریستلکون (Bristlecone)، که بخشی از جنگل ملی اینیو است، واقع شده است.
مکان دقیق متوشالح و دیگر درختان کاج باستانی در جنگل کاج باستانی بریستلکون عمداً پنهان نگه داشته شده است تا از این درختان در برابر آسیب احتمالی مانند خرابکاری یا بازدید بیش از حد محافظت شود.
در حالیکه منطقهای که درخت در آن قرار دارد یک منطقه عمومی و برای عموم قابل دسترس است، جزئیات خاص در مورد محل تکتک درختان، از جمله متوشالح، مخفی نگه داشته میشود.
یک درخت رکوردشکن جدید؟
در حالی که تصور میشود این کاجها بیش از 4500 سال سن دارند، ممکن است معلوم شود که سرو پاتاگونیا (Patagonian) حتی قدیمیتر است.
این درخت با 28 متر ارتفاع و چهار متر قُطر، در مرحله صدور گواهینامه به عنوان قدیمیترین درخت روی سیاره با بیش از 5000 سال است.
در سال 2022، جاناتان باریچیویچ، دانشمند محیط زیست شیلیایی، تخمین زد که سرو پاتاگونیایی که در پارک ملی آلکره کوسترو رشد میکند، 4853 سال سن دارد؛ یعنی 500 سال از متوشالح پیرتر.
هیئت منصفه هنوز این ادعا را تایید نکرده است، زیرا باریچیویچ محاسبات خود را بر اساس روشهای مدلسازی آماری بر خلاف روش تعیینشده حفاری در هسته درخت برای استخراج نمونه قرار داده است.
این درخت به درخت «پدربزرگ» معروف است و تنها زمان نشان میدهد که آیا رکوردشکن است یا خیر.